自由講場

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

翡翠宮

回覆樓主:

學校,警署,消防局,醫院都要避開

伯爵府

Froggy_joe 發表於 18-6-13 17:06
我早兩日先跟c6講,住係學校附近的居民真係好慘,未計開咪個啲,上堂落堂的鍾聲都好難頂 ...

我以前住的單位都隔學校一段距離,都ok的,但一到星期六就敲響鑼鼓練習真係幾嘈.

伯爵府

fatchu@home 發表於 18-6-13 17:26
學校,警署,消防局,醫院都要避開

我宜家就係住消防局隔不太遠先發覺原來出車都幾密.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主

我家對住幾間中學,打鐘聲,開mic 聲,學生打波聲,樂隊聲都有!不過佢地返學我返工,無咩影響

子爵府

vvbyy 發表於 18-6-13 16:45
我住学校附近,唔嘈呀,只是日間有人声,夜晚好靜呀,!

夜晚都有聲就出事啦

侯爵府

2018復活節勳章

Froggy_joe 發表於 18-6-13 17:06
我早兩日先跟c6講,住係學校附近的居民真係好慘,未計開咪個啲,上堂落堂的鍾聲都好難頂 ...

其上落堂鐘聲好少事。算可以接受。旦擘大喉嚨大嗌,真係好難頂囉。鐘聲都好短。講野佢有排講。
題外話。我之前响現址住低十幾層。初時搬嚟住唔習慣,佢夜晚700都會按照響鐘。我經常都誤以為係警鐘響,有人困lift。後來打過幾次落座頭問,佢地話冇。我至搵出來源。

珍珠宮

之前睇樓有 AA sell 我地向學校既樓.. 話向學校好... 只係平日日頭大家返左工既時間先有聲... 夜晚同假期就好靜...
話好多人搵樓都鐘意搵向學校.. 堅覺得佢老點...

侯爵府

2018復活節勳章

teresayan07 發表於 18-6-13 17:44
之前睇樓有 AA sell 我地向學校既樓.. 話向學校好... 只係平日日頭大家返左工既時間先有聲... 夜晚同假期就 ...

的確冇人响屋企係冇聲嘅。冇人聽鬼到呀!
或者咁講啦。對聲音唔敏感嘅,唔要求靜嘅,咪冇所謂囉。

公爵府

回覆 vvbyy 的帖子

我都住係學校附近,一啲都唔覺得嘈喎,而且從來都冇人用擴音器。

侯爵府

2018復活節勳章

rubycourt 發表於 18-6-13 17:31
我宜家就係住消防局隔不太遠先發覺原來出車都幾密.

市區逼,左右隔離都係高樓大廈, 迴音一定好勁。
我住過離島。當時都對到正消防區㗎。間中聽到佢地響鐘出車。有時聽到車引擎聲就知道佢地出車。旦消防局左右都係山和漁塘呀咁,而我個村嘅樓好矮,亦得幾幢,所以一d都唔覺騷擾。
我諗市區佢一響鐘真係唔得掂。

琥珀宮

plumtree 發表於 18-6-13 15:26
我左右隔離都被學校包圍。有時真係好唔理解,點解佢地擴音器要扭到咁大。我廿幾樓都聽得佢好清楚。最討厭係 ...

可以投訴佢架

琥珀宮

plumtree 發表於 18-6-13 15:26
我左右隔離都被學校包圍。有時真係好唔理解,點解佢地擴音器要扭到咁大。我廿幾樓都聽得佢好清楚。最討厭係 ...

有朋友話佢以前間學校比人投訴得太多,變左冇早會,全部入班房聽中央咪廣播,其實而家都唔興全部企晒操場聽人講野,我個仔間學校都係入課室聽

伯爵府

plumtree 發表於 18-6-13 17:51
市區逼,左右隔離都係高樓大廈, 迴音一定好勁。
我住過離島。當時都對到正消防區㗎。間中聽到佢地響鐘出 ...

我係正馬路旁,返工放工時間好多時響‘按’聲,不過因為雙層玻璃,唔太覺.如單層玻璃窗就真係好嘈,打風落大雨仲唔洗瞓.

侯爵府

2018復活節勳章

rubycourt 發表於 18-6-13 17:29
我以前住的單位都隔學校一段距離,都ok的,但一到星期六就敲響鑼鼓練習真係幾嘈.
...

係呀~打鑼打鼓舞獅之類,星期六日一定有。

水晶宮

lojo11 發表於 18-6-13 17:34
我家對住幾間中學,打鐘聲,開mic 聲,學生打波聲,樂隊聲都有!不過佢地返學我返工,無咩影響
...

退休就

水晶宮

回覆樓主:

住學校附近不能翻夜間

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

李露眉 發表於 18-6-13 18:11
退休就

未有耐

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

就如同住公園附近咁,遠睇好正,好怕大媽進駐。
想認識多啲屯門友

伯爵府

回覆樓主:

搵份朝9晚5就無事
我返左工完全無影響

首頁

尾頁

跳至