0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題,bb係咪都會敏感底?甘係咪要俾bb飲能恩好些?但我又想試plantium,因為無成長激素同吾甜,點做好呢

大宅

jj1984 發表於 18-6-14 00:16
如題,bb係咪都會敏感底?甘係咪要俾bb飲能恩好些?但我又想試plantium,因為無成長激素同吾甜,點做好呢
...

Bb下個月出世,想準備奶粉

子爵府

回覆樓主:

bb有機會遺傳到,不過亦都可以係冇事,奶粉要試過先知夾唔夾,呢2個牌子都多人揀,你可以揀定1款先

男爵府

...

會唔會試下喂人奶?因為我聽講座話最防敏既係人奶!

大宅

kissapplegirl 發表於 18-6-14 03:53
會唔會試下喂人奶?因為我聽講座話最防敏既係人奶!

坐月期間會餵人奶,但之前返工就會餵奶粉了

別墅

頭3個月盡量喂人奶穩陣D,一定係最低敏,
到要轉奶粉個時例如一日一餐奶粉咁試下,
試左冇敏感就OK,同埋建議揀隻冇咁甜既比BB

伯爵府

...

五十五十,話唔定會無,岩開始比人奶比較好

珍珠宮

SAU.YI 發表於 18-6-14 10:42
試左冇敏感就OK,同埋建議揀 ...

同意,盡量喂人奶,返工後,有條件可以泵奶

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

系會有機會遺傳到架,如果系既話,我建議你到時候可以問下醫生既意見既

禁止訪問

大宅

回覆樓主

謝謝各位意見

大宅

...

我同你同一個問題,我本身腸,皮膚,鼻同氣管係勁敏感的.....E生係話好大機會會遺傳俾BB⋯⋯不過餵人奶係好DD,頌要由出世餵到2歲先可以減低BB嘅敏感...而不是所講嘅餵三至六個月,因為BB頭六個月會有自身嘅抵抗力同免疫力........我問過幾個E科專科醫生嘅尊業意見,至於邊隻奶粉好,E生話睇下呀B夾唔夾,話大至相同冇嘜分別,除非搵到至敏源,例如對乳糖敏感等等⋯⋯
希望幫到你,其實可以問下相熟嘅兒科醫生醫生意見,儘量不要相信講座的意見,因為都是買花讚花香,拎下禮品就算啦⋯⋯
P.S.不喜勿插

複式洋房

飲能恩最好

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

唔一定啩,產檢果陣可以問下醫生意見。

珍珠宮

SAU.YI 發表於 18-6-14 10:42
試左冇敏感就OK,同埋建議揀 ...

我都係咁話,前三個月以人奶為主。

別墅

yingying1128 發表於 18-6-15 16:23
我同你同一個問題,我本身腸,皮膚,鼻同氣管係勁敏感的.....E生係話好大機會會遺傳俾BB⋯⋯不過餵人奶係 ...
係呀d講座實話自己個隻奶粉點好點好,夾bb腸胃呢個最緊要,
我識個朋友bb早產奶粉b來,好難重磅,
睇醫生,醫生叫佢飲隻enfinitas,轉左之後重快左好多
所以真係要睇bb情況揀番岩既奶粉

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至