論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

17年7月嚟,已經十一個月,日日做錯嘢,又唔道歉,叫佢聽我講點做又走咗去,問佢仲要唔要人工佢就行返嚟話sorry mam! 開冷氣叫佢閂門窗都要三個月先做到,冲奶俾小朋友到今日都唔勻,頭先同小朋友冲完涼叫佢著上身衫先,佢都係著褲先!
問佢點解日日都錯佢:Even so simple you angry! 我反問佢點解咁simple你都做唔到?佢就話:no one perfect!

子爵府

Peonyfruit 發表於 18-6-12 20:10
17年7月嚟,已經十一個月,日日做錯嘢,又唔道歉,叫佢聽我講點做又走咗去,問佢仲要唔要人工佢就行返嚟話s ...
係架!
人蠢冇得救,我屋企嗰個都係,但佢唔敢駁咀,會講 ”對不起太太”

我包糭,係雜貨舖買咗30隻咸疍,買時冇睇冇數,返屋企叫工人洗乾淨,數下有幾多隻,佢話25隻,心'諗,雜貨舖咁衰!叫工人數俾我睇,30隻

數手指,都數唔掂!

你嗰個,駁咀駁舌,唔聽教,掃把佢,唔好俾佢完约!

大宅

細姐姐 發表於 18-6-12 20:39
係架!
人蠢冇得救,我屋企嗰個都係,但佢唔敢駁咀,會講 ”對不起太太”

剛請了人,等三個月!已經用過三個,希望下個會正正常常!依個工人知道炒佢會賠一個月糧,我話我已經敎左你好耐,你仲未met 到我地standard, 你咁唔可能做到兩年完約,佢:up to you!
真係日日俾佢激到生蝦咁跳,要賠一個月糧俾佢即走條氣真係好唔順!
好想寫信去入境處投訴,好唔想又有人請左佢之後又賠一個月益佢!

wcpcelia    發表於 18-6-13 17:08

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

樓主你忍左佢11個月?

大宅

Peonyfruit 發表於 18-6-12 20:48
剛請了人,等三個月!已經用過三個,希望下個會正正常常!依個工人知道炒佢會賠一個月糧,我話我已經敎左 ...

上一個係敎個教師態度差,未放低身段服侍人,炒佢之後發現周圍借錢,不過都做到我吩咐嘅嘢
未見過咁蠢嘅菲律賓工人

伯爵府

未必係蠹,佢唔care,話之你,又懶,唔願做

侯爵府

17年7月嚟,已經十一個月,日日做錯嘢,又唔道歉,叫佢聽我講點做又走咗去,問佢仲要唔要人工佢就行返嚟話s ...

本地菲?
之前來過未?
比我會炒佢

侯爵府

Peonyfruit 發表於 18-6-12 20:48
剛請了人,等三個月!已經用過三個,希望下個會正正常常!依個工人知道炒佢會賠一個月糧,我話我已經敎左 ...

一個月通知咪可以吾即炒

象牙宮

人懶同樣係絕症

懶+蠢 有得包食包住, 沒什么大開支, 四千四百平安, 真得收入唔差架。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

蠢其一,又蠢態度又差真係叫佢返鄉下啦!

子爵府

蠢其一,又蠢態度又差真係叫佢返鄉下啦!

複式洋房

回覆 Peonyfruit 的帖子

我都覺人蠢冇藥醫,我上一個醒嘅就駁囗駁舌,駁完同佢講道理到瞓覺時就會同我講:太太對唔住,但最後都系忍佢吾到炒左,衣加個一碌木就吾駁嘴,把囗好似粘實雙面膠,一曰十句都冇,做錯或打爛嘢亦吾會講吾好意思,年幾淨系試過whatsapp度sorry過2次,所以有時都吾講吾教咁多嘍,念在吾駁嘴份上,話都肯做,就自己跟足完約算,事關教都曬口氺。

大宅

lovebobo 發表於 18-6-12 20:49
樓主你忍左佢11個月?

我full time mom, 一個4歲一個2歲,一直想搵有星馬經驗又肯share room 搵左好耐

大宅

ccysj01 發表於 18-6-12 21:04
未必係蠹,佢唔care,話之你,又懶,唔願做

放假返嚟按門鈴二十分鐘喺門口罰企,都唔打電話叫唔叫蠢?
仲要連續兩星期都係咁

大宅

princesscupcake 發表於 18-6-12 21:28
一個月通知咪可以吾即炒

佢係個agent介紹話佢係上個香港僱主因爲婆婆喺等工人到港期內中風已經好返,婆婆唔鍾意個女自己揸主意自己請左工人,用左依個工人十日左右賠一個月俾佢走,所以佢又疊埋心水等我賠
老公、奶奶話怕佢玩嘢,因為小朋友太細

大宅

princesscupcake 發表於 18-6-12 21:26
本地菲?
之前來過未?
比我會炒佢

兩年中東
十日香港

大宅

是美 發表於 18-6-12 22:09
回覆 Peonyfruit 的帖子

我都覺人蠢冇藥醫,我上一個醒嘅就駁囗駁舌,駁完同佢講道理到瞓覺時就會同我講: ...

我依個天蠍座又係冇乜出聲,不過蠢又唔跟我instruction, 我話你一日好多mistakes, 佢就I think ..., I think.....
我話你蠢就唔好I think la

大宅

333s 發表於 18-6-12 21:51
人懶同樣係絕症

佢真係好嘆,仔我自己接送,餸奶奶買左過嚟煮,因為佢乜都做唔到
農曆新年已有五個月,我話如果你新年冇乜錯漏,學講幾句吉利說話我俾封大利是你,點知都俾唔落

侯爵府

Peonyfruit 發表於 18-6-12 22:19
我full time mom, 一個4歲一個2歲,一直想搵有星馬經驗又肯share room 搵左好耐
...

千祈唔好揾有馬來西亞經驗,我家嗰件就係

侯爵府

Peonyfruit 發表於 18-6-12 22:25
兩年中東
十日香港

即是你請佢時係斷约菲

首頁

尾頁

跳至