(無聊問題) 大家覺得做女人 , 有咩好 , 有咩唔好

amychan784
|

我覺得

好 - 可以扮靚 , 較受到保護 , 較團結 , 長命 d , 如果有仔女 , 通常仔女都對媽媽好 d , 事業冇咁大壓力 .

唔好 - 黎 M 好煩 , 青春黃金歲月短暫

|
amychan784 發表於 18-6-12 21:23
我覺得

好 - 可以扮靚 , 較受到保護 , 較團結 , 長命 d , 如果有仔女 , 通常仔女都對媽媽好 d , 事業冇咁 ...

我唔認同團結d,女人先最易攪分化

缺點係,仔女有咩問題出現,阿媽多數比人話責任大d

不過我覺得女人較易以柔制剛

ceciwong21
|
可以嗲下喜歡的人
竇漪房
|
唔好:m到辛苦,生仔好痛可能會死,細路唔乖無禮貌大部分人第一句就係你媽無家教,乜依家生仔係單性繁殖爸爸唔洗教?

好:可以發下夢嫁入豪門唔洗做,但呢個世界有幾多個呢d幸運兒,揾個好老公不如揾份好工,人會變,自己揾到嘅錢至最實在!
MagDog
|
亞洲地區來說做香港的女性好好呀。做女人可以扮靚。
青春光芒短過男士。男士come老一點
HoshiSora
|
amychan784 發表於 18-6-12 21:23
我覺得

好 - 可以扮靚 , 較受到保護 , 較團結 , 長命 d , 如果有仔女 , 通常仔女都對媽媽好 d , 事業冇咁 ...

好處大致上:
可以扮靚,女性好多靚嘢買,又未必好貴。
可以滋陰啲,優雅啲。
緣份好姻緣好,可以撒嬌,會有另一半錫。
工作方面,唔太辛苦的工作多啲,做普通濕碎工作又唔會被視作冇出色。
不用傳統化視為養家養小孩的角色。

壞處大致上:
要生孩子。
有月經麻煩啲。
多嘢買丶扮靚,小數怕長計。
出夜街,在偏僻處行,會危險。

ilikethis2005
|
可以不停扮靚,亂咁洗錢
襯阿仔考完試,今日出去買衫,整眼睫毛,整甲⋯爽晒。
無話可說
|
無樣好,又要生仔,又要返工煮飯
時思沙沙    發表於 18-6-13 08:37
adachau
|
唔好唔係要教仔女讀書, 婆媳關係(emoji)
lytcalbee
|
好處:18無醜婦

壞處:青春太短暫
circle119
|
女性比男性好處
最大分別係在失意時可以抒發情緒
女人起碼隨時大哭一場、及用哭去發洩

但相對男性呢方面較為不可以、因為男兒本色不能隨便掉下眼淚
所以男人情感上壓力是很大的

maymaysheep
|
揾個好老公不如揾份好工,好啱
Jasmine-4711
|
最大缺点,要tor b 9個月。生仔好痛。大左要女人跟功課,教到爆血管,個丈夫仲鬧她咁大聲嘈住他睇電視。叫他自己教就乱來,錯漏百出,教完仲要太太check一次。

你地有冇見過男人上來話教到叫救命?
mickeymok410
|
冇樣好
MrsSingSing
|
好:多元化d,無論fashion 、工作、待遇、性格.....
好命的可以相夫教子,但男人會俾人話食軟飯。
女漢子會俾人感覺係女強人,女中豪傑,但男人唔man就會俾人話乸型。

唔好:花樣年華太短暫。真係男人四十一支花,女人四十爛茶楂。
crazycarrot
|
工作上好多唔公平,位置越高問題越大
工作要求高,男嘅就是quality focus,女嘅就係吹毛求疵
細心關心下屬,男嘅就係sentimental,女嘅就是emotional、婦人之仁
做決定果斷,男嘅就是assertive,女嘅就是aggressive
小ice
|
青春太短暫
1998Ruby1998
|
好:係香港,女性地位好高,想做女強人或者普通 C9 都 OK,冇人會批評你。生得矮細 d 都唔緊要。可以同女仔朋友拖手,有人陪去廁所。

唔好:M 到好麻煩,十月懷胎時間好長,夜晚歸家會心驚膽顫,花期太短。阿媽通常都係屋企嘅衰人,而阿爸就係吃喝玩樂的大英雄。
bosch
|
唔好: m,各方要係弱者,體力冇男人咁好。

無野好。
薯圈
|

在香港做女人特別好,社會較偏重女性, 返工唔返工一樣咁偉大。 女權亦好高。 我覺得好幸福

同埋點解咁多jm形容生仔係缺點?我好慶幸係我生仔,所以我同d仔好親密,懷胎十月個種感覺,c6 永遠感受唔到