如何改善小一考試的粗心大意

hellohellojenny
|
肯溫書,大部分都係錯在不小心。
有無方法改善?
panyeung
|
hellohellojenny 發表於 18-6-14 08:04
有無方法改善?

十個有九個細路都係咁,我個已經小四,冇改善過
叉燒媽
|
panyeung 發表於 18-6-14 08:20
十個有九個細路都係咁,我個已經小四,冇改善過
我果個都係小4, 絕對認同!!!
yamaneko
|
要有鬥心先可以減少careless mistakes。但太有鬥心,又少了童真,多了壓力。家長自己取捨。
iki
|
呢樣係小朋友成長過程必經階段
ERASER
|
每題題目間KEY WORD

做左既O係題號打剔(唔會做漏)

再大D要睇埋閱讀理解既分數再作答
mandy952
|
hellohellojenny 發表於 18-6-14 08:04
有無方法改善?

買練習比佢做,要睇住佢做,一錯要即時指出,同佢講再錯同一樣野就再買練習比佢做直止到唔再錯為止。
anncee
|
好難改,中學生都會錯 careless mistakes,何況小一,唯有多d提醒,睇佢哋記得幾多。
YY1101
|
小一
只有多做多錯
在錯誤中學習
x00_00x
|
叉燒媽 發表於 18-6-14 08:21
我果個都係小4, 絕對認同!!!

我嗰個都係小四……同路人
Mrs.Luckycat
|
有無方法改善?

1)圈 key words
2)將問題拆成幾部份
3)如果你有時間,多些監督小朋友,要他養成以上習慣。
maynjune
|
有無方法改善?

沒有辦法
一係就放手比佢衰一大鑊
tommyxsarah
|
正常
大人都有錯字 錯唔小心既時間
Take it easy
或者練習多d ,就可以改善
CathyChan1126
|
有無方法改善?

無呀
補習姐姐話,
就算名校生,都會係咁
如果重組句子,就一定寫1234,
寫字,寫清清楚楚,
多數會比較少錯
叫佢劃底個問題個重點,如果佢肯聽話
little_monkey
|
yamaneko 發表於 18-6-14 08:24
要有鬥心先可以減少careless mistakes。但太有鬥心,又少了童真,多了壓力。家長自己取捨。
...

同意鬥心係推動力。不過會唔會少左童真就唔sure
顏色筆
|
小一實會錯啲啲 唯有錯一次拆一次招
1. 試過漏題目,教佢做題目時睇題號,無理由做緊第三題下一次係第五題,睇清楚啲。
2. 解錯題,唔好心急,停一停 諗一諗先做。
3. 漏s抄錯字 大細階 漏標點 數學進錯位 實有一兩分扣呢啲,唯有睇開啲。
4 其實小一啲卷唔深,高分既就係贏係細心方面,我同我小朋友講,而家唔係鬥快做完,而係鬥小心同鬥高分,達到要求分數就有得獎下(例如 食雪糕 可以揀一本想買既書)
焯男bb
|
好難搞,我個仔都係小一,啲大細楷,漏加s,無句號……錯左成年都仲錯緊
tsung
|
iki 發表於 18-6-14 08:26
呢樣係小朋友成長過程必經階段

認同
MerryMe
|
其實小一,同學間的程度應該相差不遠,只係鬥小心,越小心咪越高分

而且普遍都係女仔叻d

我仔都係錯d careless mistakes, 供詞填充有得抄都抄錯,學期初到學期尾都係錯同一樣野,深果d反而無錯
唯有好似唐僧咁,不斷提,希望佢記得
Poyau
|
有無方法改善?

勤加練習