請介紹斷症準既骨科醫生或脊骨神經科醫生

zoie_w
|
因為傷患情況比較特別, 至今仍未找到原因, 問題未得到解決, 所以希望可以找到一個斷症很準既醫生幫忙斷好症, 才可以對症下藥

感謝
kkvicky
|
zoie_w 發表於 18-6-13 10:12
因為傷患情況比較特別, 至今仍未找到原因, 問題未得到解決, 所以 ...

錢平醫生
zoie_w
|
kkvicky 發表於 18-6-13 13:35
錢平醫生

謝謝你回覆,已經約咗佢,不過排到八月底,要等好耐。
mickey0721
|
張劭醫生
zoie_w
|

其實我睇左佐敦黃文遜醫生, 不過佢建議我入醫院打類固純測試下係咪佢斷嗰個位引起痛楚/源頭。

不過聽朋友講話類固純唔可以立亂打, 因為對身體唔好, 況且醫生都只係估計, 話打左入去隔一排唔痛就唔駛理, 亦都證實係呢個位引發問題, 如果再痛先要做微創手術, 朋友聽見話佢都係估計, 唔太肯定, 但都要入院打針, 而且類固純唔可以立亂打, 所以叫我諗下先

所以我就想搵多幾個醫生聽多d意見先, 之前有醫生話我係盆骨問題, 扭歪左, 又話周邊韌帶鬆左, 但係我又無跌過邊會無啦啦盤骨扭歪左又會韌帶鬆左呢? 但我的確係盆骨後面蝴蝶較位痛, 同埋hip位肌肉扯痛, 又會腳痺, 但黃醫生又一口咬定話一定唔係盆骨問題, 係hip前面問題, 同我之前睇嗰位醫生既說法又唔同, 令到我好亂。
zoie_w
|
mickey0721 發表於 18-6-13 16:01
張劭醫生

不過我上網search過, 呢位醫生好似之前有醫療失當呀, 有上報
zoie_w
|

我今日上網search過有幾位醫生都有人comments過幾好, 請問邊位會有較多經驗? 同埋醫德好唔拖証? 同埋最重要既係斷症要準

1) 高志權
2) 簡家傑
3) 吳洪光
4) 胡永祥
5) 高拔萃
6) 周日生
7) 廖敬樂
8) 陳子敬9) 錢炳航
10) 賴偉文
11) 源永雄

我既情況係好似係拉傷咁, 上樓梯, mou低會痛, hip位一邊會扯住痛, 會腳庳, 似坐骨神經痛, 但實情又唔係.......
家家公主
|
盆骨問題唔一定要跌親先會有,平常繞腳盆骨一樣會移位,我之前就係成日繞腳楚令到盆骨旋位壓着神經線,所以條要日日都痛,我自己其實都唔知,係個按摩師話俾我聽,上個月突發坐骨神經痛 搵左個呢到jm 介紹既師傅同我復位啪骨4次之後, 10幾年嘅腰痛好返九成

類固醇針唔可以隨便打,同一個位置只可以打三次 否則會骨枯 樓主講嘅情況同我之前一樣
屁股腰入面肌肉神經痛 成日了了下
zoie_w
|
回覆 家家公主 的帖子

有可能呀, 因為我好細個已經開始繞腳, 但近呢一兩年就戒左, 無再繞腳
但我除左感覺到hip位(其中一邊)痛, 肌肉扯住, 後大腿扯痛, 腳庳之外, 我仲有一個位係痛左好耐既, 就係pat pat近肛門附近嗰個邊邊位痛, 用力行樓梯會痛, 拉筋時會痛, 唔知係唔係關盤骨事, 但係我睇黃醫生, 佢實牙實齒話我一定唔係盤骨問題, 佢話盤骨係好實既, 唔會咁容易扭歪, 韌帶都係唔會咁容易鬆, 佢建議我入醫院打類固純針, 不過唔係打hip後面, 而係打前面, 我話都係考慮下先
luvkaka
|
回覆 zoie_w 的帖子

有冇去過養和? 我上次老公去睇, 好多顱問醫生可以睇。 又可以即驗。
zoie_w
|
黃醫生已經係好多comments話佢好既醫生喇!
家家公主
|
zoie_w 發表於 18-6-13 16:30
回覆 家家公主 的帖子

有可能呀, 因為我好細個已經開始繞腳, 但近呢一兩年就戒左, 無再繞腳

我係你就一定唔會入醫院打類固醇針,打針只係止痛一時唔會一世,一世流流長你打得幾多次
小ice
|
我都推介錢平醫生,你試下打去講個情況比佢知,睇下有無人預約左無睇而可以有插位? 錢醫生有醫德,檢查好仔細
zoie_w
|
家家公主 發表於 18-6-13 16:32
我係你就一定唔會入醫院打類固醇針,打針只係止痛一時唔會一世,一世流流長你打得幾多次
...

係, 好彩朋友勸止我, 我本來都好衝動想去打, 因為真係困擾左好耐喇!
zoie_w
|
小ice 發表於 18-6-13 16:33
我都推介錢平醫生,你試下打去講個情況比佢知,睇下有無人預約左無睇而可以有插位? 錢醫生有醫德,檢查好仔 ...

我今日已經打左去約時間睇, 不過都要排到去八月尾呀, 我有同姑娘講如果有人cancel期就比個時間我早d去睇佢,
我同姑娘講我既情況有用嗎? 我係新症
家家公主
|
zoie_w 發表於 18-6-13 16:30
回覆 家家公主 的帖子

去試吓睇復位師傅啦,我覺得你似坐骨神經痛
zoie_w
|
luvkaka 發表於 18-6-13 16:31
回覆 zoie_w 的帖子

有冇去過養和? 我上次老公去睇, 好多顱問醫生可以睇。 又可以即驗。 ...

沒有呀, 不過之前已經睇過一位骨科醫生, 只開消炎藥, 另外有睇肌賂科醫生., 之前中醫骨傷都睇左好耐都唔得, 針灸試過, 再加復位, 不過都係反反覆覆
zoie_w
|
家家公主 發表於 18-6-13 16:36
去試吓睇復位師傅啦,我覺得你似坐骨神經痛

請問有邊個復位師傅好?
家家公主
|
zoie_w 發表於 18-6-13 16:38
請問有邊個復位師傅好?

上fb serch 從心養生
我都係呢度嘅jm 介紹我去
小ice
|
zoie_w 發表於 18-6-13 16:34
我今日已經打左去約時間睇, 不過都要排到去八月尾呀, 我有同姑娘講如果有人cancel期就比個時間我早d去睇佢 ...

明白,無位都無辦法,我之前都是要等,係好耐,但有一日姑娘打比我可以提早睇,那時同時我都有book黃醫生,比錢醫生快有位,仲插左個快位比我添,錢和黃醫生嘅期都好近,最終我揀左錢醫生,價錢真是一d都唔平 好像1500蚊半粒鐘,之後好像計時收費,我都唔太清楚,總之時間就係金錢