自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 mother904 的帖子

這班人難以教化,我的同事就是長期面對他們,無法處理,因而萌生死念。
他們將匪區的粗口文化帶來香港,污染香港學童,還有那些大陸大媽家長,蠻不講理,還搶佔港童的學位。不是匪的話,是什麼呢?

翡翠宮

畀面勳章

超人迪加 發表於 18-6-13 16:56
回覆 mother904 的帖子

這班人難以教化,我的同事就是長期面對他們,無法處理,因而萌生死念。
有你這樣的老師,當然難以教化。香港沒有粗口?看來你不是本土人。
請你不要再回覆我,沒有興趣和你這樣的「老師」交流!
日日是好日

複式洋房

mother904 發表於 18-6-13 17:05
有你這樣的老師,當然難以教化。香港沒有粗口?看來你不是本土人。
請你不要再回覆我,沒有興趣和你這樣的 ...
我也不想和你談

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

超人迪加 發表於 18-6-13 13:38
深官以前教過,簡直恐怖,我有同事跳校死,我諗大家都記得..

記得呀!我當年已經聽過

長期都情緒低落

公爵府

2024勳章

超人迪加 發表於 18-6-13 15:49
老 師 死 控 : 學 校 使 我 心 寒
心痛這2位好老師, 真係冇諗過這2間學校都咁冷漠, 冇愛心的學校, 難道就係變成寶校既原因

複式洋房

annakit 發表於 18-6-13 18:39
心痛這2位好老師, 真係冇諗過這2間學校都咁冷漠, 冇愛心的學校, 難道就係變成寶校既原因 ...

兩位舊同事是很辛苦的,所以我一向反對有教無類,偏偏官校就要乜人都收,試過在15多年前,深官的overage學生,放學後唔知在富昌定南昌邨,搶劫另一間學校低年級同學的財物,後來給屋邨保安員捉住,後來警察到場,他們還哈哈大笑..
試問老師長期對住這些頑劣學生,點會頂得住???

加上當時兩任校長都是聲名狼藉之徒,易校長離開黃大仙官小時,全體老師如釋重負,非常高興...

易校長來到深官時,跟老師關係不好,老師惡夢開始了..

子爵府

wyeth冷知識勳章

回覆樓主

第五頁睇唔到

男爵府

回覆樓主:

x2

男爵府

超人迪加 發表於 18-6-13 16:02
街福小可能收匪童為主,應該冇咁易殺,我知區內會有一些學校,不論中小,會主力收匪童,以我所知,有南華中學,近 ...
叫學生做“匪童”,閣下也配不上叫“老師“。“教畜”適合你多D

複式洋房

AprilBB 發表於 18-6-13 23:48
叫學生做“匪童”,閣下也配不上叫“老師“。“教畜”適合你多D
你是匪人

男爵府

超人迪加 發表於 18-6-13 23:51
你是匪人
我是土生土長的香港人,就是看不過眼你這些“教畜“,搞到深水埗官立小學臭名遠播,真是一粒老鼠糞,搞臭一煲粥。

複式洋房

AprilBB 發表於 18-6-14 00:28
我是土生土長的香港人,就是看不過眼你這些“教畜“,搞到深水埗官立小學臭名遠播,真是一粒老鼠糞,搞臭一 ...
我如何搞臭呢?你應該話蘋果,唔好將新聞登出來。咁就唔會有人知。

複式洋房

講多小小,有一位港大中文系的畢業生想當中文老師,但由於他不太懂匪語,因而輸給來自匪區貴州省不知名大學的畢業生,那位港生在網上抱怨學校用匪語教中文,因而令自己競爭力不及操匪語的大學生。

匪童來搶學位,港童要內徙來遷就他們,匪師來搶工作,港生得不到教席。

男爵府

超人迪加 發表於 18-6-12 23:51
回覆 KARYKARYKARY 的帖子

街福小算唔算臭名遠播?

N年前,我係新移民,住鴨療街,阿媽咩都唔識,由個親戚帶阿媽同我同阿哥(佢生得矮過我)去深水埗街福面試讀小一,唔知係校長定咩老師話我阿哥就收,我就唔收,原因係我生得比同級啲學生高,怕我跑時會撞親佢地。我當時好唔開,到而家都記住呢件事。

複式洋房

Flying-Man 發表於 18-6-14 00:52
N年前,我係新移民,住鴨療街,阿媽咩都唔識,由個親戚帶阿媽同我同阿哥(佢生得矮過我)去深水埗街福面試讀 ...
後來去了邊間讀書?

男爵府

回覆 超人迪加 的帖子

去咗白田一間小學,幾年前已被殺校。

複式洋房

Flying-Man 發表於 18-6-14 10:52
回覆 超人迪加 的帖子

去咗白田一間小學,幾年前已被殺校。
九江?

男爵府

超人迪加 發表於 18-6-14 10:53
九江?
係,你又知?

複式洋房

我有一位文姓師弟在九江做過,佢都話呢間學校唔好,老師hea做,是是旦旦,求求其其

複式洋房

Flying-Man 發表於 18-6-14 10:55
係,你又知?
我有一位文姓師弟在九江做過,佢都話呢間學校唔好,老師hea做,是是旦旦,求求其其

首頁

尾頁

跳至