百日宴送金?封利是?

mlau216
|
全家被邀請去百日宴,包括我兩公婆、我阿爸阿媽同兩個女成棚人要做幾錢人情?定係買金?我budget有限。。。$1500會否太寒酸?定用呢個budget買金會好睇啲?
個B滿月時已比左$500利是,估唔到又擺百日宴。。。
helen02
|
現金加玩具?budget有限唔緊要啦,祝福者
李露眉
|
之前俾左,就唔洗咁大封啦,
1500蚊我覺得ok.

crystal媽咪
|
全家去百日宴千五蚊我覺得少咗啲
bbnice
|
全家即係幾多個人啦? 係什麼親戚關係?
sinohk33
|
一圍酒席要幾多?雖然百日宴唔同結婚,但六個人都去咗半圍啦。
hellohellojenny
|
你一家四口就$1500,加埋兩老,$1500好像少咗d。
一係俾多少少,一係加一份玩具
(Samantha)
|
$500+$1500=$2000
OK啦
mlau216
|
bbnice 發表於 18-6-14 11:59
全家即係幾多個人啦? 係什麼親戚關係?

我媽個契仔,都好熟只不過我地唔係富裕家庭同我今個月真係有啲窄窄地。。。果啲生日呀,父親節呀,中秋呀都有一齊食飯嘅,不過次次都係我一個人埋單
ChloeMa
|
mlau216 發表於 18-6-14 11:48
全家被邀請去百日宴,包括我兩公婆、我阿爸阿媽同兩個女成棚人要做幾錢人情?定係買金?我budget有限。。。 ...

你父母唔係應該分開做?
Strawberrys
|

親情何價?請埋父母及自己一家四口,疏極有限。先問問父母意見,以半圍酒六位作參考價值,再衡量自己的能力吧!

mlau216
|
ChloeMa 發表於 18-6-14 12:17
你父母唔係應該分開做?

分唔分都冇分別,反正都係我一個人俾曬
馬霸
|
咁好關係,6個人最少都要2千
tingting2200
|
個B滿月時已比左$500利是,估唔到又擺百日宴

即係每人比左$500利是?
mlau216
|
tingting2200 發表於 18-6-14 12:46
個B滿月時已比左$500利是,估唔到又擺百日宴

即係每人比左$500利是?

我兩公婆比左一封500,我呀媽有冇比就唔知
tingting2200
|
mlau216 發表於 18-6-14 12:50
我兩公婆比左一封500,我呀媽有冇比就唔知
如果係咁,4大2小比$2000 or $2500好d

mlau216
|
tingting2200 發表於 18-6-14 13:01
如果係咁,4大2小比$2000 or $2500好d

都合理,謝謝
Poyau
|
mlau216 發表於 18-6-14 11:48
全家被邀請去百日宴,包括我兩公婆、我阿爸阿媽同兩個女成棚人要做幾錢人情?定係買金?我budget有限。。。 ...

百日宴 主人家開心食餐飯 隨心
YY1101
|
開心食飯
随能力隨心
luck6
|
即係做咗滿月又做百日?可唔可以夠同99講話嗰日唔得閒唔去?