自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

大宅

回覆樓主:

我反而覺得業主好無良心,租層樓咁多問題,水、電、冷氣、地板,業主冇去處理,好無良! 地板又令老人家跌傷!點會有人想住咁既樓??

子爵府

LedTV 發表於 18-6-14 02:25
窗簾軌$88 都專登搵業主比

婆乸數都計到咁清

你信$88婆乸數會係一個拍劇日夜癲倒, 成日唔起香港工作既男人追收?就算真係claim, 情況有機會係最初入住間「化妝樓」時好多執漏,租客一次過維修完一大叠單claim錢,呢張只係其中一張單。

睇過間屋內裝修的相片,老實說收租客 $30000但零裝修,仲要入住後發現咁多不同問題,租出前唔係應該先執好才租比人咩?租客已付了油牆整電掣費用,其他費用都要租客自己硬哽先啱?究竟係租客計較定業主縮骨呢?

呢個屋苑有15-18年歷史,睇業主單位的裝修、電器似冇乜更換過,試問咁樣拎出去放租,租客住落多問題需要執漏唔覺得問題在租客身上囉。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

yaumuimui 發表於 18-6-14 11:06
你信$88婆乸數會係一個拍劇日夜癲倒, 成日唔起香港工作既男人追收?就算真係claim, 情況有機會係最初入住 ...

點解唔信?
陳生唔講業主點知佢買路軌買左$88?

講到間屋咁問題你會唔會用30000蚊租?
又話零裝修又殘又盛咁

照租都白痴啦

係咪?

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

YuiYeeMa 發表於 18-6-14 08:53
等睇陳生回應,可能話唔知係業主俾錢,因為佢根本「冇做過」,一切由「私人管家」負責
...
佢拿拿聲自己買返層樓, 執到幾四正都得。
經此一事, 其他業主都應該唔係好敢租俾佢

你若盛開, 蝴蝶便來!

琥珀宮

LedTV 發表於 18-6-14 11:10
點解唔信?
智商有問題, 3皮嘢租間唔啱心水屋
你若盛開, 蝴蝶便來!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

小華子 發表於 18-6-14 08:33
佢自己本身一定有問題,兩邊都一定有錯。
佢先最蝕章,叫人小心啲。

無所,全部人都聽到佢講「叫佢小心d」
呢個陳生品格係點好清楚啦

一個好人,點會咁講嘢

子爵府

PINK2007 發表於 18-6-14 05:55
我唔覺得唔少人會扣按金抵租,乜道.理????如果業主亂扣按金咪一樣可以投訴!
身為主既我亦唔會唔打厘 ...

冇打厘印既單位不受法律保障,雙方有糾紛法庭未必受理。 業主同陳媽媽應該是街坊,最初陳媽媽可能覺得大家認識是街坊不用事事白紙黑紙寫明,諗住大家在亙信下就唔會有問題。

琥珀宮

yaumuimui 發表於 18-6-14 11:12
冇打厘印既單位不受法律保障,雙方有糾紛法庭未必受理。 業主同陳媽媽應該是街坊,最初陳媽媽可能覺得大家 ...
佢都四十幾, 佢媽都應該70左右.
租屋咁重要既事居然完全交俾個老人家自己搞?
唔好話街坊, 自己親戚都要白紙黑字立約清清楚楚.

你若盛開, 蝴蝶便來!

大宅

15週年勳章 親子王國15週年勳章

周公恐懼流言日,王莽禮謙下士時,
切密跟車太貼

子爵府

hhz 發表於 18-6-14 07:43
咦,我係呢篇報導睇唔到陳生有話要求業主打厘印喎,係唔係第二篇報導有提過?

據我所知,有無打厘印都唔 ...

助手在提議兩個方案中有寫明其一方案,在業主打厘印後會付上4月份租金,否則另一方案是以按金扺租。相信最後業主冇去打厘印,助手suppose業主即同意可按金抵銷租金。 這問題值得商榷,既然已有律師處理最好就睇法庭點判決。

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

tansyneko 發表於 18-6-13 22:10
兩邊都有問題
同意

子爵府

回覆樓主

買咗樓緊係退租啦,其他野心照啦

珍珠宮

yaumuimui 發表於 18-6-14 11:06
你信$88婆乸數會係一個拍劇日夜癲倒, 成日唔起香港工作既男人追收?就算真係claim, 情況有機會係最初入住 ...

口口聲聲話人化妝樓,你無證據唔好亂噏!租客話個櫃唔岩用,問業可否拆除,業主回可拆,你鍾意拆就拆,租客拆完當然見無鋪牆紙眼光牆身,感覺溶溶爛爛,窗簾路軌88蚊都要claim,呢D真係唔係好掂!本身係化妝屋定住左一年變爛屋,你我都唔知,你又何必咁武斷呢?

珍珠宮

畀面勳章

我覺得交吉前3 口6 面講清楚, check清楚最好.
是但一方都唔應該自行決定用按金抵租金.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

yaumuimui 發表於 18-6-14 11:18
助手在提議兩個方案中有寫明其一方案,在業主打厘印後會付上4月份租金,否則另一方案是以按金扺租。相信最 ...

重點黎喇! 做咩唔肯交租先! ?無端端做咩提出以按金抵租!
重要cut左業主果段話比佢早完約! 跟本人地都無agree

子爵府

LedTV 發表於 18-6-14 11:10
點解唔信?

我意思你針對重點是陳生追$88, 但我重點係佢咁忙邊得閒追你$88, 肯定係$88只是一大堆「化妝樓」維修後單據中其中一張單,單位殘舊需要更換內籠不是業主責任咩,個業主擺明想混淆視聽博人串陳生。

男爵府

我的育兒心得勳章 熱血勳章

amber-darling 發表於 18-6-14 02:29
煎pan對手仲保唔保得住

一句私人管家幫手搞,自己咩都唔知就搞掂啦

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

如果根據佢地份租約,陳生提早一年搬走,必須補交餘下一年既租金添呀!仲咁多野講?

依家個業主只係要求佢交回正常既4月租金唧,佢都唔想交,無啦啦要求以按抵租?講得通嗎?係業主都會認為佢 "無賴" 啦!

子爵府

超級特務 發表於 18-6-14 11:15
佢都四十幾, 佢媽都應該70左右.
租屋咁重要既事居然完全交俾個老人家自己搞?
唔好話街坊, 自己親戚都要白紙 ...

所以他訪問講左好幾次自己處理未必最好。首先信錯街坊=朋友,不用事事寫得清清楚楚已經錯。 業主方面一定是縮骨想逃税、慳agency fee先會唔打厘印又唔經agent放租。 根本租樓時情序都唔正規,到埋尾退租時租客好難理解你又要他做足情序才擺休。

一個普通打工仔就租樓可能是大事啫,藝人工作忙到日夜癲倒,自己又未必方便周圍睇樓,將睇樓事交由父母代勞都正路,始終父母先係長時間留在家的用家,只要父母鍾意,男人之家住邊有咩所謂呢?忙開工時一個月最多咪得十日八日起屋企。

琥珀宮

yaumuimui 發表於 18-6-14 11:40
所以他訪問講左好幾次自己處理未必最好。首先信錯街坊=朋友,不用事事寫得清清楚楚已經錯。 業主方面一定 ...
佢講自己信錯街坊呀呢d表面上係話自己處理得唔好, 實際係話緊業主
總之我地花生友就有排食花生, 佢同業主我都唔識, 唔知佢地為人。

你若盛開, 蝴蝶便來!

首頁
45678...9

尾頁

跳至