十一歲小孩換身分證問題

bbbokbok
|
大家請問有冇人知道⋯1. 要自己先去拍證件相嗎?或是到入境處申請時工作人員會安排?
2. 如申請了還未拿到新的身份證,但要出外旅游,是否可拿著申請的那張收據和護照過海關?

mickey0721
|
去到排到你時,係櫃台影,有職員負責
小曳人
|
去到,佢地叫名,會响入面影嘅

行街紙都有效嘅身份証明文件
mercurycc
|
1.去到職員會影相的。
2.係。
CSUNG
|
1. 要自己先去拍證件相嗎?不需要,申請時,即時由入境處工作人員安排拍照。如要e通道,就要一齊申請埋。
2. 如申請了還未拿到新的身份證,但要出外旅游,是否可拿著申請的那張收據和護照過海關? 申請的那張收據是有照片的。申請時,你可以即時問入境處工作人員。
小曳人
|
其實嗰張唔係收據,佢個名叫臨時身份証!
Poyau
|
CSUNG 發表於 18-6-13 16:01
1. 要自己先去拍證件相嗎?不需要,申請時,即時由入境處工作人員安排拍照。如要e通道,就要一齊申請埋。
2 ...

臨時身份證係有相
birdbird
|
bbbokbok 發表於 18-6-13 15:48
大家請問有冇人知道⋯1. 要自己先去拍證件相嗎?或是到入境處申請時工作人員會安排?
2. 如申請了還未拿到 ...

其實單用本特區護照係可以出入香港境, 張hkid 只係方便 "過機入電腦"
kikiboy
|
2. 可以,我小朋友試過
金三珣
|
CSUNG 發表於 18-6-13 16:01
2 ...

如果我本身有冇相果張bb身分證,係唔係都要用果張收據?
gracelam
|
金三珣 發表於 18-6-14 08:38
如果我本身有冇相果張bb身分證,係唔係都要用果張收據?

冇相嗰張身份證我記得佢地收番, 會出張行街紙(臨時身份證), 期間可以出入境。
Charlotte_mom
|
小曳人 發表於 18-6-13 16:07
其實嗰張唔係收據,佢個名叫臨時身份証!

果張野真係叫收據......

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊