大假及休息日問題

pkmama
|
請問如果我放一個月大假,當中重有冇例假日?勞工指引7天工作有1天休息日,咁我成個月無返工,咁重有冇例假

謝求解答
helen02
|
正常一定有的
唯一打工仔會蝕的假期就係五天工作的人撞正星期六係紅日
當然大前題係你公司係正常規模的企業
pkmama
|
helen02 發表於 18-6-14 12:15
正常一定有的
唯一打工仔會蝕的假期就係五天工作的人撞正星期六係紅日
當然大前題係你公司係正常規模的企業 ...

好的
Poyau
|
pkmama 發表於 18-6-14 12:13
請問如果我放一個月大假,當中重有冇例假日?勞工指引7天工作有1天休息日,咁我成個月無返工,咁重有冇例假 ...

應該有例假
kmbb519
|
請問如果我放一個月大假,當中重有冇例假日?勞工指引7天工作有1天休息日,咁我成個月無返工,咁重有冇例假 ...

所以你拎假係應該只拎工作日,紅日果d 唔駛拎,我都係咁,拎到分開一截截
pkmama
|
kmbb519 發表於 18-6-14 13:24
所以你拎假係應該只拎工作日,紅日果d 唔駛拎,我都係咁,拎到分開一截截
...

就係呢到有kick住,我打去問勞工處,勞工處話「休息日可以無薪呢個前題,係可以唔計,同埋係工作7天有1天休息日」

叫我同返僱主協議
|
pkmama 發表於 18-6-14 14:19
就係呢到有kick住,我打去問勞工處,勞工處話「休息日可以無薪呢個前題,係可以唔計,同埋係工作7天有1天 ...

其實勞工處已答

即係可以係無

勞例只係條基線,公司唔差過已經無犯法。而勞例只規定做滿七日僱主要比假,但沒有規定有薪。
PANCO
|

我剛同我工人問過勞工處,星期日為休息日~補假,但如法定假就補回錢或扣假去抵銷。
Poyau
|
pkmama 發表於 18-6-14 14:19
就係呢到有kick住,我打去問勞工處,勞工處話「休息日可以無薪呢個前題,係可以唔計,同埋係工作7天有1天 ...

放一個月假 如果大假係有薪
無論例假係有薪或無薪 都係收1個月糧
pkmama
|
Poyau 發表於 18-6-14 18:31
放一個月假 如果大假係有薪
無論例假係有薪或無薪 都係收1個月糧

但應該扣26定30日大假?
木土土
|
pkmama 發表於 18-6-14 18:33

法例可以扣30天。

連政府也是,「12天放假規定」(12-day Rule)下,如果放取的例假為12天或以下,則只需扣取10天(長短週時要扣取10.5天)例假即可放取2週的假期。然而,如超過12天,則一如「長短週制度」般,任何介於休假天之間的星期六以及緊接缺勤期間的星期六,均不得享有「休息日」,須作一天例假扣假。
Lamlamfong
|
pkmama 發表於 18-6-14 18:33

連公務員放30日都係扣30日假, 所以扣30日一定冇犯法
pkmama
|
明白,多謝咁多位幫忙解答