可以點樣開口,先至唔破壞關係?

旦仔
|

有個舊同事,成日叫我幫佢買淘寶。

買,不是問題,我幫佢薦支,買晒貨,幫佢俾埋運費,佢去自提點攞貨,用緊喇!都唔找我條數。

我無賺佢,我全部都用香港支付寶俾錢,已經唔使手續費,幫佢慳咗一筆。但係每次都要催好多次先付款。你唔面懵我都煩,又唔係錢多,每次都五六百咁啦,催得多好似我好小家咁。

找數嘅方法,已經叫佢在7-11,ok入返我支付寶就得,周圍都有一間啦,佢可以話日日都唔記得,成個禮拜都唔記得⋯⋯

我覺得好無引,加上佢叫我買嘢唔係一次過畀晒我,而係個個星期要野加,響計數上邊好麻煩⋯⋯

唔想再同佢買,但係唔想破壞關係,始終山水有相逢⋯⋯

請各位姊妹教我可以點講?

msanubis
|
回覆 旦仔 的帖子

老公下令戒淘寶, 已斬手指, 跟淘淘從此陌路
kyliema2006
|
佢自己唔買係乜野原因呢?

你咪話自己為左蓄錢,都暫停淘囉了。
旦仔
|
msanubis 發表於 18-6-13 17:40
回覆 旦仔 的帖子

老公下令戒淘寶, 已斬手指, 跟淘淘從此陌路

如果咁講,我唔買姐,幫佢買冇衝突喎!
老公唔俾我買姐,冇話唔可以幫人買喎!

⋯⋯咁點講呀?
ryan_mami
|
旦仔 發表於 18-6-13 17:34

買,不是問題,我幫佢薦支,買晒貨,幫佢俾埋運費,佢去自提點攞貨,用 ...

突然個a/c俾人hack咗,被凍結咗,等緊回覆。
MC媽
|
話淘寶account俾人hack咗, 已經舉報block咗, 仲未開個新account, 叫你同事自己開
littlefunpig
|
叫佢俾左錢你先落訂

訂唔到先俾返$佢
旦仔
|
kyliema2006 發表於 18-6-13 17:40
佢自己唔買係乜野原因呢?

你咪話自己為左蓄錢,都暫停淘囉了。

佢話開唔到淘寶戶口喎!又話搞唔到支付寶俾錢喎!
總之佢三日就會彈條link叫我幫佢買,我覺得好麻煩!
tkop
|

買,不是問題,我幫佢薦支,買晒貨,幫佢俾埋運費,佢去自提點攞貨,用 ...

咁你唔收左佢錢先買
旦仔
|
littlefunpig 發表於 18-6-13 17:43
叫佢俾左錢你先落訂

訂唔到先俾返$佢

呢個辦法我都用緊,但係佢加貨後,之前嘅訂金又唔夠買,又要叫佢再入錢,之後佢又加貨,支付寶又唔夠錢。

咁樣咪仲煩,要我計數?
旦仔
|
ryan_mami 發表於 18-6-13 17:42
突然個a/c俾人hack咗,被凍結咗,等緊回覆。

真人真事真係會發生㗎?
我驚俾佢篤爆話我講大話咋,咁我咪好魚?
ryan_mami
|

我都有幫人淘寶,但我收得好貴,同埋講明用點bxy, 通常收+1.35_1.40%, 視乎重量,但就唔收佢地運費,通常都係急需先會搵我。
ts812
|

咁其實你朋友已不斷破壞關係
Chowying
|

其實破壞關係嘅係佢, 畀我會直接講, 唔幫人淘啦, 好多人 幫完佢都 唔主動畀錢
yeemeif
|
佢都唔怕面懵唔找數比你,你怕咩唔好意思話唔幫佢淘,我唔會同呢d人客氣
chanti
|

話account 俾人hack咗,以後唔敢玩淘寶了
小金鳥
|
我都有幫人訂,我先小人,話自己都係去ok增值,要先付款,後訂貨,每個星期五cut單
其實佢地正常會自己先睇好要咩,要訂一次過send 比我,最遲隔日就過數比我
無收錢就唔幫佢買
o水玲瓏o
|
咩都賴落老公度,老公唔比,老公唔鍾意
反正佢又唔會走去問你老公
canies
|
有同事長期幫我淘寶,
佢每次落咗單佢會send番張單過嚟畀我睇嘅,咁我就會即刻畀錢。

你都每次淘完即刻send番張單畀佢啦,做個紀錄都好,費事佢唔認數。
旦仔
|
yeemeif 發表於 18-6-13 17:48
佢都唔怕面懵唔找數比你,你怕咩唔好意思話唔幫佢淘,我唔會同呢d人客氣
...

我唔夠膽⋯⋯兜口兜面咁樣拒絕人。
因為我好怕大家尷尬,所以好多時呢啲情況我都唔識處理⋯⋯