岩岩發現阿仔回鄉咭過左期,星期六要返大陸,點算呀?

kennis_t
|

1. 明天出旺角扲快証,但要扲籌嗎?因為見上網預約已滿,仲要聽日考緊試,點算?

2. 星期六去到關口至整?但唔知要等幾耐?深圳灣口岸的有無得攪?

睇下面講要兩個工作天,咁係星期五有得扲?定星期六?

好心急,可以幫下我嗎?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
tkop
|
kennis_t 發表於 18-6-13 20:59

1. 明天出旺角扲快証,但要扲籌嗎?因為見上網預約 ...

星期一先
birdbird
|
你post 出來的 係 臨通, 不是回鄉卡。臨通的快証要2個工作天, 你去中旅社问间星期四申請可否星期五 或星期六上午取證
kennis_t
|
birdbird 發表於 18-6-13 21:39
你post 出來的 係 臨通, 不是回鄉卡。臨通的快証要2個工作天, 你去中旅社问间星期四申請可否星期五 或星期 ...

咁知唔知要唔要扲籌架?如果要扲籌係上下各派一次?定只會上午派籌
birdbird
|
kennis_t 發表於 18-6-13 21:42
咁知唔知要唔要扲籌架?如果要扲籌係上下各派一次?定只會上午派籌

你咁急, 你点都要親身去拎筹。拎筹時同職員講你小朋友在幾多点到, 睇下佢比個咩時間你做證。至於可不可以在你出發前拎到臨通, 你要問清楚。
bks2014
|
kennis_t 發表於 18-6-13 20:59

1. 明天出旺角扲快証,但要扲籌嗎?因為見上網預約 ...

坐火車去羅湖,過左羅湖橋後左手邊有中旅社代辦一次性回鄉證,六百多元,一小時有取,唔好問要帶什麼証件,而是什麼證件都要帶,包括學生手冊 ,出世紙及父母結婚證書,最多備而不用。
kennis_t
|
bks2014 發表於 18-6-13 21:47
坐火車去羅湖,過左羅湖橋後左手邊有中旅社代辦一次性回鄉證,六百多元,一小時有取,唔好問要帶什麼証件 ...

我係Facebook 見到,唔知岩唔岩呢?post 係今年5月

$600係最近發生?
kennis_t
|
kennis_t 發表於 18-6-13 21:51
我係Facebook 見到,唔知岩唔岩呢?post 係今年5月

$600係最近發生?

係FB 搵到

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
KWHeidi
|
birdbird 發表於 18-6-13 21:39
你post 出來的 係 臨通, 不是回鄉卡。臨通的快証要2個工作天, 你去中旅社问间星期四申請可否星期五 或星期 ...

早上去申請,就可以第二日下午取證,有朋友剛剛試過
小天使
|
上星期六。我們一班朋友仔報在2天團。星期五,朋友才發現小朋友回鄉證過期。直接打去中旅社問。在旺角分社有即是籌。一早去排隊拿。2日後可取。 我朋友就選擇在羅湖口岸。一早7點半過在香港關。在羅湖口岸的中旅社辦。單次證。 580元。等在2個幾鐘取證。
kennis_t
|
KWHeidi 發表於 18-6-13 21:54
早上去申請,就可以第二日下午取證,有朋友剛剛試過

可唔可以幫我問下要唔要排隊扲籌?星期四申請,星期五可以取,我無理解錯?
Hawaiiukulele
|
深圳灣有得整,我親身試過,新年期間一個小時就拎到一次性通行證
kennis_t
|
Hawaiiukulele 發表於 18-6-13 22:22
深圳灣有得整,我親身試過,新年期間一個小時就拎到一次性通行證

記唔記得幾錢?
emt1314
|

你可以星期五放學后, 帶齊証件(正本)及相片去羅湖辦証, 帶埋小朋友去.
攞到一次通行証后"千萬不要過大陸關"; 逆流返香港, 同香港關員講小朋友証件過期, 要返翻香港, 香港關員會帶你辦入香港境手續.
你星期六拿住張出入境通行証就可以順利返大陸了. 無論坐車坐船坐飛机入中國境都可以.
kennis_t
|
emt1314 發表於 18-6-13 22:27
你可以星期五放學后, 帶齊証件(正本)及相片去羅湖辦証, 帶埋小朋友去.
攞到一次通行証后"千萬不要過大陸關 ...

明白,即係扮過關,咁樣做要等幾耐?同幾多錢?見到了$520+40 ?

siufung
|
kennis_t 發表於 18-6-13 22:24
記唔記得幾錢?

有d抆……
星期四整星期五未必有……
我前幾個月做要三日……
一定一定要攞籌,仲要晨咁早去旺角分社排定隊等開門,830am開始派籌,800前到先有機,籌派完就冇……
萬一做唔切,到口岸即做,但要等個幾鐘(上次朋友皇崗做)
emt1314
|
kennis_t 發表於 18-6-13 22:29

明白,即係扮過關,咁樣做要等幾耐?同幾多錢?見到了$520 ...

港幣$520是一次性通行証費用(宜家唔知有無加價); $40是影相費.佢每兩個鐘出一批証, 如果人少又就啱果批, 大約1.5鐘都可以.
朝早, 好多人辦証, 可能要等耐D. 你下午去會少人D, 記住拎到証回流香港, 唔好過大陸關, 你個通行証只可以用一次.
Jasmine-4711
|
kennis_t 發表於 18-6-13 22:13
可唔可以幫我問下要唔要排隊扲籌?星期四申請,星期五可以取,我無理解錯?
...

筹要28日前網上訂,或未开門前排隊。

下午冇筹架,上环早上九点几派晒全日。
KWHeidi
|
kennis_t 發表於 18-6-13 22:13
...

係要排隊拎籌的。無錯,星期四早上去辦,星期五下午可以取證。不過,係一次性既回鄉卡。