租樓住JM請進

麵包超人^o^
|
請問有經驗嘅Jm...請問租樓有咩要注意?
你哋搵租盤係經xxx apps/去心儀嘅地區果啲地產舖睇?
去到間屋時又有啲咩要注意?

0經驗租屋,希望各位可以分享。
PandaRabbitttt
|
經地產要主動問係唔係凶宅?
唔問,佢地有權唔主動講

麵包超人^o^
|
PandaRabbitttt 發表於 18-6-13 17:13
經地產要主動問係唔係凶宅?
唔問,佢地有權唔主動講

咁漏水果啲使唔使注意? 定有問題通知業主就可以?
feclagnes
|
我都想知有咩注意,另外,租屋經代理,係咪除左業主要比佣金,租客都要比?

通常係咪兩個月按金,一個月上期,佣金係租金嘅一半?

我都係0經驗,各位jm仲有咩要注意?謝謝
sasa0208
|
麵包超人^o^ 發表於 18-6-13 17:21

要留意,但如果住落先知,業主會處理
注意返原本間屋有d乜已經有,如幾多部冷氣機,煮食爐,煤氣爐,要記錄係租約
sasa0208
|
feclagnes 發表於 18-6-13 17:28
我都想知有咩注意,另外,租屋經代理,係咪除左業主要比佣金,租客都要比?

通常係咪兩個月按金,一個月上 ...

全部都岩呀
麵包超人^o^
|
sasa0208 發表於 18-6-13 17:31
全部都岩呀

請問一個月上期係咩
Jasmine-4711
|
麵包超人^o^ 發表於 18-6-13 17:21

你問下煎pan,漏水有幾大鑊。漏就唔好租,住左入去业主未必整。一定要所有电器、漏水都修好才搬入去住。租约要寫明所提供的电器坏左业主要包维修或更换。

開下水喉,沖下厠所,試各电器,開窗望下附近衛生
|
麵包超人^o^ 發表於 18-6-13 17:33
請問一個月上期係咩

預缴一個月租金及兩個月按金。共三個月。

整爛野在按金扣。
麵包超人^o^
|
Jasmine-4711 發表於 18-6-13 17:34

你問下煎pan,漏水有幾大鑊。漏就唔好租,住左入去业主 ...

如果入去睇時已經知漏水咁梗唔租,但之後住住下漏,業主定租客負責?
麵包超人^o^
|
Jasmine-4711 發表於 18-6-13 17:38
預缴一個月租金及兩個月按金。共三個月。

整爛野在按金扣。

咁到唔租時就俾返2個月按金? 如果無整爛野的話
|
麵包超人^o^ 發表於 18-6-13 17:42

yaumuimui
|
麵包超人^o^ 發表於 18-6-13 17:42

係吖,但要保障租客一定要make sure業主個單位有打厘印, 否則到時臨尾有租務糾紛、業主強加無謂理由扣你按金,到時你未必追得到,因法庭未必受理。
麵包超人^o^
|
yaumuimui 發表於 18-6-13 17:53
係吖,但要保障租客一定要make sure業主個單位有打厘印, 否則到時臨尾有租務糾紛、業主強加無謂理由扣你 ...

thx for yr sharing
|
麵包超人^o^ 發表於 18-6-13 17:41
如果入去睇時已經知漏水咁梗唔租,但之後住住下漏,業主定租客負責?

漏水係业住負責,但如你自己冇关水喉浸到木地板拱起或發霉係你負負。
PandaRabbitttt
|
麵包超人^o^ 發表於 18-6-13 17:41

聽聞會有化妝樓
但我未遇過
我之前租樓會睇埋業主麻唔麻煩
好彩遇過兩個業主都好好人
就算租約冇寫嘅,佢覺得合理都幫我維修
當然我都係一個好租客

你盡量將責任寫清楚係租約
邊啲電器業主負責
邊啲要租客負責?
通常業主會負責入牆傢俬
咁寫清楚入牆傢俬嘅定義

Poyau
|
麵包超人^o^ 發表於 18-6-13 17:55
thx for yr sharing

如果厘印業主唔肯打 租客都可以去打
港式奶茶
|
如果唔係新樓,我會問埋大廈幾時做過維修,免得住住吓佢搭棚整lift就麻煩。
wife
|
我自己經驗——
1.要check 冷氣(除咗試是否正常操作、如窗口機要用電洞照吓入面是否有千年塵,排水位會否影響樓下)
2. 試沖涼花灑水壓是否太弱
3. 浴室如用煤氣爐就要睇清楚,如太殘舊就會有危險
4. 浴室、廚房、馬桶...所有去水位、邊位check清楚有無漏水
5. 鋁窗框邊、手把,睇睇是否正常
6. 所有天花、地腳線、牆身角位和地板有否水積
7. 寫明傢俬、電器如有損壞要怎樣處理

其實仲有好多細節,我自己會全屋影相存底和拍片,以防萬一有咩事都有證明!

Dragonmama2012
|

經地產揾
入屋舒服就ok ,我要求有基本傢電同傢俬,開吓水電,窗較順唔順。

傾好租金,佣金就成事