自由報料

跳至

首頁

尾頁

公爵府

x 2

伯爵府

回覆樓主:

我娘家樓上半夜二三點chop 豬肉 似精神有問題,投訴完都無用,只好用耳塞,我怕佢唔切豬肉,落黎切我

男爵府

2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

以前樓上有錢人雙連,正正我上面係佢小孩play room,

可以拎著個藍球,答我「無打緊」。而且個仔有過度活躍、唔訓。

解決方法:搬

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

柏豬 發表於 18-6-13 21:20
我樓上果家人有細路 佢放學之後長期不停有跑步聲同玩玩具聲 我上去同佢傾 佢好串話日頭有聲冇問題
呢d人 ...

呢個真係好難搞小朋友又冇得禁止唔比佢玩玩具, 我朋友個仔有過度活躍症, 係屋企都不停跳來跳去, 仲會爬門框, 好彩佢樓下個婆婆好人唔怪佢
有時住屋都係睇彩數, 香港嘅屋咁傳聲, 我樓上冇小朋友但個男人鍾意搥木鑽野一樣好嘈

大宅

叮妹 發表於 18-6-17 11:43
其實有冇群組可加入大家發洩下?

那個群組可以讓我地呢D受害人發洩一下

大宅

pigpigyy 發表於 18-6-14 09:20
如果真係頂唔順, 就嗌上去叫佢唔好嘈, 發洩一下都好, 自己谷埋谷埋真係好辛苦架 ...

頭先又跌重物落地,比佢嚇我,忍唔住開窗鬧咗佢,可能細聲或者關窗佢聽唔到

已刪除用户

已刪除用户

回覆樓主:

子爵府

叮妹 發表於 18-6-17 17:41
我都困擾左9年半……好影響情緒

我細佬屋企樓上又係,攪到佢現正要搬

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

MelodyCSY 發表於 18-6-17 17:24
頭先又跌重物落地,比佢嚇我,忍唔住開窗鬧咗佢,可能細聲或者關窗佢聽唔到
...

大聲D閙佢

已刪除用户

公爵府

x 2

已刪除用户

禁止訪問

男爵府

投訴、報警都冇用,反而引嚟密集式報復嘈音回擊長達一年,仲試過密密咁潑嘢落嚟,搞到幾間房嘅窗都報滿曬,所以到依家無論幾焗都不能開窗,令我精神壓力好大,影響情緒繼而出現健康問題,嚴重時真係好想上去斬死佢哋,然後喺佢露台跳落去。
依家唯有當佢哋嘈時,我就開大聲套 Hi-Fi 去蓋過啲嘈音,但其實自己都會好辛苦嘅,仲可能會嘈到隔離鄰舍,我都同隔離户主講過樓上噪音問題,佢都知因都有影響佢哋(甚至該單位樓上嘅住户),我話唔好意思可能會嘈到佢哋,佢即刻好體諒咁話明㗎喇。

後來聽講原來樓上啲隔離鄰舍都投訴過佢哋(不止嘈音問題),亦搞到關係好惡劣,連管理處都話呢家啲人好自私,勸極都唔聽,所以試過關於投訴呢個單位嘅通告有寫明係佢嗰層,不過都冇用,呢啲人真係豪無廉恥、自私自利。

其實解決嘅方法只有係搬,如果樓上係講理嘅我哋都唔會喺呢度講呢個問題啦!假若真係可以搬都要考慮清楚揀咩樓,可能近呢十幾廿年起嘅樓啲料真係薄啲,政府又唔會正視呢個問題,冇計。

子爵府

好明白樓主, 我同你一樣受樓上個PK的嘈音之苦.
投訴都冇用, 呢種人面皮厚 . 只顧自己 .

男爵府

我 最近搬了新居, 唔知點解超應聲, 隔離二個細路加阿媽把聲已噪, 又叫又喊又玩樂器, 加埋樓上, 朝九晚十二, 好似有隻暴龍咁行來行去.... 晚晚幾家人練琴...還要逢六日朝八晚十一, 好似係酒店咁, 長期彈鋼琴....唉!!!

大宅

我近年都遇上了更PK 的... 報咩都冇用, 盞更影響自己, 唯有忍同朋友呻

而朋友安慰我: 成世人流流長總會遇上一兩個PK鄰居, 你之前有遇過好好的, 就會有同等機率遇上好差的

我覺得又幾岩... 樓主, You are not alone

唯有成日幻想我搬果日, 會執佢一劑勁, 平衡下心裡

侯爵府

JoJobear 發表於 19-1-24 10:11
我 最近搬了新居, 唔知點解超應聲, 隔離二個細路加阿媽把聲已噪, 又叫又喊又玩樂器, 加埋樓上, 朝九晚十二, ...

聽到都覺得你慘
我好好彩
之前樓上零晨放工
一返屋企就做運動
我覺得佢係跳繩
係正正我房上天
啪啪聲勁大聲
我比佢嘈醒
幾驚佢嘈醒埋我女呀
我嬲到用枝棒頂天花
佢跳一下我頂一下
之後佢就停