好得人驚。。連小學都大陸化

camanbi
|
岩岩係老麥食野,隔離枱坐左三個小學女生,係度用普通話傾計,好間唔中先講廣東話,可能新移民。。。
tszchungmama
|
camanbi 發表於 18-6-13 18:48
岩岩係老麥食野,隔離枱坐左三個小學女生,係度用普通話傾計,好間唔中先講廣東話,可能新移民。。。
...

你而家先知
camanbi
|
tszchungmama 發表於 18-6-13 18:50
你而家先知

唔係而家先知,只是一想到我準備升k1的小朋友,不敢想像。。
|
而家喺街越嚟越多一班幾個中, 小學生都係講普通話
|
講普通話=大陸化?咁講英文=英國化?如果係咁兩文三語推行咁耐終見成效了,比兩文兩語時期更好,至少果時唔覺有小學生係麥記全英文對答。
bbsonyy
|
唔止小學, 中學, 幼稚園, 大學都好多人講普通話的
yisang
|
...

你唔知依家好多學校搞緊個d咩普教中咩?我最憎普教中,明明係香港人就要用普通話讀書
melody228
|
講普通話不一定是內地人
jaemiya
|
camanbi 發表於 18-6-13 18:53

其實又冇乜嘢好驚,間間學校都有啦,學習品性好唔好都唔關講乜話,真係驚嘅到時候叫小朋友唔好群埋佢地咪得囉
hellohellojenny
|
在天水圍屯門區小學,大把放學出來的跨境學童用普通話傾計
monkeydiary
|
camanbi 發表於 18-6-13 18:53

一早已經係咁,但我覺得官津校多d
monkeydiary
|
hellohellojenny 發表於 18-6-13 18:59
在天水圍屯門區小學,大把放學出來的跨境學童用普通話傾計

我昨天帶女去沙田,係麥當當食嘢時,隔離枱的女仔就係用普通話和她媽媽傾計
hui_bb
|
講普通話真係萬惡?我去到台灣,新加坡,日本,韓國都係講普通話溝通,去到歐洲,鬼佬走過來試下自己學左既普通話得唔得,學多樣無壞,仲咩成日要固步自封?
SuperChanB
|
好多小學都已經推行普教中
ICbaby
|
...

通街都有人講國語好耐啦!
廣東話终有一天消失架啦!
good_pig
|
...

已經好耐係咁,你去新屋村嘅餐廳,仲多
yucl_hk
|
醫院大陸化 2010
幼稚園大陸化 2015
小學大陸化 2018

遲d
中學大陸化 2022
大學大陸化 2025
社會大陸化 2035
香港大陸化 2047
台灣大陸化 2060
亞洲大陸化 2100
MagDog
|
樓主,我冇小朋友,但近月放大假,吃飯在非商業區,真係好多高小,初中生全程普通話談話嬉戲。我都有點意外。可能平時少走入社區。又冇留意
Alange
|
414928 發表於 18-6-13 18:54
講普通話=大陸化?咁講英文=英國化?如果係咁兩文三語推行咁耐終見成效了,比兩文兩語時期更好,至少果時唔覺 ...

樓主可能認為:
喺香港講普通話就係有罪!
講英文就係貴族!
luvkaka    發表於 18-6-14 09:34
luckybaby2011
|
...

但英普班幼稚園好受歡迎喎、會唔會係普教中練習?