粉紅色廚師機,花花鮮奶白吐司~

小manman
|

承接之前的粉紅色廚師機,繼續分享~

今次試打麵團,我打好少份量的中種麵團,用95 g高粉,60 ml鮮奶,都打到喎!!

之後加中種打吐司麵團,先用1檔打5分鐘,加牛油,2檔打10分鐘就出薄膜了~

之前分享粉紅色廚師機的連結:
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21589219

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
小manman
|
我今次仲有1個新嘗試,就係用焗爐自製蒸氣發酵箱~

個麵團發到幾大~

小manman
|
以往都係用直接法,今次第1次用中種,終於做到鬆軟的拉絲麵包~

JD930
|
小manman 發表於 18-6-13 09:26
以往都係用直接法,今次第1次用中種,終於做到鬆軟的拉絲麵包~

SHYY
|

clly
|
好靚
|
樓主請問點知個模應該用幾多g麵糰呀?
小manman
|
168138 發表於 18-6-13 09:50
樓主請問點知個模應該用幾多g麵糰呀?

個模我淘的,產品介紹應該有寫,如果無可以問客服~
Poyau
|

好吸引
babysweetheart
|
小manman
|
今日媽咪試左,佢話super正,仲好味過街買個d,仲要係隔左1晚,一樣咁鬆軟,好香麵包味,最重要係天然無添加,食得放心
abigail321
|
粉紅色
wai112800
|
好靚呀
poonsun
|
小manman
|
今次真係好有成功感,好開心
tsung
|
好吸引
girlbear
|
c6C9home
|

好燒呀 全個過程要幾耐?
e25choi
|
小manman 發表於 18-6-13 09:51
個模我淘的,產品介紹應該有寫,如果無可以問客服~
邊間買這個模呀?可以比條link嗎?
purple_onion
|