自由講場

跳至
del  

首頁

尾頁

侯爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主:

退一步想,人要長大,好多事情要面對,最後孩子也要獨自面對現實,不撞板、不受教訓、不醒覺、不自知,只要不會危及生命,讓他選擇吧!

當局者迷,局外者清!抽離自己在局內,試圖以局外人看,也許你會有另外一番體會與感受吧!

家有反叛期青年人的同路人,互勉之!

有時自己愈認真,傷肝傷神有損健康,真是得不償失!

試試轉用幽默風趣的回應,例如:「囡,你真是知道世界艱難,爸媽的辛苦錢得來不易!懂得慳水慳家,我們都要好好跟著學習,不浪費一分一毫!」

#如有言行不一致的隊友(另一半),效果會大打折扣。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

凌太 發表於 18-6-14 02:53

10歲了。早幾年我同你一樣大鬧大吵。覺得點解人地果d咁整潔。 ...

我女18歲了(就快),性格算幾好,唯一最令我忟嘅就係唔夠計劃、死蛇爛蟮
佢有時太老定以為要完成嘅野係easy job,結果有次星期日流流佢叫我陪佢周街搵材料,我陪,但面色就緊係衰衰地(我講我)。我無大聲鬧佢,但忍唔住哦:如果你係我下屬我炒左你!最後佢仲話要搵多樣野,我果時背住佢企佢前面,佢知衰話「喂呀你唔好反白眼啦」,我心唸你咁都知嘅
我唔係百般呵護型,亦唔會睇住佢死,但真係要俾佢踩下屎。唔駛自己爭住做醜人,到時到候佢就知阿媽幾偉大

男爵府

Charlotte_mom 發表於 18-6-14 07:40
我唔多鬧
鬧黎做咩,學專家話齋第一句聽到,之後已自動左耳入右耳出,佢只覺煩
佢唔洗咪唔好洗,唔晾咪唔好 ...

agreed……佢頂得順、尤得佢
這招幾work, 不用閙,至緊要自己睇得開

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

回覆樓主:

試下心平氣和同佢解釋

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

10歲了。早幾年我同你一樣大鬧大吵。覺得點解人地果d咁整潔。 ...

媽媽 用心良苦

水晶宮

回覆 凌太 的帖子

見過亂發脾氣的細路,9成係寵壞。你唔縱佢,佢邊有得將自己放到咁大,當堂好好做人。

子爵府

回覆樓主

無呀
我兩件由細到大都比我指黎指去幫手做野 (姐姐放假果日)

大果個好樂意幫我 (7歲果個考緊試果排,仲話幫工人姐姐洗碗)

同埋教佢地自己d 野 ,自己做返。暫時都ok, 不過相信大個會有自己一套,唔係您講就做囉。

不過做都要比d 時間佢地,要佢地即刻做。好難,除非自己做。自己都係,我c6 叫我做野,我都唔係即刻

子爵府

c6t6m6 發表於 18-6-13 23:47
年尾11歲,一小小野就黑面,你叫佢做野就拖,佢叫我幫佢整野就要我即刻做,有時真係好火,盡量叫自己忍,平 ...
類似我個女(11歲),鬧咗佢幾次,我堅持唔洗,佢死死地氣食完飯在‍‍‍‍學校自己洗(因知隔了一日很難洗清潔),星期六日我偷偷地再同佢洗多次。

珍珠宮

畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 18-6-14 07:40
我唔多鬧
鬧黎做咩,學專家話齋第一句聽到,之後已自動左耳入右耳出,佢只覺煩
佢唔洗咪唔好洗,唔晾咪唔好 ...

同道中人

反叛期既家庭関係,要鬥智而唔係鬧就有用!

禁止訪問

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 凌太 的帖子

愈勞氣佢就愈唔聽, 你呢招真係幾 work

禁止訪問

大宅

勁呀你!忍耐力及eq要超強先得
[

伯爵府

IloveJJ 發表於 18-6-14 10:02
其實你一定要先同老公協商好,佢唔幫你,你好難教的,俾佢明白你咁做既原因,等佢一齊合作,你先執行到。
...

同我老公努力合作緊,所以尋晚唔比老公幫佢洗餐具,佢照舊放返入書包,當冇事,我同老公講,你有眼睇,你唔幫佢,佢寧願唔做,已經有問題,你中佢=害佢

大宅

你c6同我c6一樣。我仔細個時同我好好感情,就係一到反叛期,情況同你一模一樣,仲經常響個仔面前同我搞對抗,仲經常示意阿仔吾好聽我講,而家阿仔大左,佢已經吾記得曬我點對佢好,點錫佢,又吾記得佢老豆乜都吾理佢吾撐佢,佢剩係記得我而家有幾衰,佢老豆企響佢果邊有幾好。

我而家成日諗,點解咁c蠢,佢細個時乜都放佢第一位,原來佢一d都無印象,c6就醒,阿仔細時佢點衰阿仔就吾記得,我真係蠢,好蠢

樓主千其吾好好似我咁蠢,到頭來阿女只會憎你,忘記你為佢所做嘅一切

大宅

凌太 發表於 18-6-14 01:01
唔洗勞氣。佢地叫你做你立下心腸 簡潔d 話:自己做。喜怒哀樂不表現出來就得。你只需要控制個老公同你言行 ...
控制個老公同你言行一致.............呢個咪重點囉,吾係個個c6都咁合作,我果個乜都同我相反不特止,仲要同阿示意吾洗理我

象牙宮

回覆樓主:

自理能力,由細訓練,如果老公鍾意幫手就幫飽佢,我唔會理咁多,我做返責任就算,佢地2個要發脾氣就發到夠,最好死出屋企唔好比我見到!多年黎我都係咁做,老公同仔無我辦法,有本事就自己處理,我唔係工人,唔係出氣袋

男爵府

jm eq好勁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

搵次,搭車見到到ee哦哦嘅家長(尤其祖父母,成日見)
你放低部電話,細心留意下佢鬧/哦仔嘅內容,真係好x煩(我要加個x重申有幾煩),可以上車到落車40分鐘不停重複又重複,其實係無意思嘅說話。可能就係一句「坐好」,但不停地重播魔音
你坐好啦跌你架
你成日都係咁嘅講極都唔聽
你咁坐會跌架
唔好郁啦
我都話左你架啦
坐好囉講幾多次啫
你郁身郁細做咩啫
然後將以上說話重複300次

學專家話齋,「坐好」呢個指令,只係兩個字,但當長輩每次都將一個簡單指令重複300次,個細路就會知道阿媽/阿婆就係咁,習慣自動忽略299/300對話,咁仲係溝通嗎?

到佢反叛期夠薑,忍夠你,咪一句得過黎/發脾氣囉。官迫民反就係咁做成

伯爵府

hollowlady 發表於 18-6-14 11:35
你c6同我c6一樣。我仔細個時同我好好感情,就係一到反叛期,情況同你一模一樣,仲經常響個仔面前同我搞對抗 ...

所以我女勁痴爸爸,因為爸爸就佢,我比較硬,衰野我出晒面

首頁

尾頁

跳至