自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

我立過下下面條link,有持續進修claim,但唔係雞精班/考試預備班囉

我岩岩去左持續進修基金網頁睇,各位jm花時間搵搵
https://www.wfsfaa.gov.hk/cef/download/LANG-PUTONGHUA.xls

別墅

Charlotte_mom 發表於 18-6-14 11:18
我立過下下面條link,有持續進修claim,但唔係雞精班/考試預備班囉

我岩岩去左持續進修基金網頁睇,各位jm ...

我都搵過,好似有ㄧ間係旺角可以claim, 但最尾我都係揀咗嶺大

男爵府

hinoi 發表於 18-6-14 11:06
有d人都冇讀就直接去考,如果有信心就不防一試

你講緊我 其實讀大學畢業前要求一定要考先畢到業,但好多野搞所以好忙,為左唔好咁緊張,仲揀電腦考添!

不過我中四五選修普通話,有底不過就會考因為口試考得唔夠好,拉完得個C咋。

經過我3年好努力看內地劇同得閒聽CCTV新聞,我最後考到二甲

語言講天分,有個同學考四次都係二乙,因為語感麻麻,講起黎始終有地方口音。

別墅

shannon_fky4186 發表於 18-6-14 11:54
你講緊我 其實讀大學畢業前要求一定要考先畢到業,但好多野搞所以好忙,為左唔好咁緊張,仲揀電 ...

我冇得揀電腦考,所以好緊張呀

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

加油

男爵府

hinoi 發表於 18-6-14 11:58
我冇得揀電腦考,所以好緊張呀

我考完電考,覺得考真人會表現好D。

電考無咩考試感,好似好無聊咁讀下野,讀讀下就自然無咁CCTV報導員上身,咁就會表現無咁好

別墅

回覆樓主

Update 返各位,我剛收到成績,考到甲二,好開心!努力溫書冇白費

水晶宮

hinoi 發表於 18-8-31 23:36
Update 返各位,我剛收到成績,考到甲二,好開心!努力溫書冇白費

好犀利,恭喜恭喜

伯爵府

好叻呀!

水晶宮

,咪可以去學校教?可否教d秘訣,因為我本身語言天分差,耳仔唔係好靈敏,自己讀錯都唔知,人哋講先知讀唔正,另外我買咗幾本街外書,都發現有d音標印錯,所以最後我都係讀翻嗰本用嚟考試嘅水平測試書

別墅

20162016 發表於 18-9-1 10:57

,咪可以去學校教?可否教d秘訣,因為我本身語 ...

多d錄音聽返自己講既,要聽多d講多d

大宅

回覆樓主:

請問有無人知道普通話水平測試嘅考試費係幾多年錢呀?謝謝!

別墅

cwmren6 發表於 18-9-1 11:17
請問有無人知道普通話水平測試嘅考試費係幾多年錢呀?謝謝!

$9xx

大宅

hinoi 發表於 18-9-1 11:29
$9xx

咁好似報你嗰個精讀班抵啲喎,淨係考試費都成千蚊,你而家起碼有20個鐘嘅精讀班喎。請問你係2000幾啊?2000幾係咪包埋考試費架?唔該曬

別墅

cwmren6 發表於 18-9-1 11:41
咁好似報你嗰個精讀班抵啲喎,淨係考試費都成千蚊,你而家起碼有20個鐘嘅精讀班喎。請問你係2000幾啊?200 ...

2千中,唔係好記得喇,已包埋考試費

大宅

hinoi 發表於 18-9-1 12:59

thanks!

伯爵府

回覆樓主

考來無用

大宅

好老婆 發表於 18-9-1 13:35
考來無用

點解考來無用?可以詳細分享多d嗎?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

犀利呀!恭喜晒

王國長老

hinoi 發表於 18-9-1 12:59

我見公大自己學生報考試都9xx,雞精班4xxx不過有持續進修基金
2千幾好平wor

首頁

尾頁

跳至