請問高血壓

|
家父新有高血壓,食咗約大半年高血壓藥
以前15x, 慢慢跌到12x
唔食藥都keep住12x (佢1日幾次量血壓)
所以近排佢都無食藥
佢仲有成個月才去政府覆診

佢以前唔飲水 (只飲現成飲品)
亦唔注意飲食

請問飲得水多或正常
啲血壓會唔會靚啲?
thanks
cy101
|
飲得水多, 血濃度無咁高, 對血壓係好!!

PS: 呢2日, 睇到個健康專欄講, 唔記得邊份免費報!!
YY1101
|
但自己停药
要好小心
Winky889
|
唔可以自己停藥,要有醫生指示,不如繼續食藥到覆診問了醫生先,我未食藥前同食藥後都差不多度數,都照食藥
Poyau
|
147741 發表於 18-6-14 15:07

血壓低咗可能因為少飲咗現成飲品

https://www.everydayhealth.com.tw/article/14256
guigui82
|

最好唔好自己停藥,問過醫生先。
Fishqqma
|
Winky889 發表於 18-6-14 20:14
唔可以自己停藥,要有醫生指示,不如繼續食藥到覆診問了醫生先,我未食藥前同食藥後都差不多度數,都照食藥 ...

kitkit218
|
Winky889 發表於 18-6-14 20:14
唔可以自己停藥,要有醫生指示,不如繼續食藥到覆診問了醫生先,我未食藥前同食藥後都差不多度數,都照食藥 ...

同意
CONNIEQ
|
Poyau 發表於 18-6-14 20:32
血壓低咗可能因為少飲咗現成飲品

https://www.everydayhealth.com.tw/article/14256

|

我都有係咁2話唔可以自己停
佢仲有1個月才政府覆診
但佢有1日度3次
都要12x
Winky889
|
147741 發表於 18-6-14 22:08
我都有係咁2話唔可以自己停
佢仲有1個月才政府覆診
但佢有1日度3次

12x唔算好靚仔,而且還有下壓要睇埋,食藥穩陣啲
cy101
|
佢係咪清減咗, 瘦咗?
Ronnym
|

下壓呢
|
cy101 發表於 18-6-14 22:11
佢係咪清減咗, 瘦咗?

因為醫生話佢有啲血糖高,
佢驚,所以唔再飲市面樽裝果啲飲品
改飲水

幾個月後,即近來
政府有個減肥班比佢
佢有做運動行吓,食得更清
奶茶之前1天1杯
現在可以1星期一杯
cy101
|
147741 發表於 18-6-14 22:15
改飲水
乖呀!!!
minmin
|
前萬不要自行停藥,近排有朋友就因噉樣出事。
要問醫生
alfreday
|
血壓高係問題小過血壓不穩,亂停藥係等於自殺,年紀越大血管就越無彈性,血壓時高時低就有機會爆血管。
snoopybabe
|
147741 發表於 18-6-14 22:15
改飲水

佢好叻喎!
cy101
|
樓上講得啱, 你有無睇到佢下壓 MARK 咗幾多度?
tingtingalex
|
我家母心律不正,食左幾個月藥,依然都係編高14幾,醫生心跳唔好低過50幾下就得,每次糧高,但心跳有60幾先冇咁驚。