跳至

首頁

尾頁

別墅

我本身有甲狀腺問題在香港都會定時覆診抽血食藥
我已經叫定香港醫生寫信講我呢個病同食開咩藥
請問去到澳洲我應該拎呢封信去邊度搵醫生繼續覆診抽血食藥?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

去診所睇家庭醫生就得啦, 都會定時覆診抽血照超聲波,

有 medicare card 費用全免.

別墅

Freshsalmon 發表於 18-6-14 08:56
請問去到澳洲 ...

我老公都係咁。以前係香港睇專科,過來後GP話唔使轉介睇專科,GP可以攪掂。我老公食完葯便去睇GP,佢便會再開葯單比老公去買葯。如果一路隱定,唔會特別要抽血 ,不過到咁上下,我老公會叫個醫生寫紙比佢去抽血,醫生通常都肯。

大宅

好媽媽勳章

回覆樓主

點解你地個個都可以GP follow up? 我係GP refer 去睇專科,每约半年驗一次血,去專科覆診。每次都要out of pocket.

複式洋房

Freshsalmon 發表於 18-6-14 08:56
請問去到澳洲 ...

去到澳洲找GP,再refer去專科。medicare唔夠cover。

別墅

回覆樓主

咁似乎都好睇你個GP搞唔搞得掂
唔掂就會refer SOPD

子爵府

wiiabcd 發表於 18-6-14 12:19
去診所睇家庭醫生就得啦, 都會定時覆診抽血照超聲波,

有 medicare card 費用全免. ...

咁如果MRI磁力共振呢,GP可唔可以refer去專科/醫院regular免費再跟進,如果有香港醫生referral?

別墅

trintrinmum2007 發表於 18-6-15 20:32
點解你地個個都可以GP follow up? 我係GP refer 去睇專科,每约半年驗一次血,去專科覆診。每次都要out of ...

我覺得係個專科decision, 因通常stable, 專科便會close file, 佢地會寫返封信或management plan比你GP. 如果之後再有咩事就叫GP再refer你去睇專科。so far我睇了幾個專科,通常睇2,3次便close file. 都好,因專科都唔平。我女剛睇了paediatrician, 收170幾, Medicare 大約比返70多元。

別墅

思澄爸爸 發表於 18-6-17 11:02
咁如果MRI磁力共振呢,GP可唔可以refer去專科/醫院regular免費再跟進,如果有香港醫生referral?
...

首先呢到唔接受香港醫生referral,一定要澳洲醫生。
MRI就唔知, 但同香港一樣,排公營有排等,如果自己比錢就快好多。我朋友係到照腸胃鏡,公家要排半年,最後佢自己比錢,好快攪掂晒。呢到睇公家專科同香港一樣,有排等,可唔可以REGULAR睇便要視乎你病情。我女排皮膚科要等成年幾,最後我搵私家專科睇,睇左兩次便CLOSE FILE. 但之後情況差左,又要搵GP寫REFERRAL去睇轉專科,好麻煩。

首頁

尾頁

跳至