細路成日生痱滋,有咩解究?

黑色誘惑
|
平均1-2個月一粒,咀唇又會一點點深紅咁
有咩可以幫到佢?
Tabo63
|
黑色誘惑 發表於 18-6-13 22:43
有咩可以幫到佢?
食番維他命B雜, 會吾會吾夠瞓? 飲番清熱湯水,涼茶都好。
Jasmine-4711
|
是否常吃煎炸野,又唔多飲水及吃水果
aset
|
有咩可以幫到佢?

我女都係, 醫生話佢囗腔及口部抵抗力约, 所以容易生痱滋或唇瘡, 叫我地用公筷, 不要錫佢個咀, 不要share飲水... (即食和飲都不要你食過飲過就比佢) 我地全部照跟, 真係好左好多, 大小小就無呢個問題了, 希望幫到你
黑色誘惑
|
aset 發表於 18-6-13 22:55
我女都係, 醫生話佢囗腔及口部抵抗力约, 所以容易生痱滋或唇瘡, 叫我地用公筷, 不要錫佢個咀, 不要share飲 ...

謝謝你啊
我地真係全家share 的
Poyau
|
有咩可以幫到佢?

保持口腔清潔 早晚刷牙溂口有幫助
aset
|
黑色誘惑 發表於 18-6-13 23:10
謝謝你啊
我地真係全家share 的

小ice
|
我小朋友都是,經常生飛滋,又大又多
leecnine
|
有咩可以幫到佢?

食維他命B2,一定得,係西藥行街介紹我。
鵝肝
|
leecnine 發表於 18-6-14 00:12

好少有小朋友既b雜買,可以pm我嗎?pls
小ice
|
leecnine 發表於 18-6-14 00:12

萬寧有無?
Jumama2000
|
我都經常起飛滋,醫生話抵抗力差,要多吃水果,尤其是奇異果。現在初起飛滋便同B牌漱口水,無咁痛,快D收。
anyuser18
|
會唔會飲唔夠水?
catiou627
|
加小小紅米煮飯,紅米煮前先浸幾個小時,紫菜湯都有幫助。
wuwucancan
|

如果他食洋蔥的話煮多些洋蔥菜式比佢食,超級有用又有益,我仔生左兩粒食左3天已經好番曬,我前兩日咬損左生左1粒食左兩天已經冇曬事

heyou
|
同免疫系統有關,一係問中醫清熱,一係問西醫食維他命
亦有機會係壓力大,訓得唔好
Brity
|
食 B 雜,可用潄口水 Cordisxx,會舒緩快些好。
leecnine
|
小ice 發表於 18-6-14 07:53
萬寧有無?

首先上網睇了解清楚B2功效。 我仔仔以前條痢 一達達 ,我哋叫做地圖脷, 後來做 西藥行街朋友同我講B2可以改善,甚至飛滋,市面上, 有好多維他命b2嘅牌子,我喺藥房買 ,買100 MG 一粒 嗰種 ,一樽有100粒 大約60蚊,有啲 勁啲 300mg 一粒 ,依家 呢隻維他命b2係我屋企, 經常會有嘅維他命,小朋友大人好少有飛滋。 就算你問葯房佢地都會話到比你知B2功效。
leecnine
|
leecnine 發表於 18-6-14 11:19
首先上網睇了解清楚B2功效。 我仔仔以前條痢 一達達 ,我哋叫做地圖脷, 後來做 西藥行街朋友同我講B2可以 ...

我就係食呢隻

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
jackieky
|
痱滋通常同吃熱食同煎炸食物有關,我個仔一生痱滋就比佢食Jamieson隻B雜,好快就好番