吾想出席6299家飯聚,用咩藉口推好?

rainlamrainlam
|

又要帶埋小朋友出去應酬佢地一家,我真係吾想.....
直接推又吾好意思,
大家有咩提議可婉拒?
(我 f t m)
lingfu
|
個日要返工(shift工適用)
crystal媽咪
|
我都唔係成日出席,有時會講要返工( 間中返夜), 唔舒服、唔方便、冇心情……

以上都係我常用嘅理由
有時約食七點,佢哋六點已到齊。但係我都未收工,過到去大家已點餐飲。跟住十幾二十人等我一個食嘢, 搞到我急急腳食個麵……
catcat笑
|
rainlamrainlam 發表於 18-6-14 09:42
直接推又吾好意思,
大家有咩提議可婉拒? ...

唔舒服,一早約左人等等

但唔好阻止c6帶仔女去,因為6299都係想見佢地多過你
raintingbow    發表於 18-6-15 14:44
北寄貝
|
我以前份工成日飛,所以成日缺席,久而久之已經唔使再講,總之唔到,就係飛左。所以唔想去,亦係飛左。
Ceci師傅
|
唔舒服贏左啦
aesbee
|
病,死狗咁訓係床,
你老公都無得逼你去
pigpigapple
|
sick
TMC3012
|
睇乜啦, 父親節既好難推
如果唔駛成日去就算啦, 當帶小朋友比兩老見
miriamfans
|
我2星期去一次, 都唔想去, 每次c9同個仔上去先, 我shopping完差唔多6:00先上到去, 因為唔駛等人都唔會早食飯, 加上無野講, 費事咁早上去.....每逢過時過節, 奶奶一定叫我們番去佢外家食飯, 佢自己唔會做節, 我更唔想應酬佢班姨媽姑姐....都唔知醜, 上去痴飲痴食, 我作為外人都覺得好肉酸.................
elim0_0
|
大時大節好難推,平日食飯我有時話約左fd/上興趣班/攰等等,叫c6帶佢去,自己當放下假,學d jm話齋,你唔係主角囉
muimui1013
|
約左人

不過要睇你c6咩心態
yukimother
|
rainlamrainlam 發表於 18-6-14 09:42
直接推又吾好意思,
大家有咩提議可婉拒?

話有野做,吾得閒就可以,無可能成日話病,講多幾次唔得閑冇出席,佢就自然知道咩事
good_pig
|
直接推又吾好意思,
大家有咩提議可婉拒?

你一家同佢一家都用到應酬呢個字
超級特務
|
直接推又吾好意思,
大家有咩提議可婉拒?
唔係見得多就唔好推
如果太密就間中病下

cindy203
|
如果係平時就借口話唔舒服/好忙,大時大節點都要意思意思,不過扮野帶下口罩示弱下,又睇唔到你表情,即使木口木面都可能以為你只係唔舒服
MKma
|
我以前是ftm,又係好唔鍾意去男家坐半日,陪佢地打牌食晚飯(我仲要係唔打牌的),所以每三四次後就詐一次病唔去。有個肥過肥肥的阿嫂竟然話我“成日病又唔見你瘦嘅?”
李露眉
|
如果俾面派對only, 點樣都係,
需然你可能唔中意6299
但d仔女都要見爺爺麻麻.

都係逗留兩個鐘左右,
LuckyBBB
|
同老公直接講唔想去 ,老公都知你唔like 都唔會迫你
老公自己就會應對佢兩老問起

不過無去幾次, 而家兩老直程都預我唔會去 ,問都唔問 , 如果老公帶小朋友去我唔會阻止,佢攪得掂兩個咪得囉 ,最後我老公都係單拖去 。

既然佢地都唔當我係屋企人 ,我做咩要去應酬,真係晒氣 !
milktealai
|
如果唔係交惡,互相睇唔順眼,間中出席當比面老公