自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

普通人梗係唔會日日飲老火湯,坐月就唔同,日日飲有嘜咁出奇?除左煲湯仲有燉湯呢? 仲有其他食物有高嘌呤又如何?同我講老火湯有高嘌呤有嘜關系?做嘜係要拉埋一齊講?

其實我嘅回只針對你話煲老火湯唔煲得3-4個小時就等於唔識煲湯啫~其他,就唔好講咁遠啦!

琥珀宮

timtamgal 發表於 18-6-13 00:14
佢話做過13個太太
可能每次都做一半就走

珍珠宮

回覆樓主:

另,燉牛尾,d 汁一樣高嘌呤,將d 汁當湯咁飲一樣有問題,但 個主角唔會係d汁嘛。 但老火湯主角就係d湯。 如果老火湯煲3-4個鐘,之後淨係食湯渣,我諗你嘅講法就成立。

同埋最重要而家唔係請廚師,食色香味而可忽略營養。相反,陪月責任係要食得健康有營養,唔係米之蓮囉~

不過咁,能夠請到識煮色香味營養健康俱全嘅陪月當然正!不過一定唔係每個陪月都做到,等於唔係每個出糧嘅員工都係精英一樣。

伯爵府

brindlewin 發表於 18-6-13 06:26
我一向覺得陪月難做人,佢又唔係廚師但通常“被要求米之蓮”, 仲要知主人一家口味。

更唔明要全包湊B,其 ...

我唔會否認陪月唔容易做,所以距地價錢咪反應左呢樣野。現在閒閒地唔係新手既陪月都2萬一個月,如果距同菲傭煮野既common sense 一樣,咁我洗乜俾咁貴。我覺得陪月煮野食0力係必備條件。至於你話口味,咁講真,我覺得最多就係話有某d食材新手媽咪唔食,習慣濃味淡味等。好少話一碟野A覺得神級好食,B覺得地獄級難食。

我覺得一早要book定陪月,好多陪月現在都會俾d 菜單個媽咪睇下,預先mark低個媽咪有咩唔食既,我覺得唔難做囉。菜單其實距個個媽咪都差唔多同一個list,到有咩特別要求食或者唔食先再加加減減。

伯爵府

薯圈 發表於 18-6-15 09:37
普通人梗係唔會日日飲老火湯,坐月就唔同,日日飲有嘜咁出奇?除左煲湯仲有燉湯呢? 仲有其他食物有高嘌呤 ...

我100日內都日日老火湯或谷奶湯。

珍珠宮

大豬既老婆 發表於 18-6-15 10:18
我唔會否認陪月唔容易做,所以距地價錢咪反應左呢樣野。現在閒閒地唔係新手既陪月都2萬一個月,如果距同菲 ...

有時飲食真係睇個人體質,唔係一曲走天涯。

我考慮陪月時,真係指旨佢經驗意見,例如湊新生照顧技巧,點處理雜項,我係落手做那個。佢好似coach咁,側重幫我建立母子作息。
至於煮野,佢俾個啱產後我呢啲虛不受補、高齡固執仲要堅持人奶 嘅菜譜作法,咁姐姐可以follow,味道其實我好隨便;仲要預我廚藝了得嘅99插手廚事(煮薑醋早已霸頭位).......一想下呢3位係廚事有異見已一個墟,+埋我開枱麻雀打24圈,仲不得了。

最後我放棄呢個安排,乾脆揾個護師專心教我湊B + 自身康复調應,其實花錢差不多,少好多“相處”矛盾。

大宅

timtamgal 發表於 18-6-13 00:06
坐了3個星期月,上星期陪月同我講因私人原因做多7日唔做,其實個陪月做得好麻麻,湊b餵唔足奶煮餸求其之餘 ...

其實做陪月都好受氣,女人啱啱生完正常都有少少抑鬱,好小事都覺得好難忍受,可能你自己唔覺。

過多幾個月,你就會無咁嬲。做男人好明白,亦要忍耐,但外人搵食啫,唔夾就走架啦。

別墅

其實我都冇指明邊個係打手...

好老實講, 如果比我係樓主, 以萬幾兩萬蚊人工請個陪月返黎, 唔係想佢煲既湯曉飛, 只係想佢唔好令我操心, 正正常常煲湯煮飯, 比我安心坐月姐

最後一日PAT哂啲材料落煲度係叫發晦氣唔係叫想做到顧主要求囉...

男爵府

mj830 發表於 18-6-15 15:26
其實我都冇指明邊個係打手...

好老實講, 如果比我係樓主, 以萬幾兩萬蚊人工請個陪月返黎, 唔係想佢煲既湯 ...

男爵府

回覆樓主:

佢煲呢鍋湯似玩嘢多啲
與智者為伍 與善者同行

伯爵府

回覆樓主:

陪月同埋家傭都唔易做

伯爵府

brindlewin 發表於 18-6-15 11:28

其實坐月餐都係健康為主,唔會太濃味,所以唔會話好食到曉飛係好正常。但基本要求我會有,起碼係要真係識煮飯而唔係開罐頭/用味精。煲湯一定要0力,知道點樣唔同配搭去調理坐月媽咪既身體。講真煲湯個難度就係d料點配搭,如果個陪月一時d湯太淡一時又太濃,已經反映左距煲湯既技巧係好有問題。我唔會覺得係一個合格既陪月。

可能我要求高,但真心坐月成世都係頂盡2-3次既事,陪月又唔平,有要求好合理。

水晶宮

秋天與楓葉 發表於 18-6-15 09:29

時代係唔同左,但講緊老火湯唔係要日日大量飲,對健康影 ...

㷛老火湯唔一定要3、4個鐘先至叫老火湯。你唔可以話人地㷛2個鐘係語識㷛湯, 有好多煮咗幾廿年飯、㷛咗幾廿年湯的都係㷛2個鐘老火湯㗎咋!!!!

伯爵府

timtamgal 發表於 18-6-13 09:30
平常的滾湯個幾兩個鐘可以,但佢用咁大堆頭煲咁少時間熄火我真心覺得佢唔識同好浪費食材
...

滾湯係滾半個鐘到9個字。煲湯2個鐘差吾多呀。如果你中意3,4個鐘真係要講明,吾係個個人中意。起碼我就吾中意呀。浪費煤氣。陪月走左就算呀。

首頁

尾頁

跳至