婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

abbykong1234 發表於 18-6-22 22:15
初初買樓 99當正佢自己先係女主人
但我一蚊都無拎過佢咯!
仲要係我屋企叫我父母唔好客氣 我火都黎

99通病

公爵府

pomanlife 發表於 18-6-22 20:17
有識唔熟既朋友,老公一定要同99一齊住,去睇樓又唔肯買,最終離左婚
...

我中學的同學,因為老公堅持與99住,最終離左婚,凈身出戶,孩子留俾男家,可憐左小朋友(這個孩子是當年夫妻兩個做左無數次的人工受孕才成功產下的小寶貝)

複式洋房

回覆樓主

有 搞到差點離婚
奶奶咁做唔知有咩好處

複式洋房

美之選468 發表於 18-6-23 02:03
我中學的同學,因為老公堅持與99住,最終離左婚,凈身出戶,孩子留俾男家,可憐左小朋友(這個孩子是當年夫 ...

奶奶真係好仆街

男爵府

abbykong1234 發表於 18-6-22 02:04
我差點因為咁離婚
好彩老公突然醒覺對抗99

Same here,不過我唔知老公係咪突然醒覺,淨係知佢如果再繼續比佢媽搞事屈我同恰我,我真係會帶埋小朋友走,我都有呀媽生,唔會容許佢呀媽魚肉我,做人有底線架!

珍珠宮

只有仔無女嘅 jm, 小心d 呀!將來比人鬧呀!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

我中學的同學,因為老公堅持與99住,最終離左婚,凈身出戶,孩子留俾男家,可憐左小朋友(這個孩子是當年夫 ...

真係慘

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

abbykong1234 發表於 18-6-22 22:15
初初買樓 99當正佢自己先係女主人
但我一蚊都無拎過佢咯!
仲要係我屋企叫我父母唔好客氣 我火都黎

咁我99呢方面就識做既,佢只係覺得買樓好似係貪佢個仔身家,但首期我同c6 係一齊儲既,錢我都有份,又因為其他新抱都肯住佢啲樓,覺得我要買樓係別有用心,加上當年負資產陰霾未去,佢又覺得我推佢個仔做埋一份。比人鬧左多年,亦因爲呢幾年樓市改變先冇再出聲

別墅

pomanlife 發表於 18-6-23 21:15
咁我99呢方面就識做既,佢只係覺得買樓好似係貪佢個仔身家,但首期我同c6 係一齊儲既,錢我都有份,又因為 ...

辛苦你喇
好彩呢幾年個市升到咁高 唔係真係有排比99怨

彩鑽殿

abbykong1234 發表於 18-6-23 21:34
辛苦你喇
好彩呢幾年個市升到咁高 唔係真係有排比99怨

都唔辛苦既,住唔同區,佢有佢係佢屋企嘈,我有我係我屋企,依家事隔多年,邊個貪錢,高下立見啦,當年話我貪錢既「小人」,咪變成要佢賣樓既人囉!

公爵府

pomanlife 發表於 18-6-23 22:04
都唔辛苦既,住唔同區,佢有佢係佢屋企嘈,我有我係我屋企,依家事隔多年,邊個貪錢,高下立見啦,當年話 ...

叫99賣樓的人是不是....大6嫂?乜佢地一家仲未申請公屋? 大伯一家想住一世免費屋呀?我擔心佢地一家最終是想申請逆權浸占...不得不防,叫99點都收取1000蚊象徵式租金(簽租約)

別墅

leahbb 發表於 18-6-23 06:35
奶奶真係好仆街

同我地住,但就貼佢個女(姑奶),借啲意就接埋姑奶個女(外甥女)來同佢房住,黐飲黐食黐住,我哋一有少少聲音,佢就發晒脾氣話我地計較唔當大家係一家人,細佬係應該照顧家姐,依家問題唔係我姑奶冇錢,佢仲有錢過我老公,正仆街!

以下係星期六24剛發生的事:

話說去完街返屋企食晚飯,一入屋工人就好緊張咁同我講⋯#%*+&,佢突然一輪咀,咪問佢你講咩呀?原來佢話個蒸焗爐唔熱!?見佢焗緊豬手
問佢按左咩制,係咪同平時一樣咁煮,之後,我就淡淡的回佢,咁係壞左囉⋯⋯下星期會叫人fix
99跟住出場,原來隻燒豬肶係煮比佢女婿的外賣!(女婿落order 話想在家睇波食!)
哈!原本我部焗爐壞左,最唔開心的人應該係我(及工人姐姐,佢日日用,好鍾意)
但今晚⋯我竟然~覺得心涼(emoji)❄️外母無貨交!有人今日黐唔成功!睇波無燒豬手食喎!

機器壞左咪整囉,都預左(emoji)(emoji)‍♀️

人地就話外嫁女,貼外家,我地就唔同啦,外家一直無私地倒貼(emoji)辛苦你啦⋯⋯蒸焗爐,蒸烤燉炸,做住家菜,重做埋外賣,唔壞就奇啦!

複式洋房

pomanlife 發表於 18-6-22 20:16
我都同你大同小異,最不憤就係唔明我地自己比錢買樓,由結婚擺酒到買樓都冇拎過男家條毛,都比「人」鬧足 ...

所以我當初買樓 兩邊都唔痴 買中間點

彩鑽殿

美之選468 發表於 18-6-23 23:29
叫99賣樓的人是不是....大6嫂?乜佢地一家仲未申請公屋? 大伯一家想住一世免費屋呀?我擔心佢地一家最終是想 ...

B6得不到早已「走老」&「斬纜」,依家又有其他要賣

大宅

回覆樓主

如我老公俾奶奶洗腦既話,我可能就會係。
奶奶話我懶,又唔入得廚房唔出得廳堂,咩都唔識做。
我諗緊佢下一句係咪叫阿仔搵過第二個新抱俾佢?

伯爵府

新袍同小朋友好慘,個男咁都冇問題?

公爵府

zxzx 發表於 18-7-21 22:37
新袍同小朋友好慘,個男咁都冇問題?

這個男人當然有問題(典型的媽寶)我的同學離婚後二年就嫁俾一個開鋪頭的男人(二人未再生育)聽說前鋪後居,生活不是大富大貴但也算安穩,孩子每星期都會來鋪頭見媽媽一次。

男爵府

回覆樓主

我都曾經爭d中招 ...

只可以話一個自私到會害自己子孫,唔想佢地好既呀媽,加個深信自己呀媽一定係慈母既孝順仔,真係死結。

大宅

leahbb 發表於 18-6-23 06:34
有 搞到差點離婚
奶奶咁做唔知有咩好處

D奶奶都唔知係咪心理變態!!

別墅

cheriehuang 發表於 18-6-22 23:33
生完抑鬱,最大的生存動力係個仔,所以我一定唔會俾我仔離開自己,甚至唔想99掂我仔,生完半個月唔夠搬走 ...
如果呀99都係生完抑鬱,一定唔會比個仔離開自己呢?
其實都係無限輪迴,人夾人既姐

首頁

尾頁

跳至