住响學校附近真係好嘈。純呻

plumtree
|
我左右隔離都被學校包圍。有時真係好唔理解,點解佢地擴音器要扭到咁大。我廿幾樓都聽得佢好清楚。最討厭係有個女人,成日講野好吵耳,一輪咀,好似大媽嗌交咁,仲要爆咪响果種。 我次次聽到都想沖落去中佢
其實,我有時懷疑係咪真係有需要咁大聲呢~
以上講嘅係我大廳睡房面向果間小學。
而另一間學校係响廁所廚房位嘅。當我方便時至偶然會聽到。而佢地普遍亦少擘大喉嚨嗌咪。冇咁滋擾。
呻完。
rachel0316    發表於 18-6-13 16:56
HoshiSora
|
plumtree 發表於 18-6-13 15:26
我左右隔離都被學校包圍。有時真係好唔理解,點解佢地擴音器要扭到咁大。我廿幾樓都聽得佢好清楚。最討厭係 ...

住學校附近,平日上課,假日活動嘉年華,一定嘈。佢哋學生多,唔用擴音器冇乜學生聽到。其實,擴音器,在學校內,街上,可能唔係咁應聲。反而上面住宅感覺很應聲⋯
可能聲迴彈,而且屋企較靜⋯⋯
crystal媽咪
|
係辛苦……
bmw6828
|
我左右隔離都被學校包圍。有時真係好唔理解,點解佢地擴音器要扭到咁大。我廿幾樓都聽得佢好清楚。最討厭係 ...

同感, 我都覺得有冇必要開擴音器, 裝係課室或地下操場都聽到, 有d人夠中氣,嗌咪好入聲, 變相好吵耳
寶寶綠水
|
唔好話你廿幾樓,我個邊高過學校,山山地啦,3x樓都聽到。
Whitechocolate
|
回覆 plumtree 的帖子

係呀!如唔係就仔女返學,千奇唔好住,學校附近。
堅嘈個隻。

vvbyy
|
我住学校附近,唔嘈呀,只是日間有人声,夜晚好靜呀,!
worthy
|
回覆 plumtree 的帖子

係呀! 好嘈. 我平日返咗工唔覺. 試過病咗喺屋企, 打鐘聲, 學生尖叫聲, 晨早早會有人講嘢, 唱校歌, 聖詩....等等, 想瞓下都唔得.
南丁媽咪
|
我附近都有至少五六間中小學,
好彩不是對正
好處,夜晚好靜
mercurycc
|
所以買樓一定唔會近學校,只係d鐘聲已經覺得煩。
yurijm
|
同感
不過老實講,近得學校就多數近地鐵站、近巴士總站
點嘈法,我都唔捨得搬
Ytfc
|
我娘家係,所以我大個買樓堅持唔對學校,真係嘈到暈
Conybrownbb
|
學校啲鐘聲,廣播聲係會梅花間竹咁晌, 真係想靜都難
20150618bb
|
我左右隔離都被學校包圍。有時真係好唔理解,點解佢地擴音器要扭到咁大。我廿幾樓都聽得佢好清楚。最討厭係 ... 以前住處對面,早上,落堂真係攞命
wan_sosin
|
我附近都有小學,老師有時開大個咪講野,連邊班邊位同學個名都聽得一清二楚,莫講話嘈,其實全街都聽到某同學名都好似唔太好,我於是打電話落去間學校,同校務處講,講咗佢唔改我都無辦法,我都只係想表達下意見,並非投訴。
rachel0316
|
無錯
我娘家隔離就係一間女校
我由細比佢地嘈到大
又打鍾又尖叫放學又多人
向住學校果便D窗係長期唔會開
|

其實高層特別應聲!我以前住公路附近,問樓下低層街坊,佢哋反而唔覺好嘈
mic326
|
同學校教育局環保署反映下
Froggy_joe
|
我早兩日先跟c6講,住係學校附近的居民真係好慘,未計開咪個啲,上堂落堂的鍾聲都好難頂
KCWO
|
回覆 南丁媽咪 的帖子

我家對面是中學,我住8,但完全不嘈呀,只是偶然傳來鐘聲。