信佛朋友請幫幫忙

littlecake
|
有親友患癌現在病重, 痛苦萬分, 是否可以為她唸經以減輕她的痛苦? 親友信佛, 請問我該唸什麼經, 才可幫忙呢? 謝謝.
Christine_L
|
你為佢持素先.............如果係信佛,唔洗話有咩咒,或者用佢名義行善(幫咩人自己選擇)
Christine_L
|
我有個長輩信佛信到好迷信,成日去法會又係咁課金,覺得已經係比人呃到上腦果隻,又逢有做怨親債主牌,水陸祭 ETC.都自己去,仲要迫埋我地陪佢去,十分反感
我真心覺得為佢食一餐素,不殺生,再加行善已經好夠
Anniewinky
|
最間單嘅係: (心唸就可以)迴向XXX(你朋友嘅名)喃嘸阿彌陀佛、喃嘸阿彌陀佛……
每次開始唸都要先迴向你朋友個名先
littlecake
|
Christine_L 發表於 18-6-14 15:55
你為佢持素先.............如果係信佛,唔洗話有咩咒,或者用佢名義行善(幫咩人自己選擇) ...
謝謝提議.
littlecake
|
Anniewinky 發表於 18-6-14 16:04
最間單嘅係: (心唸就可以)迴向XXX(你朋友嘅名)喃嘸阿彌陀佛、喃嘸阿彌陀佛……
每次開始唸都要先迴向你 ...
謝謝, 請問親友係我奶奶, 是否都迴向她的全名? 不應迴向"奶奶"?
小豬Pigpig
|
抄經文也可以,或念經迴向
Anniewinky
|
littlecake 發表於 18-6-14 16:16
謝謝, 請問親友係我奶奶, 是否都迴向她的全名? 不應迴向"奶奶"?

全名
littlecake
|
小豬Pigpig 發表於 18-6-14 16:19
抄經文也可以,或念經迴向

請問該抄那些經文? 我只懂心經,合適嗎?
Pulmma
|
唸地藏經最好
Yukyuk
|
littlecake 發表於 18-6-14 15:53
有親友患癌現在病重, 痛苦萬分, 是否可以為她唸經以減輕她的痛苦? 親友信佛, 請問我該唸什麼經, 才可幫忙 ...

佛說療痔病咒 (治癌咒)迥向給他

https://youtu.be/3pBKhse8Ixg

和 唸地藏經

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
TV8
|
littlecake 發表於 18-6-14 15:53
有親友患癌現在病重, 痛苦萬分, 是否可以為她唸經以減輕她的痛苦? 親友信佛, 請問我該唸什麼經, 才可幫忙 ...

此被雖名為“往生被”,乃系方便之稱謂,因其作用非僅限於往生時,即令平日亦可使用,兼有消災解難之功,甚或鬼魅魍魎纏身,亦頗有效應。近年旅遊風氣盛行,不妨隨身攜帶,或置放投宿之旅館,期能快樂出門,平安回家。纏綿於病榻,飽受病苦者,亦可使用。
中國佛教功德會去facebook 問下
可以請,如果相信的話
cattz288
|
Pulmma 發表於 18-6-14 16:50
唸地藏經最好

x2
QMbee
|
Pulmma 發表於 18-6-14 16:50
唸地藏經最好

是,不過盡量不要晚上唸!如你初學可以唸《大悲咒》,早晚唸也可,一半每天唸二十一,四十九,或越多越好!若身體有病症可以唸前加上:"請大慈大悲觀世音菩薩醫治我×××某個部位的疾病,早日康復健康"
Nikitang1111
|
借位一問
如果親人信天主教,已洗禮,我還可以念經迴向他嗎?
Pulmma
|
QMbee 發表於 18-6-14 22:36
是,不過盡量不要晚上唸!如你初學可以唸《大悲咒》,早晚唸也可,一半每天唸二十一,四十九,或越多越好! ...

地藏經係正念經文, 話唔好晚黑念誤解。 係高僧講嘅, 唔係我講嘅
wheat6
|

可誠心念誦《藥師經》 迥向給他,

http://www.muni-buddha.com.tw/CJG/01/%E8%97%A5%E5%B8%AB%E7%B6%93.htm

也可誠心念佛號 南無藥師琉璃光如來 迥向給他