請一齊幫政府諗諗

bks2014
|
如何防止發展商把空置稅轉嫁買方

如果舊價是5,555,000
新價是5,577,325
係人都知多出來的22,325元是空置稅。

買方會怪政府推高樓價,增加他們的負擔
發展商明剃政府眼眉,大家有什麼方法幫政府呢?
vickling
|
bks2014 發表於 18-6-13 08:55

有無空置稅 佢都可以加價。 佢加價唔駛同客人政府解釋..
好難同佢玩ga worrr
virginbaby
|

真係睇唔到加空置稅有乜實際作用,概無能力阻止佢轉嫁去買方,到時新樓又升多啲啲,咁二手又跟住升。
其實發展商一次過推哂單位,分分鐘都賣到。。二手只會更冰封
MariaTsui
|
跟本無得攪,發展商要加價就不需要理由解釋,一句價格由市場決定,就無得講,除非所有買家堅決唔買,跟本無可能發生。
Poyau
|

防止囤貨 只有限時賣晒一途 正苦會做嗎?
bks2014
|
virginbaby 發表於 18-6-13 09:59
真係睇唔到加空置稅有乜實際作用,概無能力阻止佢轉嫁去買方,到時新樓又升多啲啲,咁二手又跟住升。
其實 ...

咁市民是否會怪政府一意孤行,用這種手段協助地産商推高樓價?政府為何會這麼笨?
snowshine1357
|
係附近起多啲公屋,拖返底個價
|
bks2014 發表於 18-6-13 22:55
咁市民是否會怪政府一意孤行,用這種手段協助地産商推高樓價?政府為何會這麼笨?
...

有人迫你買樓?

買不買是個人決定

利申,一早買左
木土土
|

加價同空置稅無關。

caryfox
|
其實現在空置單位,我覺得最多的是『發展商收購目標大廈單位』,
收購後部份單位,空置,什至拆掉單位內基本裝備, 停水、 停電 、拆窗、封門⋯⋯

caryfox
|
Poyau 發表於 18-6-13 10:16

防止囤貨 只有限時賣晒一途 正苦會做嗎?

美之選468
|
宜加北角的新盤60000/呎,(宜加無空置稅啦,發展商有平過咩?)
ps1314
|

稅收 100%
賣一間私樓起一間公屋
有香港身份証有公屋

Poyau
|
...

交咗空置稅 囤樓合理化
blackypurin
|
我覺得空置稅完全無用,轉嫁返市民身上仲推高樓價,之前諗住SSD同提高按揭可減少炒賣,炒樓係少咗但直頭成個市冰封咗
blackypurin
|
索性發展商利潤管制啦,地鐵電力公司都要啦,地產商用公共資源賺錢係咪都要先
TMC3012
|
無得搞
TinyTomato
|
個人覺得空置稅係民稡主義造出來的低能建議,只係做場Show令人覺得政府好似有做野。

施永清的見解不錯:
空置稅會有效嗎? (AM730)
MsBusy
|
...

一直都有政黨提議,交晒建議書促請政府開徵空置稅,例如公民黨
MsBusy
|

我哋啲尊貴議員咁睇

[color=rgba(0, 0, 0, 0.78)]有指空置稅會轉嫁至樓價之上,楊岳橋認為稅務制度透明度高,港人能自行辨別樓價是否「比多咗一年曬太陽錢」。郭榮鏗亦表示現在的樓市「已足夠瘋狂」,不會因增加稅項而繼續飆升,有關會轉嫁樓價的言論屬「靠嚇」。就應否對二手市場作規管,楊岳橋表示徵稅應針對地產商,因其掌有龐大資源影響市場,不應「麻鷹唔管管雞仔」

[color=rgba(0, 0, 0, 0.780392156862745)]https://www.hk01.com/政情/198805/空置稅-公民黨促推空置稅-郭榮鏗-稱會轉嫁樓價屬-靠嚇