自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

請介紹斷症準既骨科醫生或脊骨神經科醫生
因為傷患情況比較特別, 至今仍未找到原因, 問題未得到解決, 所以希望可以找到一個斷症很準既醫生幫忙斷好症, 才可以對症下藥

感謝

侯爵府

zoie_w 發表於 18-6-13 10:12
請介紹斷症準既骨科醫生或脊骨神經科醫生
因為傷患情況比較特別, 至今仍未找到原因, 問題未得到解決, 所以 ...

錢平醫生

公爵府

kkvicky 發表於 18-6-13 13:35
錢平醫生

謝謝你回覆,已經約咗佢,不過排到八月底,要等好耐。

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

張劭醫生

抱怨只會使人發瘋,
報恩才會使人發奮 ❣

公爵府

其實我睇左佐敦黃文遜醫生, 不過佢建議我入醫院打類固純測試下係咪佢斷嗰個位引起痛楚/源頭。

不過聽朋友講話類固純唔可以立亂打, 因為對身體唔好, 況且醫生都只係估計, 話打左入去隔一排唔痛就唔駛理, 亦都證實係呢個位引發問題, 如果再痛先要做微創手術, 朋友聽見話佢都係估計, 唔太肯定, 但都要入院打針, 而且類固純唔可以立亂打, 所以叫我諗下先

所以我就想搵多幾個醫生聽多d意見先, 之前有醫生話我係盆骨問題, 扭歪左, 又話周邊韌帶鬆左, 但係我又無跌過邊會無啦啦盤骨扭歪左又會韌帶鬆左呢? 但我的確係盆骨後面蝴蝶較位痛, 同埋hip位肌肉扯痛, 又會腳痺, 但黃醫生又一口咬定話一定唔係盆骨問題, 係hip前面問題, 同我之前睇嗰位醫生既說法又唔同, 令到我好亂。

公爵府

mickey0721 發表於 18-6-13 16:01
張劭醫生

不過我上網search過, 呢位醫生好似之前有醫療失當呀, 有上報

公爵府

我今日上網search過有幾位醫生都有人comments過幾好, 請問邊位會有較多經驗? 同埋醫德好唔拖証? 同埋最重要既係斷症要準

1) 高志權
2) 簡家傑
3) 吳洪光
4) 胡永祥
5) 高拔萃
6) 周日生
7) 廖敬樂
8) 陳子敬9) 錢炳航
10) 賴偉文
11) 源永雄

我既情況係好似係拉傷咁, 上樓梯, mou低會痛, hip位一邊會扯住痛, 會腳庳, 似坐骨神經痛, 但實情又唔係.......

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

盆骨問題唔一定要跌親先會有,平常繞腳盆骨一樣會移位,我之前就係成日繞腳楚令到盆骨旋位壓着神經線,所以條要日日都痛,我自己其實都唔知,係個按摩師話俾我聽,上個月突發坐骨神經痛 搵左個呢到jm 介紹既師傅同我復位啪骨4次之後, 10幾年嘅腰痛好返九成

類固醇針唔可以隨便打,同一個位置只可以打三次 否則會骨枯 樓主講嘅情況同我之前一樣
屁股腰入面肌肉神經痛 成日了了下
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

公爵府

回覆 家家公主 的帖子

有可能呀, 因為我好細個已經開始繞腳, 但近呢一兩年就戒左, 無再繞腳
但我除左感覺到hip位(其中一邊)痛, 肌肉扯住, 後大腿扯痛, 腳庳之外, 我仲有一個位係痛左好耐既, 就係pat pat近肛門附近嗰個邊邊位痛, 用力行樓梯會痛, 拉筋時會痛, 唔知係唔係關盤骨事, 但係我睇黃醫生, 佢實牙實齒話我一定唔係盤骨問題, 佢話盤骨係好實既, 唔會咁容易扭歪, 韌帶都係唔會咁容易鬆, 佢建議我入醫院打類固純針, 不過唔係打hip後面, 而係打前面, 我話都係考慮下先

水晶宮

回覆 zoie_w 的帖子

有冇去過養和? 我上次老公去睇, 好多顱問醫生可以睇。 又可以即驗。

公爵府

黃醫生已經係好多comments話佢好既醫生喇!

翡翠宮

zoie_w 發表於 18-6-13 16:30
回覆 家家公主 的帖子

有可能呀, 因為我好細個已經開始繞腳, 但近呢一兩年就戒左, 無再繞腳

我係你就一定唔會入醫院打類固醇針,打針只係止痛一時唔會一世,一世流流長你打得幾多次
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我都推介錢平醫生,你試下打去講個情況比佢知,睇下有無人預約左無睇而可以有插位? 錢醫生有醫德,檢查好仔細

公爵府

家家公主 發表於 18-6-13 16:32
我係你就一定唔會入醫院打類固醇針,打針只係止痛一時唔會一世,一世流流長你打得幾多次
...

係, 好彩朋友勸止我, 我本來都好衝動想去打, 因為真係困擾左好耐喇!

公爵府

小ice 發表於 18-6-13 16:33
我都推介錢平醫生,你試下打去講個情況比佢知,睇下有無人預約左無睇而可以有插位? 錢醫生有醫德,檢查好仔 ...

我今日已經打左去約時間睇, 不過都要排到去八月尾呀, 我有同姑娘講如果有人cancel期就比個時間我早d去睇佢,
我同姑娘講我既情況有用嗎? 我係新症

翡翠宮

zoie_w 發表於 18-6-13 16:30
回覆 家家公主 的帖子

去試吓睇復位師傅啦,我覺得你似坐骨神經痛

公爵府

luvkaka 發表於 18-6-13 16:31
回覆 zoie_w 的帖子

有冇去過養和? 我上次老公去睇, 好多顱問醫生可以睇。 又可以即驗。 ...

沒有呀, 不過之前已經睇過一位骨科醫生, 只開消炎藥, 另外有睇肌賂科醫生., 之前中醫骨傷都睇左好耐都唔得, 針灸試過, 再加復位, 不過都係反反覆覆

公爵府

家家公主 發表於 18-6-13 16:36
去試吓睇復位師傅啦,我覺得你似坐骨神經痛

請問有邊個復位師傅好?

翡翠宮

zoie_w 發表於 18-6-13 16:38
請問有邊個復位師傅好?

上fb serch 從心養生
我都係呢度嘅jm 介紹我去

珍珠宮

2024年龍年勳章

zoie_w 發表於 18-6-13 16:34
我今日已經打左去約時間睇, 不過都要排到去八月尾呀, 我有同姑娘講如果有人cancel期就比個時間我早d去睇佢 ...

明白,無位都無辦法,我之前都是要等,係好耐,但有一日姑娘打比我可以提早睇,那時同時我都有book黃醫生,比錢醫生快有位,仲插左個快位比我添,錢和黃醫生嘅期都好近,最終我揀左錢醫生,價錢真是一d都唔平 好像1500蚊半粒鐘,之後好像計時收費,我都唔太清楚,總之時間就係金錢

首頁
12345...6

尾頁

跳至