幼稚園有錢家長

wongmonna198282
|

我會一次半次放假接小朋友放學,間幼稚園有分普通班,國際同全日班(家長口中既精英班)
次次會見到D工人姐姐排隊先,到實Q開門可以入得去,D有錢阿太先從7人車慢慢行去工人姐姐到接張學生證入去,佢地戴住超拎HERMES著GUCCI 平底鞋
大家仲有冇見過類似係點,或更誇張?
helen02
|
哇名校,不過其實如果我有少奶奶就唔會咁招搖,比人搶野就唔好,又唔係同老師開會要展示咩野去拿關注

第二如果小朋友咁早熟去認識呢個世界人以群分,有等級差距,就會變成網文的腦殘少爺?

當然上面既說話都係安慰窮人,有機會我都想咁威
|
helen02 發表於 18-6-14 11:20
哇名校,不過其實如果我有少奶奶就唔會咁招搖,比人搶野就唔好,又唔係同老師開會要展示咩野去拿關注

第二如 ...
點會俾人搶野,司機同工人姐姐都傍住佢 其實我唔覺得佢要拎咩關注,只係佢平時習慣左係咁
RAA    發表於 18-6-15 15:43
helen02
|
好難講,依家呢個世道,即使係治安良好的名校區,如果有3-4個南亞人,以香港既冷漠,很難有人出手,你做家長都保護自己個細既先啦
Cara2006
|
wongmonna198282 發表於 18-6-14 11:15
我會一次半次放假接小朋友放學,間幼稚園有分普通班,國際同更有錢精英班,
次次會見到D工人姐姐排隊先,到 ...

冇乜點。
我仔女讀國際學校十幾年,有人成身名牌,亦有人打扮普通但我知佢好有米。
對於有經濟能力的,可能 Gucci Chanel 一點也唔貴,
我見有 d 有錢人也買普通品牌的衫著。
自己心理上 ok 就得,冇話需要羡慕。
實有人有錢過自己。
月入幾百萬,唔通又要羨慕李嘉誠?

RAA    發表於 18-6-15 15:44
Fionhohoho
|
各有前因莫羨人

我對呢d又無乜野
wcpcelia    發表於 18-6-14 16:50
MM2H
|
好奇邊間幼稚園係以家境分班?
馬霸
|
有d 有埋保鑣
|
Cara2006 發表於 18-6-14 11:33
冇乜點。
我仔女讀國際學校十幾年,有人成身名牌,亦有人打扮普通但我知佢好有米。
對於有經濟能力的,可 ...
好明顯你都係有錢,其實名牌我都唔係特別鐘意,最羨慕佢唔駛做
Ashleycorina
|
MM2H 發表於 18-6-14 11:36

我都好好奇。
因為識人讀好多真係有錢人讀的幼稚園都唔會咁樣分
我好想知邊間。

我小朋友讀國際學校,好彩學校好樸素。有d都係阿太,有Hermes 有司機,但接放學唔會咁。見到唔覺乜嘢,有個屋企乜車都有,佢好有教養,尊登買架honda接放學

|
有好多,通常SELL D 人可以升到名校咪讀呢D 班
Cara2006
|
wongmonna198282 發表於 18-6-14 11:41
好明顯你都係有錢,其實名牌我都唔係特別鐘意,最羨慕佢唔駛做

名牌,是品牌一個。
我買嘢,合心水,又合自己 budget 就買,唔會自命清高,刻意唔買名牌。
我都想有錢,但真係咁有錢點會咁無聊上 BK ?
我只係想講,做人冇得比。

南丁媽咪
|
wongmonna198282 發表於 18-6-14 11:15
我會一次半次放假接小朋友放學,間幼稚園有分普通班,國際同更有錢精英班,

有,我仔個班不少家長都係全身H
去效外旅行踩泥地都係著RV白色sneaker,
但我自己覺得,佢地都好nice,家長間都相處不錯,
小朋友大家都玩得好開心

我自己又ok,又冇咩羨慕唔羡慕
wcpcelia    發表於 18-6-14 16:52
|

回覆 wongmonna198282 的帖子

見過有司機,媽媽,姐姐加保鑣接放學不過我知足常樂,又唔會妒忌或羨幕
poonsun
|
樓主,邊間?
Cara2006
|

國際學校就冇咁分,我見好多學費唔平的本地學校都唔會咁分。
feifei_baby
|
參加過名女校小朋友生日會,啲家長幾乎人手一個h,加埋嘅量分分鐘多過專門店嘅貨

利申:我小朋友唔係佢同學,只係識得,冇用開名牌。
momo06
|
Ashleycorina 發表於 18-6-14 11:42

我都好好奇。

真系唔好同人比,我地D屋邨幼稚園,有1、2個家長揸honda來接已令好多行路搭巴士嘅小朋友艷羨
做個靚太
|

點解會羨慕呀?佢嘅生活係樓主好想擁有嘅?
我自己好少去留意人地用乜,因為我唔好名牌,所以人地用左我都唔知係乜~
況且有D野係表面風光,佢要面對嘅人生難題,可能係更高層次~
我就希望簡簡單單啦~當你經歷過大起大落,你會理解,平淡是褔嘅道理!
eziznw
|

小朋友讀n班時同一個明星小朋友同班。佢媽媽會在坐在7人車裡,等工人接小朋友放學。個間係有學券幼稚園。