等待叩門結果,灰

|

幾百人爭十個位,收就通知, 叫我們不要打過去問, 但又怕其實已通知了別人,自己冇分,心裡很惶恐
CorrineNg
|
你叩左幾多間呀? good luck.唔好甘擔心。
Angelice-BeBe
|
這種感覺,我明白,幾年前我也經歷過。

既然已經盡了力做晒,那唯有靜待結果吧
heather1106
|
我仔面試左五間 都完全冇消息
iamiam
|
湘 發表於 18-6-12 20:48

幾百人爭十個位,收就通知, 叫我們不要打過去問, 但又怕其實已通 ...

我而家覺得好多叩門玩法係識人,唔係你果小朋友唔得,係講power

除非搵冇咁熱門,我朋友小朋友就係叩二線先入到
tester5
|

幾百人爭十個位,收就通知, 叫我們不要打過去問, 但又怕其實已通 ...
寫求位信,updated下學校你孩子的情況,如幼稚園畢業的成績,寫下自己點解咁想入呢間學校。。。等等。
誠意都有機會的。。。
tsung
|
唔好擔心,時間尚早,可能未有咁快有消息的,耐心等候,加油
新人物
|
平常心啦,始終幾十人爭一個位
michelle1222
|
加油,兩年前我仔都係憑自己叩門成功。唔一定靠識人架!
日月水火
|
Charlotte_mom
|
iamiam 發表於 18-6-12 20:58
我而家覺得好多叩門玩法係識人,唔係你果小朋友唔得,係講power

除非搵冇咁熱門,我朋友小朋友就係叩二線 ...

你咁講即係扼殺人地嘅努力
利申我姨甥係叫入一線官小,無識人(早幾年)

iamiam
|
Charlotte_mom 發表於 18-6-12 21:12

你咁講即係扼殺人地嘅努力

我唔係話佢唔得,只係識人優先,有位淨先到實力
Charlotte_mom
|
樓主,祝好運,運氣嘅野話黎就黎
我姨甥考左幾間直私全軍覆沒,等派位,叩門入返乙一至叫第一個正式offer(唔計本身抽果個),前前後後都無其他了
但好offer嘅野一個就夠用了
Poyau
|

JoeyJoey
|

我囡當年幼稚園同學仔,叩一線校門,撻朵話邊邊個介紹,即時out左喎⋯⋯
wcandtt
|

我冇識人,大仔成功叩入地區幾好的小學,順利升心儀中學,個女考插班入港島區名小,但比舊校家長話佢識主任都入唔到,你係咪識校長,最後順利入左心儀中學。
Jasmine-4711
|
有冇報埋二線?成績好,升小二仍可叩一線。

wcandtt
|
Charlotte_mom 發表於 18-6-12 21:14
樓主,祝好運,運氣嘅野話黎就黎
我姨甥考左幾間直私全軍覆沒,等派位,叩門入返乙一至叫第一個正式offer( ...

有實力,要好早舖定路,預左冇抽奬命,靠自己最重要。
cattz288
|
我身邊fd都幾好彩, 幾年間叩門都叩到! 所以唔好灰心
Jameskey
|
一日未開學,一日都仲有機會,唔駛太擔心。有啲人好遲先放棄學位,所以仲有機會,平常心!