有關入支票

抺茶雪糕
|
無知一問,買左野可比支票或銀行入數,我開左張票但吾想山長水遠去鋪頭,係咪可以拎票去銀行入落佢戶口呢?劃線支票 ,thanks
kitbebe
|
抺茶雪糕 發表於 18-6-13 12:26
無知一問,買左野可比支票或銀行入數,我開左張票但吾想山長水遠去鋪頭,係咪可以拎票去銀行入落佢戶口呢? ...
對方接受就無問題. 但支票要一個工作天過數.
無話可說
|
有戶口入對方銀行就得,第二日先用到,除非同銀行用轉帳形式
Poyau
|
無知一問,買左野可比支票或銀行入數,我開左張票但吾想山長水遠去鋪頭,係咪可以拎票去銀行入落佢戶口呢? ...

如果賣家同意 可以
mandy952
|

佢ok冇問題,但比返支票號碼收款人
mcdullyiu
|

你入票未就係銀行入數
入數唔一定係現金呀。
不過賣家有權等過數先比貨。
choco_soup
|
點解你唔問賣家?
抺茶雪糕
|
choco_soup 發表於 18-6-13 13:03
點解你唔問賣家?

因為嗰度啲售貨員好悪,唔想問佢哋
choco_soup
|
抺茶雪糕 發表於 18-6-13 15:08
因為嗰度啲售貨員好悪,唔想問佢哋

每間店舖運作唔同,好難答你人地收唔收支票。你咁大個人都驚售貨員?佢地惡你仲敢向佢地買野既???
抺茶雪糕
|
choco_soup 發表於 18-6-13 15:27
每間店舖運作唔同,好難答你人地收唔收支票。你咁大個人都驚售貨員?佢地惡你仲敢向佢地買野既???
...

唔係驚,不過我係敏感人,與其同佢哋交涉完心情唔好,不如問下jm

落咗訂先矢知佢地晦氣態度差,以後唔幫襯
咩都唔識
|
可以呀, 你可以幫佢去銀行入數
例如佢係中銀戶口, 咁你拎住你張票去中銀
入返佢個戶口, 記得拎返張收據, 入完影張入數紙比佢就得
收據上會註明已接納, 但要日幾後先過到數

佢多謝你都黎唔切啦, 唔洗佢自己去入
choco_soup
|
抺茶雪糕 發表於 18-6-13 15:58
唔係驚,不過我係敏感人,與其同佢哋交涉完心情唔好,不如問下jm

落咗訂先矢知佢地晦氣態度差,以後唔幫 ...

驚都要問,一陣你寫錯抬頭或店舖唔接受支票 你就煩。
小星星1
|

佢收得支票,你去入現金同支票應該也可以吧
抺茶雪糕
|
唔該晒各位jm
claudiaman_86
|
回覆 抺茶雪糕 的帖子

可以, 我會通知佢同埋影埋張RECEIPT比佢