仔仔今天幼稚園差不多放學發燒

lam133
|

早上坐校巴冇野
發燒有沒有潛伏期?

老師有係11點量體溫後37.5
到我接校巴後姨姨講有燒
老師之後先打嚟話阿仔有燒

點解有燒唔係打俾家長接走?

同佢請2日等下星期一先返

未試過咁樣,問下幼稚園係點?唔該曬

maymycheung
|
lam133 發表於 18-6-13 21:14
早上坐校巴冇野
發燒有沒有潛伏期?

咁你有冇習慣每朝早返學前check 小朋友體溫?
hnh_mami
|
早上坐校巴冇野
發燒有沒有潛伏期?

所以病都有潛伏期。

37.5係擲界,體溫高啲未算真正發燒,而且差不多放學,小朋友又精神,都唔差左嗰小小時間,咁咪到接放學先通知你。
zoekayan
|

校車幾幾耐返到?可能老師係臨放學先發現,打得俾你到校,同坐校車落車差不多時間。而且37.5都未算發燒,所以好難叫你接走

lam133
|
zoekayan 發表於 18-6-13 21:32
校車幾幾耐返到?可能老師係臨放學先發現,打得俾你到校,同坐校車落車差不多時間。而且37.5都未算發燒,所 ...

30分鐘
lam133
|
maymycheung 發表於 18-6-13 21:28
咁你有冇習慣每朝早返學前check 小朋友體溫?

有呀,上校巴也有36.4
天道總司
|
病有時好難計到咁準,可能臨放學先開始「慶慶地」,而老師見小朋友要搭校車,所以唔爭在少少時間。
ice_seiya
|
通常發燒都係有潛伏期架,好多時朝早返學果下唔燒到下午先燒係因為朝早起身個人精神啲抵抗力都好啲,越晏就越弱,正等於小朋友好多時都半夜先黎高燒一樣
lam133
|
hnh_mami 發表於 18-6-13 21:31
所以病都有潛伏期。

37.5係擲界,體溫高啲未算真正發燒,而且差不多放學,小朋友又精神,都唔差左嗰小小 ...

同老師講了下次打比我去接,

睇開個醫生收下午,如果自己接行過睇醫生
可以睇到,宜家等明天先睇

食住屋企樓下睇個位醫生頂住先…
deerca
|
小朋友幾歲?
其實37.5都唔算係燒嘅,飲多啲水觀察下都ok,唔駛太緊張。
pugpugyan
|
37.5是體溫比正常高,但未開始發燒,但當然要留意小朋友體溫是否繼續向上
birdisfreedom
|
38先叫燒唔洗咁緊張呀
|
早上坐校巴冇野
發燒有沒有潛伏期?

問題是?
Poyau
|
lam133 發表於 18-6-13 21:35
有呀,上校巴也有36.4

返學36.4無異樣
章魚妹妹
|
就算唔出街都有機會會病,傷風感冒咳流鼻水都好常見,37.5真係叫慶,37.8以上叫燒,通常醫生都叫38度先比藥,所以唔洗咁緊張,老師咁做亦無問題,而且都好有交帶!
Poyau
|
早上坐校巴冇野
發燒有沒有潛伏期?

老師會量體温 應該察覺到小朋友有異樣
最好通知家長 問吓家長接走定照坐校車
karenlyk
|
我喺幼稚園工作,呢種早上精神放學發燒好常見
cakii
|
hnh_mami 發表於 18-6-13 21:31
所以病都有潛伏期。

37.5係擲界,體溫高啲未算真正發燒,而且差不多放學,小朋友又精神,都唔差左嗰小小 ...

water-lily
|
karenlyk 發表於 18-6-14 00:05
我喺幼稚園工作,呢種早上精神放學發燒好常見

我的小學生仔女都會,早上冇事,下午或晚上發燒