想讀大學DEGREE, 我夠資格嗎?

ky_kiske
|

本人33, HKCEE之後成績唔好, 升唔上中六,
轉左去IVE讀DIPLOMA, 之後再讀埋HIGHER-DIPLOMA,
畢業後從事相關工作, 有10年相關工作經驗,
想讀大學DEGREE, SOCIAL STUDY之類的課程,
我夠資格報名嗎?
謝謝大家!
dativebond
|
ky_kiske 發表於 18-6-13 11:58
本人33, DSE之後成績唔好, 升唔上中六,
轉左去IVE讀DIPLOMA, 之後再讀埋HIGHER-DIPLOMA,
畢業後從事相關工 ...

當然夠。有錢就讀得。
Rilakkuma12
|

可以報,用 HD 成績,同副學士一條隊,公開大易啲,其他有錢就得
20150618bb
|
dativebond 發表於 18-6-13 12:38
當然夠。有錢就讀得。
WOW現在讀個課程都唔平
twchung
|
Rilakkuma12 發表於 18-6-13 12:43
可以報,用 HD 成績,同副學士一條隊,公開大易啲,其他有錢就得

讀ou有機會有exemption, 公大都唔易讀, 上堂前最好要備課
Poyau
|

tansyneko
|
LokYauYau
|

HD畢業,夠quali 報degree
Conybrownbb
|
題外話,樓主應該係CE年代,唔係DSE吧?
Whitechocolate
|
回覆 ky_kiske 的帖子

用成人學生途徑就收,最難係唔易讀,要擺好多心機,時間。
聽朋友講。
wuwucancan
|
33啐點會DSE生呀?
choiyan05
|
Conybrownbb 發表於 18-6-13 14:41
題外話,樓主應該係CE年代,唔係DSE吧?
你心水清喎,我未到30 都係考CE年代唔通樓主近年先報考DSE

Conybrownbb
|
choiyan05 發表於 18-6-13 14:47
你心水清喎,我未到30 都係考CE年代唔通樓主近年先報考DSE

可能樓主寫錯, 因為佢話升唔到上中六,如果考dse就應該無升唔到中六呢回事
Rilakkuma12
|
twchung 發表於 18-6-13 12:51
讀ou有機會有exemption, 公大都唔易讀, 上堂前最好要備課

出名易入難出
ky_kiske
|
回覆 Conybrownbb 的帖子

係喎!! 打錯左!! SORRY~~
ky_kiske
|
多謝大家, 我都知DEGREE 唔易讀, 而且日頭仲要返工, PART-TIME DEGREE係咪間間都有得讀架?
定係得公開大學先有?
沙沙女
|
畢業後從事相關 ...

大學有條隊叫mature student, 就係比出左身一段時間既人排既,但就要interview,你可以用呢個來申請
傻之達人
|
twchung 發表於 18-6-13 12:51

無錯

公大上課時間唔多

但係功課都幾高要求

需要自己做大量reading
Jameskey
|
公大唔難讀,但真係花時間同心機,如果無豁免讀曬120學分,其實都幾有恆心同毅力。
LittleRoxie
|
畢業後從事相關 ...

其實現在有錢就讀到