做facial 係咪真係有用?好灰

南丁媽咪
|
以前有做開,
人手facial又有,機又有,
可能暗瘡肌,感覺成效一般。
加上搬左唔就腳就冇再去。
自己買齊成set護膚品(美容院醫學品牌,如dermalogica, bicelle,我做facial都係用呢d)
買埋蒸面機,電療棒,美容導入儀,微針都有。

保濕mask都幾乎隔日,
Peeling都隔日(隻peeling話可以日日用),
全套facial 幾星期一次。

但最近化妝都係易浮粉,又乾!
化妝前fu個mask都係好少少
(用緊RMK liquid foundation+碎粉,之前用雪花秀cushion)

30歲頭,我又考慮係咁又要出去搵人做返facial
olimo
|
你十分認真+勤力喎
咁,可能係先天因素?
李露眉
|
你浮粉即底底好乾.
有無 做深層清潔MASK?
艾莉
|
你咁勤力都覺得無咩用, 咁就要睇下你自己生活習慣, 飲水夠唔夠? 休息夠唔夠? 飲食習慣?

呢D 影響大過你去做FACIAL 架
南丁媽咪
|
olimo 發表於 18-6-13 17:27
你十分認真+勤力喎
咁,可能係先天因素?

我係暗瘡底,
自問一定不是皮膚好ga la,
不過近期真係好乾
南丁媽咪
|
艾莉 發表於 18-6-13 17:32
你咁勤力都覺得無咩用, 咁就要睇下你自己生活習慣, 飲水夠唔夠? 休息夠唔夠? 飲食習慣?

呢D 影響大過你 ...

真係少飲水
南丁媽咪
|
李露眉 發表於 18-6-13 17:29
你浮粉即底底好乾.
有無 做深層清潔MASK?

有架,
一兩星期一次
edohoi
|
南丁媽咪 發表於 18-6-13 17:34
我係暗瘡底,
不過近期真係好乾

從生活著手,夏天經常開冷氣會比較乾。晚上在房內放杯水預防吧!平時要多飲水,再唔係睇下中e調整內在機能。
olimo
|
南丁媽咪 發表於 18-6-13 17:34
我係暗瘡底,
不過近期真係好乾

年紀大左
跟以前不同啦
係時候改變策略

反樸歸真
試試唔好搞咁多野
yeemeif
|
我嘅經驗係唔好搞咁多嘢,peeling一星期一次好啦!補濕就勤力d都無所謂,只要皮膚夠水份,皮膚問題就自然會少,同埋防曬度數愈高愈塞毛孔,我而家轉用15度防曬,d皮膚暗粒,油脂少咗8,9成,其他嘢無轉過,只係轉咗防曬就有咁嘅效果
tsung
|
南丁媽咪 發表於 18-6-13 17:35
真係少飲水

唔得呀,一定要多飲水,仲要有足夠嘅休息
yeemeif
|
我覺得你搞太多嘢了
suetfunglui
|
樓主係咪成日化妝?皮膚好唔好真係要內外一齊做好先得!
艾莉
|
原來你隔日就PEELING 太密喇
opl2
|
唉,算啦,天生嫁
我都好勤力,同你差唔多
我又早訓,訓覺又唔開冷氣,日日都飲夠8杯水,咪又係乾,又係有黑頭
做到點好都有得挑剔嫁啦,你係咪冇做咩咩咩呀,你點點點唔夠好呀
唉,多餘啦
tester5
|
南丁媽咪 發表於 18-6-13 17:06
以前有做開,
太多野吧,皮膚會否消化唔到?30歲好年輕,清潔、保水、防曬做足吧。應該唔會太乾。

我有用雪花秀既first care serum,我覺得幾好,小小用量就夠,楂完皮膚會好軟,好彈。
上妝唔浮粉。

木土土
|
南丁媽咪 發表於 18-6-13 17:06
以前有做開,

我最近入咗隻mask,叫奇蹟面膜(上網可search到),話對暗粒及補濕好好,雖然都幾貴(六七十蚊一塊),反正你捨得花錢,可以試下。

alicemic
|
底層唔好, 表面點搞都無用, 呢個係經驗之談, 建議你唔好搵氣團式美容院做, 因為果啲多數靠做機,而本身美容師唔夠經驗睇到皮膚有咩問題,搵間有經驗小店反而仲有心幫你
cy101
|
內在調理, 飲食調理都可以試下!!
noodleball
|
木土土 發表於 18-6-13 17:53
我最近入咗隻mask,叫奇蹟面膜(上網可search到),話對暗粒及補濕好好,雖然都幾貴(六七十蚊一塊),反正 ...

我都入左貨,但仲未開黎用,唔知效果係咪真係好正呢