總比「食訓煮疴」都喺同一位罝既所謂「居所」舒服得多

PINKYHK
|
睇落單位都幾四正!
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20180610/20416166
位於土瓜灣道68A-70C的4幢唐樓共享房屋,供輪候公屋達3年以上、或居住環境惡劣的2至3人家庭申請。土瓜灣共享單位面積約500至600呎,一廳兩房,房間約70至130呎,客廳和廁所為公共空間,部份單位更設有兩個廁所,配備雪櫃、電磁爐、電飯煲和風扇等基本傢俬。惟大廈沒有升降機,樓高8層,居民出入要行樓梯。單位入住期限為2年,月租限於住戶入息25%,綜援人士則按單位使用人數的最高租金津貼水平釐定,水電費按人數比例收取。

333s
|
共享房屋
kitbebe
|
同人夾份住,最怕爭廁所!
timothylee520
|
同一屋簷下, 夾到就好既.
咁廁所邊個洗, 地邊個拖呢
力神
|
一屋難藏二女,爭咬多
狐朦
|
好呀。多左個男人又多左女人一齊住,偷食就係咁黎。
itdididi
|
無論如何都係好事。

但要行8層樓梯其實都幾甘
EvaHui520
|
PINKYHK 發表於 18-6-14 11:08
睇落單位都幾四正!
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20180610/20416166
位於土瓜灣道 ...

廁所咁私人,share 用的話,上手用完d味未散一入去好嘔心,共用者唔乾淨又係想死,咦⋯諗起都⋯驚
good_pig
|
EvaHui520 發表於 18-6-14 15:57
廁所咁私人,share 用的話,上手用完d味未散一入去好嘔心,共用者唔乾淨又係想死,咦⋯諗起都⋯驚
...

咁冇錢就好過劏房果d先啦
chillimom
|
寧願食瞓痾同一處都不要共用
Ferfer88
|
我零願住套房。 起碼關左門有自己私人空間
野原美冴
|
我情願食瞓痾一齊,都唔share.

朝早返工已經趕,比人霸住用,
臨睡前要刷牙沖涼,又比人霸住,
用到廁所污糟,人地側側膊唔洗,我都唔想幫人洗。
諗到以上,即使自己唔出聲,同住的肯定日日有人嘈交,噪音。

PCCW2319
|
PINKYHK 發表於 18-6-14 11:08
睇落單位都幾四正!
位於土瓜灣道 ...

一定有爭執。 返工返學時一定爭廁所及沖涼。
貪靚媽
|
大家都單身就話,幾家人一齊實「家」噪屋弊
華美
|
EvaHui520 發表於 18-6-14 15:57
...

如果其中一家唔企理就好慘。 例如大便痴喺廁所,到你去先見到,幫佢清好定敲佢門叫佢出嚟吖
hohoho2013
|
500-600呎其實可以間到兩個獨立單位,各自有廚廁廳房,點解要兩戶一齊住?
natjosejim
|
寧願自己自成一國,食瞓呵夠方便
fionstone
|
遇著對家係個咸濕佬就真係慘,日驚夜驚;唔係就拍住d騎尼怪
tsung
|
chillimom 發表於 18-6-14 23:57
寧願食瞓痾同一處都不要共用

waynewon
|
如果三唔識七share house係work嘅,之前長者公屋就唔會由二至三人共住,改返晒做一人單位,就係爭拗太多,甚至死得太多人,所以先改。