自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主

夏天開冷氣係會乾d

但係其實用普通mask,隔日full應該好過你隔幾星期full

男爵府

木土土 發表於 18-6-14 23:10
CS12
Thanks. 咁我都買嚟試下

大宅

回覆 lovely_summer 的帖子

[size=16.799999237060547px]只要係90幾%成份蘆薈嘅gel就應該可以。最好當然就係自家種/買蘆薈葉整嘅蘆薈gel.
[size=16.799999237060547px]utube 打DIY Aloe Vera gel 有好多敎學。

子爵府

回覆樓主:

簡單就是“美”

男爵府

回覆樓主

I have similar issue before and keeping things simple is key . I only use natura bisse cure cream , nothing else . For melting makeup , Chanel micro xx serum helps a lot ( I forgot the full name )

水晶宮

畀面勳章

yeemeif 發表於 18-6-13 17:44
我嘅經驗係唔好搞咁多嘢,peeling一星期一次好啦!補濕就勤力d都無所謂,只要皮膚夠水份,皮膚問題就自然會 ...

同意,我覺得樓主over左
有時真的less is more
不要盡信產品的instructions,人地日日用ok,唔代表自己ok,我都同意peeling唔應該咁多
Mask我一個星期先兩次

學其他jm話,健康生活飲食作息都好重要

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主

太多太密啦,而且要內外夾攻,生活習慣&飲食都好重要

子爵府

回覆樓主

生活習慣有關係
幾點瞓?多飲水?
做運動?日日飲湯?

男爵府

回覆樓主

外部調理越簡單越天然越好,反之內部調理就反而要放多些時間!

子爵府

回覆樓主:

其實外在因素有影響, 內在先係主因, 我由發育開始都係暗瘡性皮膚, 廿幾歲時試過一次大爆發, 最終係靠中醫調理好耐, 皮膚白返毛孔細曬, 未睇中醫調理之前又黃又暗啞非常油, 暗瘡係一粒叠一粒感生幾乎未謝過, 搽乜都冇用, 食咗中藥之後冇曬事, 直至到十幾年之後嘅今日, 呢排食得芒果榴槤多, 突然間啲暗瘡狂出, 毛孔超大, 呢個星期我終於的起心肝再去睇中醫, 暫時食咗5日中藥, 兩邊面頻嘅暗瘡謝曬, 毛孔細番曬, 再一次證明身體的狀態重要過做facial。

如果你嘥咗咁多錢喺護膚品上面, 仍然反反覆覆 或者已經覺得揸乜都冇用嘅時候, 不妨去睇下中醫飲吓苦茶。

用戶要求終止服務

MC媽 發表於 18-6-15 18:20
其實外在因素有影響, 內在先係主因, 我由發育開始都係暗瘡性皮膚, 廿幾歲時試過一次大爆發, 最終係靠中 ...

我以前都有睇中醫,係醫院入面大學附屬個d,唔係出面開個d,食左好一段長時間中藥調理,
岩岩有一次要做手術,抽血發現肝功能全部唔合格,要立即停中藥

珍珠宮

2024年龍年勳章

南丁媽咪 發表於 18-6-15 21:35
我以前都有睇中醫,係醫院入面大學附屬個d,唔係出面開個d,食左好一段長時間中藥調理,
岩岩有一次要做手 ...

關中藥事?

用戶要求終止服務

小ice 發表於 18-6-15 21:38
關中藥事?

停左之後抽血指數就一路跌喇

中藥都係藥,長期食一樣傷肝(但中藥就係要食長一d時間)

珍珠宮

2024年龍年勳章

南丁媽咪 發表於 18-6-15 21:44

明白,謝謝

用戶要求終止服務

小ice 發表於 18-6-15 21:38
關中藥事?

當年20多歳,健康正常,肝功能全部肥佬醫生都嚇親

珍珠宮

2024年龍年勳章

南丁媽咪 發表於 18-6-15 21:45
當年20多歳,健康正常,肝功能全部肥佬醫生都嚇親

無食中藥後肝功能好番了嗎?中藥都真是唔好亂食,但成日又聽人講中藥無咁傷身又可以調理身體

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

我自己覺得做 facial 冇咩用,不如留返舊錢搽靚少少護膚品

其餘存起有需要做醫學美容好過,做一次 hifu 既果效係冇 facial 或 cream 可以做得到的

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

南丁媽咪 發表於 18-6-15 21:44

是藥三分毒呀,真的不可以長期食

子爵府

南丁媽咪 發表於 18-6-13 18:46

我自己做開小店,決定返去做一次hydrafacial 急救下
Hydrafacial我覺得幾有效。真係清到底層啲dirty野
建議你多飲水 做運動 咁排汗排埋毒素

加油

子爵府

南丁媽咪 發表於 18-6-15 21:35
岩岩有一次要做手 ...

我嗰陣食咗四個月中藥,其間我亦有去做boby check, 肝功能同血都冇事喎, 會唔會就係因為你本身肝功能唔夠強壯, 排毒功能唔夠勁 ,所以搞到皮膚差? 如果你唔食得中藥, 可能你就要做多啲運動同靠健康飲食。

首頁

尾頁

跳至