傳統教學 vs 活動教學 (小學選學疑問)

moma1023
|
想請教各位媽媽們,如果决定小朋友適合那類型小學?
小兒準備小一選校了,想為他選擇一間適合的學校。
問題來了,到底什麼樣的學校適合我仔仔呢?
孩子性格如下:
弱項:好靜,運動一般,沒有很强競爭心態,創作力弱
強項:愛看書,已能自行閱讀,愛文字。 推理能力及觀察力不錯。 可以坐定定,暫時做功課不用我操心。 人很 nice

這種情況下,什麼類型的學校更適合小朋友呢?

Yukyuk
|
moma1023 發表於 18-6-14 08:47
問題 ...

「弱項:好靜,運動一般,沒有很强競爭心態,創作力弱」

平時有冇培養開其他運動?
其實照顧者係咪比較靜好少出外活動?
咁細個點知佢冇創作力?
呢一刻唔鍾意同人爭唔代表下一次!

moma1023
|
Yukyuk 發表於 18-6-14 09:06

綜合老師同父母的觀察啫
競爭心態確實不強,得失心不重但亦不算投入比賽競爭,呢樣似我地,冇辨法。
或許大D會改變,但呢刻又確實實如此⋯⋯
Yukyuk
|
moma1023 發表於 18-6-14 09:12
綜合老師同父母的觀察啫
競爭心態確實不強,得失心不重但亦不算投入比賽競爭,呢樣似我地,冇辨 ...

我家有一個小孩係咁㗎!

人越大,接觸多些人及事物(好/壞)後,個人價值觀唔同。
moma1023
|
Yukyuk 發表於 18-6-14 09:06

至於運動,從小已經游水單車行山公園,絕對不會少,你叫佢會做,但你比佢選,佢會要本書囉⋯⋯
有些媽媽很羨慕孩子愛書吧,我也很感恩他有書緣,但同時我有我的煩惱
gracelam
|
moma1023 發表於 18-6-14 08:47
問題 ...

去各小學的open day及簡介會了解下比較實際。

如考慮埋直資或私小, 佢地簡介會有D要上網預定留座, 每年熱門嗰D都一票難求, 去ek爬下文, 睇下有冇啱心水小學再去了解下。
Angelmme
|
有得選名校就名校,同埋你都講左自已小朋友優點,可以留意間校宣傳拿咩獎項居多,如果係奧數,中英文書法/寫作類就岩你小朋友能力

同埋都好睇校風,設備配套,是否有中學連結如保X局,東XX院系列等等
馬爾太
|
小朋友好少冇創作力架喎。點解你會咁覺得?
Yukyuk
|
moma1023 發表於 18-6-14 09:22
至於運動,從小已經游水單車行山公園,絕對不會少,你叫佢會做,但你比佢選,佢會要本書囉⋯⋯
有些媽媽很 ...

有書緣當然好!

唔使咁煩惱!真係健康都好緊要!

文藝兒童/少年可以選擇:琴棋書畫、唱歌、跳舞、角色扮演(Drama)、朗誦等活動

章太郎
|
回覆 moma1023 的帖子

(emoji)
little_monkey
|
建議你盡量多去學校的開放日或講座。
因為有時所謂“適唔適合”,家長同小朋友對那學校的第六感也是相當有參考價值。
例如一些好出名的學校,可能也有家長唔中意嗰種有點show off 有點aggressive ...

學校揀學生,學生揀學校,到決定一刻還有好多因素影響。不必現在已經將學校分成類。
little_monkey
|
章太郎 發表於 18-6-14 09:54
回覆 moma1023 的帖子

唔洗担心, 叻的小朋友去邊度讀都叻的, 甚至佢地根本唔會怕咩叫『谷』。同一所學校, ...

同意。每個小朋友能力長處都不一樣。所以“谷唔谷,得唔得”都係比較主觀的形容詞
moma1023
|
馬爾太 發表於 18-6-14 09:30
小朋友好少冇創作力架喎。點解你會咁覺得?

有個評估結果⋯⋯
同埋我地都留意到⋯⋯ 係弱D嘅
sugarcheung
|
其實不用太煩惱,因如津校你想入都要有運
直私亦要考到收你才有得選擇
再加上小朋友現在才四、五歲,不要咁快將佢歸類
moma1023
|
Angelmme 發表於 18-6-14 09:28
有得選名校就名校,同埋你都講左自已小朋友優點,可以留意間校宣傳拿咩獎項居多,如果係奧數,中英文書法/寫作 ...

Thank you, 你講得啱,要留意下學校較傾向那一邊
Elenalan
|
如果有心考直私, 自行閱讀能力已經唔算係「強項」, 係基本。

如果有一定閱讀能力+做功課自動自覺, 基本上讀邊間津小都唔會太難適應。

至於是否活動教學, 真係要自己親身去了解下, 好多津小d所謂活動教學都係層次好低, 流於膚淺, gimmick變左主菜, 最後有活動冇教學。如果係呢d為做而做,我寧願揀傳統教學, 穩打穩紮。