自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Winyi 發表於 18-6-12 22:24
佢話全級同學仔一齊考,我朋友個女個間就係抽個別學生考

我女學校都係抽

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

木土土 發表於 18-6-12 22:19

1. 新機制:「不記名、不記校、抽樣考」,局方會在全港直資 ...

珍珠宮

Winyi 發表於 18-6-12 22:25
應該全港都係今日開始考。不過我仔話佢地全級一齊考

學校可以參加全級考,會唔會全級考要寫班別學號,同抽學生考唔同呢,不記名係咪只係抽考生先不記名

珍珠宮

Winyi 發表於 18-6-12 21:58
佢今日第一日考,考左中文。我問佢使唔使寫學號,佢話要,仲有寫埋係邊班
...

你投過選舉票吧?你入去都要check名check身份證,之後張選票上冇你名咪得咯。

我老是唔明點解家長咁怕TSA,到其實你地擔心咩呢?擔心佢攞唔到100分?擔心個Result出嚟佢唔係樣樣top?
依家個個細路做完都話覺得自己識做,你就捉住“寫咗名”......
家長的恐慌沒完沒了,比孩子更甚,下次不如讓家長自已入去考埋一份。否則做兵的小孩,日日見個家中“將軍”緊張兮兮審察入微,呢樣真正係壓力大。

大宅

2018復活節勳章

回覆樓主:

我仔都係今日考,佢話出啲題目超級簡單,好似做緊一年班時啲卷咁
世上沒有後悔藥!

男爵府

回覆樓主:

女話容易

侯爵府

brindlewin 發表於 18-6-12 22:32
你投過選舉票吧?你入去都要check名check身份證,之後張選票上冇你名咪得咯。

我老是唔明點解家長咁怕TSA ...

怕TSA呢樣嘢⋯⋯
有些人可能人云亦云。 我認識的部分幼稚園家長確是如此。
我的孩子還小,暫時觀望態度,因為幾年後可能由TSA 變BCA再變做XYZ了。 到時才算。

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章

佢今日第一日考,考左中文。我問佢使唔使寫學號,佢話要,仲有寫埋係邊班
...

我細仔學校全級考,不記名,佢話份卷淺過學校既好多

男爵府

回覆樓主:

聽講好淺喎!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

喵喵星的喵 發表於 18-6-12 23:01
我細仔學校全級考,不記名,佢話份卷淺過學校既好多

見好多comment都係咁!都係有心人吹到操卷害死學生咁
放下自在

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我女果間抽黎考,抽中左佢,我都唔想記得問佢添
感激遇上你~

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

一直呢份野都好淺,淺過平時功課,都唔明點解咁多人反
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

琥珀宮

...

就算唔寫,佢叫跟學號坐都係一樣

大宅

回覆樓主:

我地係全級考,平時無操tsa,我仔仔話超淺,老師有詳細解釋点解要考,有咩作用等……我覺得當堂上做份功課咁,唔需要諗太多複雜嘅原因

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我女間學校,全級考,全級寫名,一定要考
不過我同呀女講明,今日你考嘅只係中讀,其他個啲,我唔會理你考成點,今日只要考好中讀就得,

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

我個都抽中咗要考。佢都話係淺。
希望明天的英數都okay.

公爵府

moma1023 發表於 18-6-12 22:54
怕TSA呢樣嘢⋯⋯
有些人可能人云亦云。 我認識的部分幼稚園家長確是如此。
我的孩子還小,暫時觀望態度, ...

小女間學校都係係自願全級考,之前50間自願考,20間開埋名嘅其中一間,俾啲家長群組口誅筆伐,講到揀呢間學校嘅家長殘害幼苗,拔苗助長云云⋯⋯ 實情,學校一啲都唔谷、功課又少 聽到tsa好似伊波拉病毒咁...

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Winyi 發表於 18-6-12 22:06
我唔擔心會影響成績,但教育局話係不記名。
我學校係抽樣,𣎴記名。記名沒意思,很奇怪。
問清楚學生是否真的記名?有時孩子講得不清不楚會誤會。
若好介意的,可以詢問老師安排,是否他們攪錯了什麼?

子爵府

回覆樓主:

TSA對老師專業係一種侮辱!我哋叫TSA做the shit assessment。小朋友唔係機械人,唔係input幾多就可以output幾多!點解要操練就係因為小朋友吸收唔到比佢哋程度高嘅嘢,係應付政府時唯有叫佢哋背答案操題目!邊有可能小一要做英文proof reading! 字都唔識多隻啦!

首頁
12345...9

尾頁

跳至