小學請假問題

rex13
|

成日話小學,就唔好請假旅行⋯

想知,其實比如好似而家呢個月份[6月尾7月頭],已經考晒試,返學又返半天,會唔會有人系呢段期間請假旅行講埋(冇講過話講大話而請假)

睇左一頁comment
我諗話會個啲應該比人插到變箭豬⋯

利申:幼稚園會,但到小學既呢年,系簡紅日先外遊—

YY1101
|
我以前試過
蜜蜜斟
|
查實好睇你學校點處理
我囡學校講到明,提早請假外遊當曠課

學校執住一句:你無理由教你個小朋友講大話哇....
rex13
|
蜜蜜斟 發表於 18-6-14 16:24
查實好睇你學校點處理
我囡學校講到明,提早請假外遊當曠課

咁又好似好嚴緊⋯

其實我覺得呢幾個星期返到學校又冇咩搞,請3-4日,都ok ar

不過我今年第一年,所以忽發奇想⋯

rex13
|
YY1101 發表於 18-6-14 16:23
我以前試過

咁有冇好似下面位jm既學校咁,當擴課?
winifredwin
|
上到小學唔會請假去旅行
birdisfreedom
|
小學唔會,我唔會教小朋友講大話去旅行
jc2009    發表於 18-6-15 14:55
李露眉    發表於 18-6-15 08:56
bobo_2014    發表於 18-6-14 23:56
rex13
|
winifredwin 發表於 18-6-14 16:38
上到小學唔會請假去旅行

馬爾太
|
復活節就有小六學生請,因為佢哋暑假真係冇得去。呈分試完咗去遠啲而請1~2日假時常都有。
rex13
|
birdisfreedom 發表於 18-6-14 16:39
小學唔會,我唔會教小朋友講大話去旅行

咁又唔系講大話⋯
只系從正常情序請假⋯睇下唔同學校會點處理⋯
o_____o
|
我地學校請假去旅行當擴課
Koala_Chu
|
有好多學校當曠課, 可能會記落成績表, 其實唔贊成返學請假去旅行
mandy952
|
rex13 發表於 18-6-14 16:22

想知,其實比如好似而家呢個月份,已經考晒試,返學又返半天,會唔會有人系 ...

唔係咁好,做壞榜樣
bb2
|
小一時問阿仔請一日假去唔去旅行,仔仔話要請假寕願唔去....
birdisfreedom
|
rex13 發表於 18-6-14 16:41
咁又唔系講大話⋯
只系從正常情序請假⋯睇下唔同學校會點處理⋯

難道你會光明正大和學校講請假係因為去旅行?好勇wo
kikiboy
|

連德國都咁嚴格:
https://hktravelnow.yahoo.com/德國機場警察戒備-專捉有小朋友家庭所為何事-1967015331029046.html

vencyk
|
聽過happy school 講明考完試隨便請假去旅行
無話可說
|
自己無,大把人咁做!不過學期尾我又覺問題不大
KitAuYeung
|
rex13 發表於 18-6-14 16:22

想知,其實比如好似而家呢個月份,已經考晒試,返學又返半天,會唔會有人系 ...

我仔學校出左通告話唔可以
newcook
|
其實真係做左阿媽, 上左BK先知有人會咁做, 從來都無諗過同小朋友請假去旅行