婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

2016年發覺來完經幾日去VV就抹到有少少血,持續幾日就無,去醫生度check見到有腺肌瘤,抹片都無事。之後一直都有依個問題。

到最近幾個月,出血日子長了,但都是不多血。所以昨天去醫生度check,醫生話接近宮頸口有個似係息肉,叫我入院割,同時check埋有無病變之類。同埋醫生抽左血,因佢覺得我貧血。

今早收到醫生電話,好驚!醫生話我有嚴重貧血(只得74,正常有11x),叫我輸血。同埋要找出原因出血問題,叫我check埋腸及胃。

有無JM有類似我問題?

大宅

catcatwong 發表於 18-6-14 12:17
2016年發覺來完經幾日去VV就抹到有少少血,持續幾日就無,去醫生度check見到有腺肌瘤,抹片都無事。之後一 ...

甘醫生唔寫信你去政府輸血?入院輸血政府會幫你做檢查,唔使太擔心。

別墅

回覆 20171107 的帖子

今早才收到醫生電話...話一係寫信我去政府輸血..一係入私家一次做埋子宮頸檢查及割息肉...依家十五十六中不太想輸血
CatCatBB

大宅

catcatwong 發表於 18-6-14 15:40

今早才收到醫生電話...話一係寫信我去政府輸血..一係入私家一次做埋子宮頸檢查及割 ...

去私家好貴咼,政府收組織檢查割息肉又唔使錢,點解唔想輸血,我低過你,我輸三包血,你可能輸一包就夠,

別墅

好怕.......
CatCatBB

大宅

回覆樓主:

加油!祝福你平安健康一切順利!

別墅

xl_bigbig_b 發表於 18-6-16 07:34
加油!祝福你平安健康一切順利!

謝謝
CatCatBB

伯爵府

好媽媽勳章

我同事又係長期貧血, 每年都會去政府醫院輸血, 佢又係有息肉割左, 希望可以幫助血色素提升, 她話輸血冇乜野好驚, 反而係醫院只係訓係度輸血好悶, 因為冇野好做, 佢出院後又精精神神返工了, 真係冇事的, 放心吧!

別墅

iwff 發表於 18-6-19 09:04
我同事又係長期貧血, 每年都會去政府醫院輸血, 佢又係有息肉割左, 希望可以幫助血色素提升, 她話輸血冇乜野 ...

謝謝(emoji)(emoji)
CatCatBB

公爵府

catcatwong 發表於 18-6-14 16:58

好怕.......
唔洗驚,輸血唔痛架,係訓係到好悶,同埋姑娘成日黎量血壓體溫,會影響睡眠,我得返7度,入去輸左兩包血,返出黎就照下胃同驗大便有冇隱血,跟住就排埋期去埋婦科跟,唔好擔心

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

不要從別人的嘴裡去認識我

複式洋房

你入院是否安排做陰道鏡檢查?如果是話檢查十分簡單,同時可以把有問題的子宮項瘜肉切除。因為如果瘜肉小的話,未必可以解釋貧血原因 ( 由11度跌到7度,當中約流失1000cc血,如果平時小便只有少少血未必解釋到),所以要做腸胃檢查,排除腸胃問題。

其實你的問題不算太嚴重,可以放心。希望我的醫學知識可以幫到你。

別墅

Domashulk 發表於 18-6-22 14:19
你入院是否安排做陰道鏡檢查?如果是話檢查十分簡單,同時可以把有問題的子宮項瘜肉切除。因為如果瘜肉小的 ...

謝謝
CatCatBB

首頁

尾頁

跳至