論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請佢果陣點知佢係自尊心強,呢種人就算做得野都難頂,現實係無個做到野。

大宅

OKC 發表於 18-6-17 09:42
我聽agent講好多菲傭其實自尊心好強,可能知自己錯(仲要離譜)都唔認,死雞撐飯蓋,就算有能力但太自我中 ...

我而家呢個應該就係咁 真係好嬲,唔識sorry剩係識駁咀同黑面

大宅

OKC 發表於 18-6-17 09:42
我聽agent講好多菲傭其實自尊心好強,可能知自己錯(仲要離譜)都唔認,死雞撐飯蓋,就算有能力但太自我中 ...

我嗰件昨晚倒完垃圾,又唔記得落防盗連,講咗好多次,為何咁難,日日都做!今朝又冇做冼杯冲茶。豬一般的人

公爵府

sukimama 發表於 18-6-18 09:39
我嗰件昨晚倒完垃圾,又唔記得落防盗連,講咗好多次,為何咁難,日日都做!今朝又冇做冼杯冲茶。豬一般的人 ...

深同感受,呢D工人未必係蠢,只是完全無心工作,唸下點樣做少些,等到我哋忍唔到,費事徙氣勞氣自己做,咁佢地就得米,唉!

其實好多僱主都係忍,因為重新請一個又駛一筆,新未必好

大宅

OKC 發表於 18-6-18 10:26
深同感受,呢D工人未必係蠢,只是完全無心工作,唸下點樣做少些,等到我哋忍唔到,費事徙氣勞氣自己做,咁 ...

係呀,绝对認同,老實講,佢好似依賴我,放工回家同佢一齊煮,咁就冇錯。
痴線,如我日日可放工,回家煮钣,使乜揾佢。。
對著佢,我想哭。

公爵府

sukimama 發表於 18-6-18 11:07
係呀,绝对認同,老實講,佢好似依賴我,放工回家同佢一齊煮,咁就冇錯。
痴線,如我日日可放工,回家煮钣 ...

你個工主係菲定印?

我家菲工主同你家那位一樣,又係完全靠我,平時俾instructions 重複又重複,問佢明唔明,佢話明,我話你唔記得寫低佢、但根本佢完全沒有上過心,第二日返工佢就WhatsApp 我, as if 我無講過,成日都係咁,話有話過,警告過,醒定幾日最多一星期又來過;但要求又多(之前開posts講過),差不多十個月,決定放棄

大宅

OKC 發表於 18-6-18 13:14
你個工主係菲定印?

我家菲工主同你家那位一樣,又係完全靠我,平時俾instructions 重複又重複,問佢明唔 ...

係菲,最初蒸鱼步驟叫佢寫,話記得,1一4次我在旁,第五次自己蒸,乜都唔記得

大宅

我個又係咁,但見佢煮自己野又識煮,點解煮中菜教咁多次都唔記得,學左新舊又唔記得,隔耐小小再煮可能兩星期又唔記得,就算煮左都係亂煮難食,到最後都係自己煮番,請佢番黎只做清潔,6千元請個清潔包住超貴。

公爵府

anniter1000 發表於 18-6-18 15:54
我個又係咁,但見佢煮自己野又識煮,點解煮中菜教咁多次都唔記得,學左新舊又唔記得,隔耐小小再煮可能兩星 ...

辛苦大家,原來咁多工人唔願意學煮飯!其他方面怎樣?

你們會忍幾耐?

侯爵府

OKC 發表於 18-6-16 10:08
好多菲姐通病,我家中那位一樣,仲要唔叫唔做,機不離手,日日玩幾粒鐘電話,家務只是做表面功夫,好聲勸 ...

咁懶嘅係咪喺香港做過㗎

子爵府

OKC 發表於 18-6-18 10:26
深同感受,呢D工人未必係蠢,只是完全無心工作,唸下點樣做少些,等到我哋忍唔到,費事徙氣勞氣自己做,咁 ...

我就係忍緊,搵咗agent搵另一個,但怕新嘅仲衰,都唔知搏唔搏好。

公爵府

princesscupcake 發表於 18-6-19 08:21
咁懶嘅係咪喺香港做過㗎

佢之前個份係其中一個工人,有個有經驗帶住佢,可能係咁,佢唔可以獨立工作事事倚賴。

公爵府

ritalwt 發表於 18-6-19 08:29
我就係忍緊,搵咗agent搵另一個,但怕新嘅仲衰,都唔知搏唔搏好。

我幾個月前都係咁諗,但工主表現每況愈下,加上佢好古惑,仲有年幾完約,我忍唔到,情願博一舖,送走佢。

大宅

anniter1000 發表於 18-6-18 15:54
我個又係咁,但見佢煮自己野又識煮,點解煮中菜教咁多次都唔記得,學左新舊又唔記得,隔耐小小再煮可能兩星 ...

今日放工又一單,叫佢煮莧菜先,佢話,冇買!

男爵府

Peonyfruit 發表於 18-6-12 20:10
17年7月嚟,已經十一個月,日日做錯嘢,又唔道歉,叫佢聽我講點做又走咗去,問佢仲要唔要人工佢就行返嚟話s ...

分明唔跟指示啦!同你作對

首頁

尾頁

跳至