呢度有無人做過馮氏(或其子公司) (Job offer related) ?

HL7646
|

代朋友問: 佢囉左一個offer, 係做HR/IT training related (FOR retail/F&B 相關行業)的位 (屬HR 部門)......

間野係馮氏旗下.............

我朋友有以下的concern:
1. 佢係果度能否長做, 因為集團曾有大規模裁員前科最少2次............雖然我朋友唔係做成衣/貿易部........她預左至少做3年,
2. 因為她要返學 (part-time), 有些日子未必能夠OT, 想知道呢間野/佢所屬部門OT 算唔算勁?

希望有JM 答下.........

終極熊貓
|
HL7646 發表於 18-6-13 17:32
代朋友問: 佢囉左一個offer, 係做HR/IT training related (FOR retail/F&B 相關行業)的位 (屬HR 部門).... ...

第一條,分分鐘問公司職員都答唔到你。job needed,budget plan,如果講得係training post,似係長線plan,但中途會否反應不佳cut plan,who know?~

第二條,同上司講放工要返學是常識吧~

Angelmme
|
以前呢間公司以收購品牌再拆骨賺錢,依家自從網購的興起,沒落了
但瘦死的駱駝比馬大,點都算係一間上市公司,你朋友仲後生咪入去幫CV鍍下金,始終係行內既龍頭公司
HL7646
|
Angelmme 發表於 18-6-13 17:40
以前呢間公司以收購品牌再拆骨賺錢,依家自從網購的興起,沒落了
但瘦死的駱駝比馬大,點都算係一間上市公司, ...

我朋友其實就覺得間野好大, 個名好響, 所以先至apply 呢個位, 而面試官都話佢地呢個位, 請左好耐都請唔到啱的人, 連apply 的人都少........因為我朋友的經驗/學歷比較少人有, 呢個係佢的優勢.............

她只係擔心如果佢個位需要OT, 而且老細/公司文化係唔體諒員工進修的話, 咁就有點兒麻煩..........

她2年前u-grad, 之前D 工都係做得唔算太長(1年左右), 個人認為呢個OFFER 係可以用黎"洗底", 洗完之後 + 有個master, 應該競爭力唔會太差........個人就認為HR/IT training 呢D experience, 就算就係日後被人裁 (worst case), 其他大公司都需要呢D 人才, 轉工應該唔會太難, 個人認為都算係一個好機會, 唯一唔好處只係返工遠.
Kanny_yan
|
我做Merchandiser 都做咗七年幾啦,依啲好講自己的際遇,見工時無講自己讀緊part-time? 唔係做Garment,唔覺好要OT
Poyau
|
代朋友問: 佢囉左一個offer, 係做HR/IT training related (FOR retail/F&B 相關行業)的位 (屬HR 部門).... ...

大公司 不妨入去一試
激烈的海狗
|

9年前做過一個月,未試過唔OT .

每日4:30召開會 開到貓頭鷹都出嚟(emoji)
Lindytiger
|
朋友做緊接近七年,一切穩定
fongfong99
|
而家好少公司唔洗OT
你interview時無同佢講你讀緊part-time?
我諗你accept offer時要講明
傾好雙方okay才返工到時唔會得失boss
pigpigapple
|
激烈的海狗 發表於 18-6-13 20:08
9年前做過一個月,未試過唔OT .

每日4:30召開會 開到貓頭鷹都出嚟(emoji)
同意
Flovena
|
呢間野有強烈ot 文化.
nsychristy
|
Flovena 發表於 18-6-14 10:14

有時 OT 係文化,多過係需要,港資常見
blackypurin
|
Angelmme 發表於 18-6-13 17:40
但瘦死的駱駝比馬大,點都算係一間上市公司, ...

agree, 長遠計呢間公司前景有d令人憂慮,除非佢能轉營,不過後生入去做幾年整靚個cv未嘗不可,騎牛搵馬囉。

另外當然再視乎有無咩其他offer在手
Ashleycorina
|
Flovena 發表於 18-6-14 10:14

係,我朋友忍不住quit
helen02
|
如果佢請我都即入呀
Kanyin
|
LF 好多OT
Nikitang1111
|
我朋友做account
都好多ot
佢都覺似文化多於實際需要
D會成日臨收工先開
tommyxsarah
|
我做過個人感覺
如果您係A 字膊會好做D
good luck to your friend
TMC3012
|
好難講, 要睇佢係跟乜咋喎, 同埋要睇個上司係乜人啦
大規模咁cut人表面只係兩次, 但一年有n次cut人(我知既都鑊鑊甘, 不過睇返%就計落唔多囉), 連account都狂斬人, 某啲IT都洗牌局你走, Operations cost一年少左1/3, 咁都知佢炒得幾跨啦
tommyxsarah
|
Nikitang1111 發表於 18-6-14 14:20
我朋友做account
都好多ot
佢都覺似文化多於實際需要

好多年前都係甘 ,好多老C food 放工先做野
準時走(做得快)比人話無野做,就之後加加加野做。
真係有需要OT 比大老頂睇到
直屬上司又問做咩OT唔走

不過我知佢有幾間幾好做 唔好做蝕錢 公司就ok