救,老人家空肚血糖高,有沒什麼食療可介紹?

babybeauty
|
媽媽一向有食藥,政府驗查,但近幾星期,空肚血糖好高。想問可以食什麼降低?

見到媽媽咁高,真有點擔心。
mama01
|
babybeauty 發表於 18-6-14 10:43
媽媽一向有食藥,政府驗查,但近幾星期,空肚血糖好高。想問可以食什麼降低?

見到媽媽咁高,真有點擔心。 ...

覆診調教藥物
waynewon
|
空腹血糖數字去到幾多?
cy101
|
覆診同醫生講先係上策!
sasatt
|
我經驗,空肚血糖高即晚餐吃得太肥膩
蕃石榴真係可降糖
babybeauty
|
sasatt 發表於 18-6-14 11:46
我經驗,空肚血糖高即晚餐吃得太肥膩
蕃石榴真係可降糖

藩石留可以點整?
Strawberrys
|
覆診問醫生,平日靠飲食控制

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
|
食烚秋葵
72leelily
|
亞麻籽粉撈飯

亞麻籽是世界上ω-3系脂肪酸含量最高的植物。有實驗證明,它可以調節血脂、降低膽固醇、改善血糖、減肥,抗炎等功效。

原文網址:https://kknews.cc/health/kjj8q8.html
babybeauty
|
回覆 72leelily 的帖子

亞麻籽 可以係邊到買到?

咁要唔要煮先可以食... 放D係飯到食?

72leelily
|
babybeauty 發表於 18-6-14 13:22
回覆 72leelily 的帖子

亞麻籽 可以係邊到買到?

點點綠買過
是已磨粉不是原粒籽
永安個阿姐解答好詳盡
包裝用透明瓶不合格
(原因不記得可能怕氧化)
不能高溫煮
最方便放飯面撈來吃
吃得油膩有清腸作用
babybeauty
|
72leelily 發表於 18-6-14 13:29

點點綠買過

好的,謝謝你詳細的解釋,我買來試試看
blackberry
|
有冇乖乖控制飲食先?
我媽係遺傳,佢飲食好節制,有運動,食過好多所謂偏方都冇乜幫助,佢早餐食青瓜後再食其他佢覺得幾好,同食蕎麥麵當正餐
bufferzone
|
空腹血糖高

醫生教:試下臨瞓前吃一份餅乾做宵夜,空腹血糖會回落
babybeauty
|
blackberry 發表於 18-6-14 13:43
有冇乖乖控制飲食先?
我媽係遺傳,佢飲食好節制,有運動,食過好多所謂偏方都冇乜幫助,佢早餐食青瓜後再 ...

媽媽有乖乖控制,有運動,有政府跟進,但近這星期空肚血糖比較高,做女兒真有擔心。會預約覆診問醫生,但都想知道點食,食咩有改善。

想問蕎麥麵可以係邊到買?
babybeauty
|
bufferzone 發表於 18-6-14 13:49
空腹血糖高

醫生教:試下臨瞓前吃一份餅乾做宵夜,空腹血糖會回落

想問有沒話咩餅乾?是否梳打餅便可以?
Jennife826kkwok
|
babybeauty 發表於 18-6-14 10:43

見到媽媽咁高,真有點擔心。 ...
一定要日日做運動架同睇中醫呀
bufferzone
|
babybeauty 發表於 18-6-14 13:56

其實係將晚餐的一份五榖留待宵夜時食,可以是一小包梳打餅、一片去皮麵包、半飯碗烏冬、半飯碗米粉或者兩湯匙麥片開成的麥片粥都可以
bufferzone
|
babybeauty 發表於 18-6-14 13:56

梳打餅當然good la
blackberry
|
babybeauty 發表於 18-6-14 13:54
媽媽有乖乖控制,有運動,有政府跟進,但近這星期空肚血糖比較高,做女兒真有擔心。會預約覆診問醫生,但 ...

我媽佳寶買,0糖0脂肪

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊