自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

海仔媽 發表於 18-6-13 22:29
如果一個非不孝的子女,同母親住,而母親又真係因間屋令到腦震盪,唔行得唔講得,然後仲要俾人追住話,咁都 ...

係,俾我點止講粗口

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

YuiYeeMa 發表於 18-6-13 22:15
我信佢雙手冇做過,因為是搵人做的

私人管家……

珍珠宮

funbi0816 發表於 18-6-13 21:40
兩面素有恩怨

外人好難知真相,但煎pan係公眾人物,又真係無乜理由甘蠢擺自己係危險位上咼,我估業主真係有問題,而且佢媽媽受傷係真,正常都會有火

165488    發表於 18-6-14 01:35

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

唔得閒可叫助手交收俾業主,如业主唔肯來收就俾介绍的地產代理轉交,边會有人提早断约唔要求簽文件就俾匙俾管理處。管埋處是酒店reception,可收匙咩?

冷缩熱缩,新装地板可能hiu起,舊地板裝左多年就唔會。hiu地板不會出霉。水浸或地板下水管漏水先出倒霉。

點都好,希望陳媽媽早日康復。

水晶宮

newinewi 發表於 18-6-13 21:35
被斥無賴租客
陳展鵬同業主互數「有做過我雙手跛」

電視聽到佢講:「有做過我雙手bike」

呢句句子聽落好奇怪,通常手係「斷」,腳先係「bike」⋯⋯但無論如何,有理有據咪講道理,唔洗發毒誓咁嚴重嘅。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

正正常常都係交足租, 交匙還按金! 點解佢覺得可以按金抵租?
放下自在

翡翠宮

畀面勳章

cattz288 發表於 18-6-13 22:48
正正常常都係交足租, 交匙還按金! 點解佢覺得可以按金抵租?
...
現實是的確唔少人用按金抵租,以防業主無理扣按金,通常同業主有牙齒印的租客都中意咁做。我記得BK久唔久有租客開post,都有人教佢地唔交最後一個月租,等業主扣按金。
日日是好日

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mother904 發表於 18-6-13 22:53
現實是的確唔少人用按金抵租,以防業主無理扣按金,通常同業主有牙齒印的租客都中意咁做。我記得BK久唔久有 ...

如果可以咁就唔叫按金喇!
放下自在

翡翠宮

畀面勳章

cattz288 發表於 18-6-13 22:56
行到呢一步,業主同租客都心中有數,佢地知咩事既
日日是好日

伯爵府

好多租客都係咁啦,講真陳生都係小市民者,點解又唔得先。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

mother904 發表於 18-6-13 22:53
現實是的確唔少人用按金抵租,以防業主無理扣按金,通常同業主有牙齒印的租客都中意咁做。我記得BK久唔久有 ...
重點是⋯⋯「業主和租客雙方同意」⋯⋯成件事 好似 業主 未同意 按金抵租。

珍珠宮

回覆樓主:

係呀!記得舊同事係最後兩個月都唔交租,自己諗住抵鎖按金,業主日日打去公司追租,攪到公司好多人都知,最後仲要上庭,後來唔知點喇!

象牙宮

KamMui 發表於 18-6-13 23:04
好多租客都係咁啦,講真陳生都係小市民者,點解又唔得先。

我係業主就唔ok囉~
放下自在

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

咁睇,佢媽媽受咁重傷,又的確令人發怒嘅

珍珠宮

cattz288 發表於 18-6-13 23:13
我係業主就唔ok囉~

其實係咪好多人都唔明按金用意同定義係咩?點解咁多人會認為按金抵租無問題!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

艾菲BB 發表於 18-6-13 22:20
粗重功夫唔洗自己落手落腳做架

話晒有「管家」
自己做有失身份啦

琥珀宮

畀面勳章

佢好似要求業主打 stamp 就會交4月租?因為冇打 stamp 業主扣起按金會比較難追?但業主唔肯打 stamp, 唔想交稅

水晶宮

回覆樓主:

其實煎pang成日講大話,睇佢之前同單小姐新聞就知,撞到記者車又走咗,大約估到佢係咩人,佢同個業主一定唔岩,不然不用出到律師,業主亦有兩手準備,煎餅ㄧ定有問題人地至會咁,唔通冇事生事!

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

真係無見過果個屋苑地板因潮濕起到咁怪雞,我都有兩三個朋友直程住緊一期全海,佢地都無試過亦無聽過

如屬實,可能係跟人,真慘
希望佢搬入新居會幸運啲,間屋唔會自己再爛啦

男爵府

我的育兒心得勳章

回覆樓主

我覺得佢前言不對後語,又話可以三口六面講清楚,但佢又放低鎖匙係管理處就走,咁即係點?又話可以交返一個租,但又話業主同意以按金抵租,我開始load唔到。

首頁
12345...9

尾頁

跳至