家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有冇人知富衛SAVIE存 好似50萬內, 有息3厘, 當普通存款咁, 計日息, 隨時可以拎出黎, 係咪真係咁著數呢, (我只知無存款保障)
真心想問, 經紀勿PM, 謝謝

大宅

MommyPanel勳章

回覆 GG11 的帖子

我有買SAVIE PLAN, 但無3%喎, 係2%.... 你可以打FWD HOTLINE問...

大宅

carol_1288 發表於 18-6-13 12:32
回覆 GG11 的帖子

我有買SAVIE PLAN, 但無3%喎, 係2%.... 你可以打FWD HOTLINE問...
其實我係想知, 係咪真係咁著數呢?我係驚有D隱藏條款佢地無講.........

大宅

回覆樓主:

我係15年尾買savie, 嗰陣頭3年係3%, 3%, 4%, 依家第3年4%, 講真我覺得自己買得少, 當時買左10萬咋, 依家諗返真係幾扺

子爵府

回覆樓主:

现在是2%了,但可交通签卡,赚分

GG11    發表於 18-6-13 13:59

大宅

GG11 發表於 18-6-13 12:36
其實我係想知, 係咪真係咁著數呢?我係驚有D隱藏條款佢地無講.........

不過你要留意savie係冇50萬存款保障, 同埋如果拎錢, 唔係即時有, 可能要等幾星期佢寄支票俾你。

大宅

Lamlamfong 發表於 18-6-13 13:50
不過你要留意savie係冇50萬存款保障, 同埋如果拎錢, 唔係即時有, 可能要等幾星期佢寄支票俾你。
...
多謝提醒, 唔可以即時有錢拎走係我要重新考慮既問題, 多謝你

大宅

Lamlamfong 發表於 18-6-13 13:48
我係15年尾買savie, 嗰陣頭3年係3%, 3%, 4%, 依家第3年4%, 講真我覺得自己買得少, 當時買左10萬咋, 依家諗 ...
原來佢出左咁耐架嗱.............我其實對呢間公司認識唔深

男爵府

畀面勳章

Lamlamfong 發表於 18-6-13 13:48
我係15年尾買savie, 嗰陣頭3年係3%, 3%, 4%, 依家第3年4%, 講真我覺得自己買得少, 當時買左10萬咋, 依家諗 ...

以年利率計當其時呢個都唔係最高。今年一月之前中壽信託mpf 隻保證基金自成立以來每年net 保證最低派3厘半,有多無小,每人每年最多可以用自願性供款形式存50 萬,呢個先至最正,ibond 都唔夠佢派得多,過今年已無呢枝歌仔唱。

大宅

wallshar 發表於 18-6-14 08:51

以年利率計當其時呢個都唔係最高。今年一月之前中壽信託mp ...

我都有買中人壽呀, 不過佢每年只可50萬, 同埋佢3.5%呢隻一定要擺到年底先保證3.5%,而fwd呢隻叫做可以"隨時攞錢"都保證有3%,3%,4%, 所以各有優點。

男爵府

畀面勳章

Lamlamfong 發表於 18-6-14 08:59
我都有買中人壽呀, 不過佢每年只可50萬, 同埋佢3.5%呢隻一定要擺到年底先保證3.5%,而fwd呢隻叫做可以"隨時 ...

呢隻野最經典係2008 年大跌巿一樣派3.5 厘, 跟住2009 年股巿大彈佢又跟住派左好似接近10 厘。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

雖然話無存款保障,但公司有李氏力場撑腰,真係未驚過。

大宅

回覆 wallshar 的帖子

then buy what is better now?

大宅

MommyPanel勳章

回覆 GG11 的帖子

你可以買月供的SAVIE PLAN都有2%息, 而且可以隨時拿錢走... 息係每日計算... 我就係買左呢個PLAN

大宅

carol_1288 發表於 18-6-14 14:59
回覆 GG11 的帖子

你可以買月供的SAVIE PLAN都有2%息, 而且可以隨時拿錢走... 息係每日計算... 我就係買左 ...
月供可唔可以供供下停完再供咁呢?

大宅

笑得好勳章

留毛八下

大宅

carol_1288 發表於 18-6-14 14:59
回覆 GG11 的帖子

你可以買月供的SAVIE PLAN都有2%息, 而且可以隨時拿錢走... 息係每日計算... 我就係買左 ...

好似幾好咼

男爵府

畀面勳章

valeriebbmama 發表於 18-6-14 14:15
回覆 wallshar 的帖子

then buy what is better now?

錢分3份, 隨年龄自已調整比例,
高風險, 長年期的選股票, 全以大到不能倒的藍籌為主,投資年期不設限.

低風險, 中年期的選用類似債卷的儲蓄計劃, 投資年期十至十五年. 目標係獲得比同级債卷更高的回報.

小部份現金, 主要用來做sell stock option的按金和抽新股.
定期存款, stock option萬一要 接貨時的儲備.

男爵府

GG11 發表於 18-6-14 15:20
月供可唔可以供供下停完再供咁呢?

可以隨時停供,月供成日都有做promote!如果月供1萬,12個月,計埋利息+回贈+介紹人有成7千幾8千蚊1年!我已經介紹左幾個朋友做!

如果拎錢佢話要2星期左右!不過我之前拎錢,7個工作天d錢就到我銀行

男爵府

GG11 發表於 18-6-13 12:36

無隱藏條款,我已經買左幾份

而家100萬定期1年都有2.2厘,savie唔算太吸引,不過細銀碼就玩得過!

首頁

尾頁

跳至