有無人係食「蒸菜」

香蕉宝宝
|
第一次聽係咪好似蒸魚咁蒸?聽講營養價值會高d
鬆一鬆
|
香蕉宝宝 發表於 18-6-14 17:32
我間唔中蒸菜食, 甜過烚架, 如果嫌淡味, 可之後淋豉油或熟蒜
sharon_pig
|
鬆一鬆 發表於 18-6-14 17:44
我間唔中蒸菜食, 甜過烚架, 如果嫌淡味, 可之後淋豉油或熟蒜

使唔使加水落菜蒸㕧
CathyChan1126
|
sharon_pig 發表於 18-6-14 17:57
使唔使加水落菜蒸㕧

唔洗
1010mum
|
我常做,不過是用蒸焗爐蒸,單單海鹽黑椒,噴點油,菜味濃郁,鮮甜到不得了,好過烚菜多 多聲。
TMC3012
|
C6唔鍾意, 話有草青味
不過如果得我自己食, 就蒸開野蒸埋菜, 方便麻
carrie_piglet
|

如果蒸菜芯,要蒸幾耐呀?
Satomi1224
|
我仲意食蒸野 又保留d食物既營養 又比較清淡 唔會食完口渴
香蕉宝宝
|
我無蒸爐,就咁用鑊隔水蒸,得唔得?我有個問題就係蒸前(未縮水前)會用好多位,點搞?
tsung
|

Minnacat
|

梅菜蒸菜心!
Jameskey
|
我會蒸潺菜,中間放一小碟鼓油蒜蓉麻油一起蒸,蒸起就淋落去,好好吃。
MsAudreyK
|

有時會蒸西蘭花,浸菜時落少少鹽,之後隔水蒸 4 分半鐘食得
ccmoon
|
1010mum 發表於 18-6-14 17:59
我常做,不過是用蒸焗爐蒸,單單海鹽黑椒,噴點油,菜味濃郁,鮮甜到不得了,好過烚菜多 多聲。
...

你係咪煮好少菜架?我多數買一斤,就算搣走d都一大碟。如果菜心應該蒸幾耐呢,同埋我試過落d鹽上去,但唔溶,咁你噴油,落黑椒同鹽係幾時做呢?
lovelyliz
|
啱啱先蒸完菜心
katherine.k
|
蒸幾耐時間?
tiffpman
|
1010mum 發表於 18-6-14 17:59
...

請問要蒸幾耐,剛買左個蒸爐,仲未掌握到時間
ChloeMa
|
我媽
jumphigh
|
MsAudreyK 發表於 18-6-14 18:24
有時會蒸西蘭花,浸菜時落少少鹽,之後隔水蒸 4 分半鐘食得

蒸完會唔會黃曬㗎?
ansonbbb
|