我個仔好反叛

bobochancc
|
我個仔9月2歲,爸爸媽媽要返工,平時工人湊,weekdays婆婆會過黎帶佢出下街咁。婆婆不嬲好寵佢,掉嘢落地唔會鬧,頂多都係hea鬧下,罰佢企罰2秒。
而家佢好反叛,見嘢就掉落地,明明識得畀同擺,又會掃跌曬屋企d嘢,一不滿就bu口水,又會無啦啦扯人頭髮。
之前in咗d N班,但學費太貴唔想考慮住,而家報咗一星期一堂playgroup,但之前上過幾堂一係唔聽指令,一係爆喊。
而家越來越不受控,好頭痕,有無suggestions???
GCHK
|
咁一定要嚴格,細細個就要開始糾正佢個行為舉止
qinqinyan
|
bobochancc 發表於 18-6-14 11:52
我個仔9月2歲,爸爸媽媽要返工,平時工人湊,weekdays婆婆會過黎帶佢出下街咁。婆婆不嬲好寵佢,掉嘢落地唔 ...

我仔以前差唔多,奶奶唔俾我哋鬧佢。佢一夠兩歲就俾佢讀n班,幼稚園k1唸過讀全日班,可惜佢考唔入。工人同老人家真係教到,就要教俾老師啦!呢d錢要俾。
bobochancc
|
而家度度N班都full曬呀,有無d pre-N班或playgroup介紹呀?最好mk區
我要做媽媽
|
我覺得宜家真係要開始對佢嚴厲D,唔系越大越難教吖
hamsterma
|
我個仔9月2歲,爸爸媽媽要返工,平時工人湊,weekdays婆婆會過黎帶佢出下街咁。婆婆不嬲好寵佢,掉嘢落地唔 ...

做父母一定要有原則,唔岩就要罰企,有時候父母都要忍心
MIMI_C
|

我仔仔19M都係甘架上下!不過冇bu口水,扯頭髮,頭3,4堂Pg我都好慘不忍睹,身水身汗,尷尷尬尬,上Pg一個鐘慘過反全日工,不過反多幾堂,真係轉變好大,要成日係屋企同佢做上堂做過既事,坐好,唱歌,不過溫習,重複做!加油啊,雖然我仔依家都係好百厭,但個個小朋友性格都吾同,唯有繼續努力(emoji)(emoji)
pennycsw
|
我個仔又係反叛,快D九月返n班比老師教下
Missloklok
|
可能仲有N班未full架,我都係六月頭先報,都仲有位,我覺得返左學會好D
hamsterma
|

我女都一樣,點講都唔聽
Debby010
|
Missloklok 發表於 18-7-6 14:25
可能仲有N班未full架,我都係六月頭先報,都仲有位,我覺得返左學會好D

想問下依傢十六個月今年讀唔讀到N班?定係要下年架?
rachel_tim
|
教。 掃玩具會話佢, 再係佢面前收起玩具
打人吐口水我會打手同打嘴, 再話唔啱
細個要教嚴啲, 越大先越鬆。 否則唔駛指意佢識聽人講野
Missloklok
|
Debby010 發表於 18-7-8 01:18
想問下依傢十六個月今年讀唔讀到N班?定係要下年架?

要兩歲先讀得
Debby010
|
Missloklok 發表於 18-7-11 16:05
要兩歲先讀得

Thx(emoji)(emoji)
bchuma
|
工人教育方式同素質好重要 換個工人?
fibe0313
|
我女之前未去到掃玩具,但有時發脾氣會掉玩具落地。有一次佢又掉玩具落地,我二話不說就將玩具拾起,走去垃圾桶前扮準備掉左個玩具,仲要佢同那個玩具講拜拜。佢即刻想喊,當時歲半,仲未識講野。我繼續叫佢同玩具拜拜,佢終於想伸手來搶。我比番佢之前同佢講唔准掉玩具,放低要細細力。佢就馬上示範細細力放玩具在地下。