如租人屋住會否買家居保險?

sabun
|
租客角度看,有冇需耍呢?
aliensss2008
|
家居保險保財物
理應租客都需要
sabun
|
aliensss2008 發表於 18-6-14 12:06
家居保險保財物
理應租客都需要

我覺得保障會否火警燒了人哋間屋至重要!
oceandeepsea
|
唔會
十一哥
|
我會買
Rita
|
火險業主應該已買。我係租客,有買家居財物險
Poyau
|
sabun 發表於 18-6-14 12:04
租客角度看,有冇需耍呢?

租客買家居保
Poyau
|
sabun 發表於 18-6-14 12:08
我覺得保障會否火警燒了人哋間屋至重要!

火險通常業主買咗
sabun
|
家居保主耍保什麼?
sabun
|
sabun 發表於 18-6-14 13:02
家居保主耍保什麼?

我agent成日用呢個例子叫人買家居保,就喺話若屋企忘了關水喉浸壞出面部lift,個租客有排賠咁話。
cm0331
|
我有買MSIG 個租客家居保呀,會保埋唔小心整爛業主嘅物品
good_pig
|
sabun 發表於 18-6-14 13:04
我agent成日用呢個例子叫人買家居保,就喺話若屋企忘了關水喉浸壞出面部lift,個租客有排賠咁話。 :toocold ...

我都係驚過呢個版本
teresayan07
|
我agent成日用呢個例子叫人買家居保,就喺話若屋企忘了關水喉浸壞出面部lift,個租客有排賠咁話。 :toocold ...

呢個我真係試過...
爆左食水喉.. 流到出走廊...
好彩咁o岩管理員巡樓見到.. 即刻關左我地水制..
嚇死我..
sambb
|
有。 一年幾百,值得買。
北寄貝
|

我幢樓發生過,個業戶無買保險,起初要賠十萬,同立案法團傾,後來賠左5萬,其餘法團包底。
家居保險一定要買!
sabun
|
幾百元一年可買到家居保?有冇包第三者責任?在那間保險公司買?
SaBB
|
sabun 發表於 18-6-15 05:30
幾百元一年可買到家居保?有冇包第三者責任?在那間保險公司買?

家居保一般只係幾百、睇呎數、有d 什麼連手提電話及laptop都包
森永牛乳
|
買左冇蝕底
大力大力
|
森永牛乳 發表於 18-6-15 06:33
買左冇蝕底

del.....
pm1202
|
買,之前租樓試過爆水喉浸晒,業主搵人嚟整仲爆多鑊,起碼保障自己財物有得賠,好彩浸到出街管理處無claim,據了解保險公司之後再向我業主追討