黎緊去考普通話水平測試,都幾難

hinoi
|
依家讀緊精讀班,比我想像中難,擔心中
kikiboy
|
hinoi 發表於 18-6-13 16:24

考黎做乜其實?
我諗除非你想做普通話老師啫

hinoi
|
kikiboy 發表於 18-6-13 16:25
考黎做乜其實?
我諗除非你想做普通話老師啫

教下個女咋,因為以前都學過,依家再加強返,睇下自己水平去到邊
sillykaka
|

請問jm係邊度上啊?
我都有興趣報讀啊
hinoi
|
sillykaka 發表於 18-6-13 16:37
請問jm係邊度上啊?
我都有興趣報讀啊

我報咗嶺大,因為近d
|
樓主加油,為你打氣
me920
|
for 自己教女用就不用有壓力啦, 比心機
nihookit
|

想問下 讀精讀班係未通常都有d底先可以去讀?
我要做媽媽
|
努力咁練習下肯定可以既,加油。你都好俾心機吖
hinoi
|
nihookit 發表於 18-6-13 17:14
想問下 讀精讀班係未通常都有d底先可以去讀?

我覺得需要有咁上下level先得,如果唔係好難跟上,我d同學仔都好勁
Poyau
|

識人上北京深造幾個月 先去考

http://www.beijingputonghua.com/psc/pscjj/pscjj.htm
三棵樹
|
朋友係大6人,佢都係只考到2級,佢話2級已經可以做普通話教師。1級嗰啲係做新聞主播級數
hinoi
|
三棵樹 發表於 18-6-13 21:04
朋友係大6人,佢都係只考到2級,佢話2級已經可以做普通話教師。1級嗰啲係做新聞主播級數
...

我老師都係咁講,一有小小口音就跌落2級
三棵樹
|
hinoi 發表於 18-6-13 21:55
我老師都係咁講,一有小小口音就跌落2級

我地無乜可能考到第一級,就算北京人都未必考到,嗰啲係大6新聞主播水準
tansyneko
|
加油
nama
|
樓主之後考咩成績可否分享下?
我女讀過考試初班,可能始終年紀細,中文水平基礎又不夠好,有些字她表示廣東話都唔識讀,更何況普通話,初班尾有mock exam佢係全班第二高分但話好大壓力,初班後放棄了。她的普通話老師初來港都閉關幾個月先考到好成績咁話,另外我同事小學在大陸讀書冇普通話,剛剛考完佢都話冇信心
michellechiu02
|

我8年前考過
唔知up唔update,即管分享下
我記得有分6個grade:1甲1乙;2甲2乙;3甲3乙
最高係1甲,最低係3乙
考到2乙已經為之可以去教人

我果陣讀u,有hea修普通話
考之前成本書讀過2次,都係靠聽隻碟
結果考左3甲
當時有朋友都去考,佢本身係北京人,不過幾歲黎左hk,但在家都係講普通話,佢溫過下都係考1乙,所以我相信1甲係極難考到的。
hinoi
|
nama 發表於 18-6-13 22:11
樓主之後考咩成績可否分享下?
我女讀過考試初班,可能始終年紀細,中文水平基礎又不夠好,有些字她表示廣 ...

聽你咁講我更加冇晒信心,不過我會努力,希望成績唔會太差啦
funghon
|
我10年前考過,為左想攞持續進修基金既錢。
當時我考三甲(72分)。
果時係返緊份好得閒既工,所以好多時間溫習,同埋完全吾識普通話讀起。
hinoi
|
michellechiu02 發表於 18-6-13 22:21
我8年前考過
唔知up唔update,即管分享下
我記得有分6個grade:1甲1乙;2甲2乙;3甲3乙

我目標唔會係一級,因為冇可能!有二級乙都開心死